Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Gospodarstvo

Tko pije ne vozi

  Marko Pejić/Pivnica.net           29.02.2012.         1922 pogleda
Tko pije ne vozi

Edukativni projekt Tko pije, taj ne vozi udruge Hrvatske autoškole i Karlovačke pivovare te pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, započet će već ovaj ožujak i provodit će se u 107 autoškola diljem Hrvatske. Pokretači projekta planiraju kroz prvu šestomjesečnu fazu projektom obuhvatiti oko 7000 polaznika autoškola koji će uz obaveznu teoretsku nastavu o opasnostima u prometu učiti i kroz praktičnu nastavu u kojoj će koristiti posebne naočale koje simuliraju vid alkoholizirane osobe. „Polaznici autoškola će na poligonu uz budno oko instruktora pokušati voziti brzinom od samo nekoliko kilometara na sat, ali uz smanjenu sposobnost vida i suženo vidno polje, što je uobičajena reakcija našeg tijela već pri maloj količini alkohola," izjavio je predsjednik udruge Hrvatske autoškole Nikola Vidaković. Naočale dolaze u nekoliko različitih kategorija opijenosti (od 0,6 do 2 promila) te smo sigurni da će itekako pomoći mladim vozačima da shvate kakvu opasnost predstavlja alkohol na cesti.

Darko Grac iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa iznio je crne statističke podatke o broju stradalih na cestama: „Prošle godine su alkoholizirani vozači skrivili svaku osmu prometnu nesreću a čak svaku četvrtu sa smrtnim posljedicama, što nas dovodi do brojke od 112 osoba poginulih zbog posljedica vožnje u alkoholiziranom stanju". Ta brojka doduše je manja od broja stradalih prijašnjih godina ali to je jedna od onih statističkih rubrika koje bi brojčano uvijek trebale težiti nuli. Upravo zato su ovakve akcije i suradnje edukatora, provodioca zakona i proizvođača alkoholnih pića, od iznimne važnosti.

Heineken grupa, koje je Karlovačka pivovara dio, već godinama provodi slične kampanje napomenuo je predsjednik uprave pivovare Alexander Gerschbacher te dodao kako oni imaju nultu toleranciju prema vožnji u alkoholiziranom stanju: „Umjerena konzumacija piva može biti i zdrava i izvor užitka, ali naglasak je na umjerenoj konzumaciji. Vožnja u pijanom stanju je neprihvatljiva." Nakon predstavljanja projekta svi predstavnici medija, interes kojih sudeći prema broju novinara nije mali, bili su pozvani na mali domjenak na kojemu se točilo pivo - naravno - bezalkoholno, Karlovačko Rally.

Cijeli članak i galerija fotografija na portalu Pivnica.net

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo