Plenković: Kada je HDZ jedinstven - tada i pobjeđuje na izborima
Klinici za infektivne bolesti dodatnih tri milijuna kuna za sprječavanje koronavirusa
HND o koronavirusu: Nepotrebno širenje straha u medijima
Analitičari: Inauguracija primjerena, govor uravnotežen i s poznatim stavovima
Miljenić: Inauguracija prošla dostojanstveno i svečano, primjereno zemlji i funkciji predsjednika
Milanović: Ne kanim biti korektivni nego konstruktivni faktor
Sabor u srijedu o popisu stanovništva

  Dossier Palm

Tko su neovisni izvori Kirinovog portala i zašto je gradonačelnik Palmu dao na upravljanje čak tri proračuna?

  Goran Gazdek           16.06.2019.         7779 pogleda
Tko su neovisni izvori Kirinovog portala i zašto je gradonačelnik Palmu dao na upravljanje čak tri proračuna?

Gradonačelnik Ivica Kirin konačno je odlučio prekinutu šutnju, ali opet je napravio grešku pa je neke važne detalje iz slučaja Palm dao objaviti u mediju koji je pod njegovom apsolutnom kontrolom i HDZ-ovom čizmom. Umjesto da sazove konferenciju za novinare i svima, bez ustezanja i rukavica, odgovori na sva na pitanja koja interesiraju javnost on nastavlja prozivati mrtvog pročelnika proširujući svoje skandalozno priopćenje s početka ove sulude priče.

Idemo redom. Portal koji je deset dana šutio o neviđenoj pljački, protuzakonito odrađenom uviđaju navodnog samoubojstva, šutnji gradske vlasti i gradonačelnikovoj odgovornosti u subotu je objavio članak Siniša je ostavio poruku da mu je žao zbog slabosti i da se nada oprostu u kojem navodi da je Siniša Palm „ipak je najvjerojatnije počinio suicid“

Dakle, najvjerojatnije. Pravu istinu ne znamo jer nije obavljena obdukcija, ključna radnja u kriminalističkim vještačenjima ovakvih slučajeva.

Piše dalje Kirinov portal: Iz više neovisnih izvora dobili smo potvrdu o postojanju poruke i njenom istovjetnom sadržaju. Bila je ispisana u službenom rokovniku koji je, uz njegove osobne stvari, pronađen u njegovom automobilu, parkiranom nedaleko od mjesta tragedije. Na jednoj od stranica bila je napisana poruka kojom u suštini Palm priznaje da je svjestan svega što je učinio, da mu je žao zbog toga te da se nada oprostu. Poruka je sadržavala i potpis, naočigled identičan onome koji je koristio na službenim dokumentima.

Neovisni izvori? Više neovisnih izvora? Sve ono što je pronađeno u autu može znati samo policija i obitelj jer je, podsjetio nas je policijski glasnogovornik čim je pronađeno tijelo Siniše Palma, samoubojstvo osobni čin o kojem ne izvještavaju javnost. A ni policija, ni obitelj nisu neovisni izvori. Tko je onda još mogao vidjeti sadržaj onoga što je predmet policijske istrage? Izvori mogu biti krtice u policijskim redovima, ali ni to nisu neovisni izvori.

Sličnu poruku, što nam je također potvrđeno iz više neovisnih izvora, Palm je ostavio i na svome radnom mjestu. Pronađena je također u ponedjeljak, četvrti dan njegova nestanka, a u njoj je pisalo da žali zbog svoje slabosti.

I ovdje je više neovisnih izvora. Poruku u rokovniku na radnom mjestu jedini su mogli vidjeti kolege. Dakle zaposlenici gradske uprave. A oni svakako ne spadaju u neovisne izvore.

