Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Pronađena zemlja

Tko će bdjeti za ubijene?

  Boris Pavelić/Novi list           15.11.2012.         3222 pogleda
Tko će bdjeti za ubijene?

Civili su pobijeni, kuće spaljene i opljačkane, ova zemlja osramoćena – nikakva presuda neće to promijeniti. Zato je neprimjereno organizirati masovne skupove potpore osuđenicima u Haagu, naročito kada to čini Katolička crkva. Jer, tko će žalovati za ubijenima? Tko će njih tješiti? Ili će im mahanje zastavama opet utjerati strah u kosti? Želimo li ili ne zemlju u kojoj će se kaznena djela kažnjavati, a građani imati pravo na mir i sigurnost? 

   Crkva i braniteljske udruge istodobno, gotovo zajedno, organiziraju mise i okupljanja u crkvama i na trgovima. U Zagrebu će izricanje pravomoćne presude biti javno prenošeno na Trgu bana Jelačića, kao prije godinu i pol. Skup je za petak sazvan na šibenskome mostu, u Kninu će dan ranije biti procesija i misa. Hina je prenijela izjavu predstavnika jedne braniteljske udruge koji je rekao kako »nažalost, i 2012. ponovo moramo napuniti trg da bi obranili Lijepu našu«. 

  To je izmišljotina. Nitko 2012. ne mora braniti Lijepu našu. Štoviše, nikada ona nije bila zaštićena kao danas: članica NATO-a, uskoro članica EU. Toga ne bi bilo da nisu provedena važna suđenja za ratne zločine, uključujući i suđenje Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku. Da su zločini poslije Oluje kažnjeni ranije, nijedan od njih ne bi morao u Haag. Da je Tuđman Gotovini dopustio razgovor s haškim istražiteljima, ne bi možda bio ni optužen. Da nije četiri godine bježao, suđenje bi već završilo. Ali nije. Hrvatska sama, bez pritiska izvana, nije iskoristila nijednu od bezbrojnih mogućnosti da sama dokaže kako je u stanju kazniti očite ratne zločine, od kojih su neki počinjeni i dva mjeseca nakon što su borbe prestale. 

   Zato je nemoralno tvrditi da će okupljanja svjedočiti istinu. U najbolju ruku, samo njezin dio: da se zemlja branila. Ali istina je i to – nije Haški sud trebao da bi se to znalo – da su, kako piše u sažetku presude, »neki pripadnici hrvatskog političkog i vojnog rukovodstva imali zajednički cilj trajnog uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine upotrebom sile ili prijetnjom silom, što je predstavljalo i uključivalo deportaciju, prisilno premještanje i progon putem uvođenja restriktivnih i diskriminacijskih mjera, protupravnih napada na civile i civilne objekte, deportacija i prisilnog premještanja«. Jesu li Gotovina i Markač među tim »nekim pripadnicima«? Da, možda i nisu. 

  Moguće je čak da će biti nepravedno osuđeni. I najbolji sud može pogriješiti. 

   No uvjerenje da su nepravedno osuđeni – koje tek ima biti dokazano – ne smije služiti kao zavjesa za ono što se uistinu dogodilo. Hrvatska se mogla – i morala – dostojanstveno osloboditi, a nije. Haško je suđenje posljedica namjernog odbacivanja te mogućnosti. Ako su Gotovina i Markač žrtve tog odbacivanja, nisu ni jedine, ni najteže. Okupljati se u znak solidarnosti s njima licemjerno je – licemjerno prema njima, ali neizmjerno više prema onima koji bez potrebe, i bez suosjećanja, leže pod zemljom.

Kolumna Zemlje koje nema Borisa Pavelića, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Prosvjednik8
19.11.2012. 13:51
hm...cini se da sam bio previse uvjerljiv pa se nije osjetio sarkazam u zraku.ja sam samo rekao sta prosjecan hrvat misli ali javno ne iskazuje(ne i ja)
ban5491
18.11.2012. 19:00
Prosvjednik8, zato što tako šta može napisati samo pijan čovjek s više od 3 promila alkohola. Diskriminacija ljudi po nacionalnom i vjerskom osnovu je zabranjena i po zakonu kažnjiva.
Prosvjednik8
18.11.2012. 16:21
"ban" Zasto?
1911
18.11.2012. 0:23
konjica, pohvalno je ne podcjenjivati sam sebe ( ili više vas, ako sam dobro razumio ). koliko je tko dorastao tebi/vama je mjerljivo ( ali ne ovomzgodom ). što setiče državnosti od stoljeća sedmog...pogotovu o onoj od 41-45, zaboravi!

vobrado, nisam vjernik, iznimno cijenim sve što je papa Ivan Pavao II činio za svog pontifikata i nemoj, molim te,stavljati se u kontekst sa tim čovjekom. nisi vrijedan!
vobrado
17.11.2012. 22:22
I sam gledam na budućnost i očekujemo da će ona biti ljepša, bolja, pravednija, iskrenija i sam činim sve da to tako i bude. Katolička Crkva je za sve vas primjer. Papa Ivan Pavao II se ispričao za sva zla koja su učinili pripadnici Katoličke Crkve. Da li je ijedan političar to iskreno učinio.
mastermind
17.11.2012. 21:52
"Nitko nikada nije omalovažavao niti jednu nevinu žrtvu u bilo kojem ratu od strane Katoličke Crkve niti od bilo kojeg njezinog javnog predstavnika."
Ja sam u crkvi čuo omalovažavanje nacionalne manjine i vic o Vesni Pusić..."toliko o oprostu", "pred Bogom smo svi jednaki" i "ljubi bližnjeg svoga"...:D
miško
17.11.2012. 21:38
Rekoh da prekidam komunikaciju s vobradom zbog sramatnog prebrojavanja krvih zrnaca Siniše Glavaševića, ali moram dodati još samo ovo: vobrado, uči malo od junaka i heroja i prestani ga braniti sijuću mržnju. General je pokazao da može sam sebe braniti. Osam godina je nevino čamio u zatvoru, a ZNA SE tko ge je tamo smjestio i umjesto koga je morao odgovarati pred sudom. Unatoč svemu tome nema mržnje u njegovim riječima. Uči, vobrado, u modi je cjeloživotno učenje.
Gotovina: Rat pripada prošlosti, okrenimo se budućnosti.
ban5491
17.11.2012. 21:33
@Prosvjednik8
otrijezni se pa onda piši!
konjica
17.11.2012. 16:06
Poštovani 1911 , komentar se odnosi na tekst piskarala Bore, JUČER-DANAS-SUTRA je nešto više nego što ti možeš razumjeti ,za mene su junaci i dobrovoljni davatelji krvi ,a SEBE junakom nigdje ne navedoh...
Ako ponovno pročitaš moj za tebe uzemirujći komentar vidjeti ćeš kako spominjemo Hrvatsku državnost od stoljeća sedmog...tebi za info nisi dorastao"konjici" ....pročitaj naše komentare pa ocijeni NEMA prepucavanja i vrijeđanja na osobnoj razini
Prosvjednik8
17.11.2012. 14:41
za ubijene?pa koga briga za ubijene?mislim glupost.niti su hrvati niti katolici.znaci nisu nista bolje ni zasluzili.tu u cijeloj prici je glavno da se pune ustasko-katolicki djepovi a to je jedino sto je i uspjelo bogu hvala,nista drugo.
ban5491
17.11.2012. 11:32
Fabijane, odgovor na moj komentar je korektan i dobronamjeran, a takvih je malo u ovakvoj komunikaciji. Ipak, da ti kažem da imenice imaju samo jedan rod, uz vrlo mali broj izuzetaka pa ti ne mogu navesti spomenutu imenicu u ženskom i srednjem rodu. Bok!
run-dmc
17.11.2012. 11:08