Siniša Palm, diplomirani ekonomist, zaposlenik virovitičke Gradske uprave, u svibnju 2010. godine raspoređen je na mjesto stručnog suradnika za riznicu Grada Virovitice, u Službu za financije. Samim tim, dobio je velike ovlasti vezane uz upravljanje financijama Grada i direktan pristup računu Grada Virovitice u poslovnoj banci.  Svoj je posao obavljao vrlo dobro, kolege su za njega govorile da je vrijedan i pouzdan. U kolovozu 2017. godine bio je logičan odabir za privremenog pročelnika Službe za financije, a kasnije je i ostao na tom radnom mjestu, nakon okončanja natječaja. Nedugo nakon toga, preuzima i gospodarske ovlasti, budući da se njegovom Upravnom odjelu pripojio onaj za gospodarstvo te je Siniša Palm u 35. godini života postao pročelnikom Upravnog odjela za financije i gospodarstvo grada Virovitice. Iste godine, 2017., u prosincu, ponovno je izabran za predsjednika muškog Košarkaškog kluba Virovitica. Palm je godinu i pol dana, do siječnja 2018. godine, paralelno s radom u gradskoj upravi, obnašao i dužnost direktora Informativnog centra Virovitica.

Ovdje se otvara novo važno pitanje u funkcioniranju gradske uprave, a to je kadroviranje. Pružiti mladim ljudima priliku svakako, ali dati im odgovornost da bez radnog i životnog iskustva upravljaju važnim resorima neodgovorno je i za svaku ozbiljnu tvrtku ili ustanovu krajnje rizično. Nadalje, sukobi interesa, gomilanje funkcija i nevjerojatna koncentracija moći u jednom čovjeku HDZ-ova je abeceda kadroviranja. Čovjeku koji pojma nema o medijima niti se ikada time bavio, Kirin uvaljuje upravljanje novinama, radijem i portalom i to paralelno s radom u gradskoj upravi. Uz sve to i predsjednik je košarkaškog kluba. Nadnaravna sposobnost? Nikako. Kirin želi imati sve pod kontrolom, a lakše je upravljati jednim čovjekom. I to još od povjerenja. Palmu je u ruke dao čak tri proračuna što je očiti sukob interesa. Narodski rečeno, lisicu je postavio da čuva kokošinjac.

I tko je onda odgovoran zbog nestanka novaca iz gradskog proračuna? Tko treba snositi sankcije?

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Survive
16.6.2019. 16:48
Iz navodnog obrazloženja na portalu icv.hr postavlja se niz pitanja za one koji se malo razumiju u financijske transakcije. Kako to da nitko od zaposlenih u računovodstvu gradske uprave nije primjetio na "falsificiranim" izvodima neobična imena kojima se vrše isplate na teret proračuna? Kako su knižili te stavke i na kojoj poziciji proračuna? Kakve su procedure kod zadavanja isplata i tko je vršio njihovu autorizaciju, ako je uopće i bilo? Što su radili unutarnja revizija i likvidatori transakcija? Što ima poslovna banka s kontrolom zakonitosti izvršavanja proračuna. Na ta i druga brojna pitanja zasada nema odgovora.
Pametni
16.6.2019. 15:56
Auuu u , koji argumenti , nažalost čovjeka nema pa nemože proturječiti...idemo dalje!!
Senka Reci Cvrčak
16.6.2019. 11:17
16.6.2019. 10:36
Meni se nameće samo jedan zaključak: ako je pokojnik radio sve te malverzacije s uplatama/isplatama,prepravljanjem izvoda Itd.itd. Kockao na sve strane i na sve moguće načine...mislim da taj čovjek nije imao vremena niti koncentracije ni za sto drugo....osim toga sve to stavlja čovjeka pod ogromni pritisak sto bi se svakako kroz neki vremenski period moralo primjetiti,a ovo se sve navodno događalo godinama....sad ili prijatelji iz lojalnosti šute ili....
Senka Reci Cvrčak
16.6.2019. 10:36
Meni se nameće samo jedan zaključak: ako je pokojnik radio sve te malverzacije s uplatama/isplatama,prepravljanjem izvoda Itd.itd. Kockao na sve strane i na sve moguće načine...mislim da taj čovjek nije imao vremena niti koncentracije ni za sto drugo....osim toga sve to stavlja čovjeka pod ogromni pritisak sto bi se svakako kroz neki vremenski period moralo primjetiti,a ovo se sve navodno događalo godinama....sad ili prijatelji iz lojalnosti šute ili....


Još iz kategorije Dossier PalmVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.