Ovo što je Glavašević napisao je čista bljuvotina. Namjerno je pomješao žrtvu i agresora. Pa čak i u Bibliji se veli "Tko se mača laća, od mača i gine". Vrijeme je da srpski agresori shvate da ne mogu započinjati ratove, a onda pokušavaju izgravati žrtve. To samo rade palestinski i libanonski teroristi... ispaljuju rakete na Izrael, a kad stigne pravda onda glume žrtve. Ispaljivali ste rakete na Zagreb, a da vam se pružila prilika poklali bi sve Hrvate, a kad vas je stigla pravda, onda izigravate žrtve. Svašta, takvu logiku imaju samo Srbi i Hamas!
1911
17.11.2012. 9:47
Konjica, možda za tebe, i slične junake, vojno redarstvena akcija oluja ima legitimitet od jučer. Za većinu građana ove države ta akcija, oslobodilačkog karaktera i uz poznate propuste, ima legitimitet još od kolovoza 1995. godine. Nije RH od jučer stvorena, nije počela s Tuđmanom niti Gotovinom. U ovoj formi je nastala višestranačkim izborima 1990., a potvrđena je i obranjena Domovinskim ratom u kojem je sudjelovao veliki broj ( najčešće neznanih ) junaka i heroja.
vobrado
17.11.2012. 8:36
Potpisujem uz sve svoje komentare i ova dva zadnja!
konjica
17.11.2012. 8:04
Poštovani AGRESORI na HRVATSKU državnost od stoljeća sedmog,od JUČER Vojno - Redarstvena operacija OLUJA ima legitimitet :pravedne i opravdane ,{a zbog VAS neizbježne }oslobodilačke akcije .DANAS Suverena Samostalna Slobodna i Neovisna HRVATSKA dobila je pripadajuće mjesto na pijadestalu vojničkih pobjeda i umjeća ratovanja.SUTRA dobivate račun za ratnu štetu koju ste počinili ......
Fabijan
17.11.2012. 7:49
@bane, đ ili dž nije mi hobi..., pa nisam bio siguran kako se piše, ali i po vuku je tako kako ti pišeš, pa eto, neka sam nešto naučio. Izvedi mi imenicu za drkadžia u ženskom rodu ili srednjem da još nešto naučim. Dobro je da ovakve rasprave mogu biti od koristi...
konjica
17.11.2012. 7:49
Borise dragi,u kontekstu tvoga žalovanja nad pobjedom ISTINE o DOMOVINSKOM ratu i OSLOBAĐAJUĆE PRESUDE ....neka ti sudbina podari životnu situciju na osobnoj razini u kojoj se našla Hrvatska ,a posebno VOČIN,VUKOVAR, ŠKABRNJA i na žalost mnogi drugi prostori.....napiši onda neku pametnu.
U tvome tekstu se očituje obrazac ponašanja{lažna briga za jednakost ,bratstvo i jedinstvo} omražene tajne službe ili više njih svima građanima koji su na svim prostorima za bivše Yuge gledali svoja posla.Kao učenik nisi naučio domaću zadaću ,jedino što si uspio navući ljude na komentiranje.
ŠTO je to krajina i zašto se piše velikim slovom,
Očito je tebi i tvojima muka što je na redu plačanje počinjene ratne štete od strane agresora.E pa jbg stigla Vas je kletva VRATI KOKO ŠTO SI POZOBALA
bać joza
17.11.2012. 0:30
Ja kao seljak radim ono što ja mogu! Ti bane budi ban i to dobro obavljaj! Svatko neka radi ono za što je osposobljen! I to ti je to! Jadne moej kravice. Opet ću biti pospan i vući im si.... kako ne treba!
ban5491
17.11.2012. 0:25
Fabijane, Fabijane
kloni se lektoriranja tuđih komentara, jer si i sam u svom kratkom komentaru učinio dvije pogreške: prvo, ne kaže se drkađija nego drkadžija, a drugo, to je imenica muškog roda pa nije KOJA DRKAĐIJA nego KOJI DRKADŽIJA.
ban5491
17.11.2012. 0:08
Vobrado, navodiš da kao katolik, hrvat i domoljub voliš svoju domovinu i ČINIŠ SVE ŠTO JE U TVOJOJ MOĆI DA ŽIVOT U NJOJ BUDE LIJEP SVIMA. Budući da sam i ja katolik, hrvat i domoljub i volim svoju domovinu, molim te da mi otkriješ što to sve činiš što je u tvojoj moći jer bih i ja to činio.
bać joza
16.11.2012. 23:16
Joj što su naporni ovi iz tzv. HSPD. Pa oni su nastali samo s ciljem da vrate svoju lovu. Pa što su do sada učinili. Ništa. Uvlačili su se svima da dobiju lovu nazad, a izvukli su je sa zelenaškim kamatama prije toga. Pričaju gluposti. Kada su se oni borili za zajedničke interese. Ma i oni su se uvlačili kada bi mogli izvući svoju pinku. Eto! I većina njih su povukli svoju lovu, a neka sirotinja i dalje čeka nešto što neće nikada dobiti. I oni eć nešto napraviti? Moš mislit! Povijest će se za njih vratiti i dobiti će lovu unazad. Joj, joj!
stole123
16.11.2012. 22:21
siniša bojim se da će u utorak biti mnogi razočarani presudom,
MMMM
16.11.2012. 21:53
Ja cijenim portal koji prenosi sve, ne samo ono s čime se slaže. S ovime je bar dokazano da nema cenzure. A i osobno nisam tekst doživjela protiv oslobođavanja. Domovina se može voljeti i uz priznavanje nekih mana. Mislim da smo svi sada sretni zbog takvog završetka, iako je dugo putovalo...nažalost.
siniša prpić
16.11.2012. 21:31
@1911, na žalost, nije moguće vratiti vrijeme u natrag. Tako je to s pravdom. Gotovo uvijek kasni.
Onaj što puške vidio nije, u utorak će fasovati. No nije bio sam. Divili su mu se mnogi. I uvlačili u tur. Mater bi rođenu prodali, da je to tražio od njih. To je ono što je degutantno, a odnosi se na novu garnituru na vlasti. Ne diraju se lopine u onoj mjeri kako to zaslužuju. Mjeriti krvna zrnca nekome iz obitelji pokojnog istinskog heroja, S. Glavaševića, pa to je bestidno.
1911
16.11.2012. 21:14
Siniša, na žalost, nema tu ništa pošteno:
Prvi je odgulio 11 godina u progonstvu i haagu ( zahvaljujući savjetnicima, zna se kojima ). Tko će to vratit?? Platit se i tako ne može...
Onaj drugi, kojeg pomno pratimo ( a koji je prvome smjestio haag ) i iščekujemo koliko će, i ako će, dobiti u utorak, kako god prošao ne može nam učiniti niti zadovoljštinu niti biti satisfakcija: unazadio je i uneredio ovu Hrvatsku do mizerije, dobar dio gospodarstva "poništio", veliki broj građana osiromašio.
Kakva je poruka? Ja ne znam....
vobrado
16.11.2012. 21:05
Hrvat katolik je spreman uvijek oprostiti gledajući u svoga učitelja koji je rekao: "Oče, oprosti im jer ne znaju što čine!" Tako i ja opraštam uredniku ovoga portala što je sebi napravio medveđu uslugu prenoseći ovakav sramotan članak na svom portalu. A generali su pokazali svoje lice, čisto, ne uprljano što god vi neistomišljenici o tome mislili.
Templarius
16.11.2012. 20:48
vobrado i dora... vi poima nemate. sad ste vi svi kao ante gotovina? sta niste srusili hdz nakon sto je poslao generala u Haag? hej ljudi, pa taj covjek je izdan od svih nas... NAS, razumijete? i sta je uradio? vratio se i nikome nsita nije preacio... ajte se malo smirite
vobrado
16.11.2012. 20:40
Žao mi je što je urednik ovoga portala prenio ovakav tekst na svom portalu, i to danas. Nažalost, prenošenjem tekstova, poput teksta ovoga novinara, bez veze potpaljuje situaciju i stavlja se na neku čudnu stranu koju vjerojatno ne želi. Žao mi je!
dora444
16.11.2012. 20:39
Vobrado, potpisujem sve što si napisao. Krajnje neprimjeren tekst u neprimjereno vrijeme. Jedino je portal koji ga je prenio očito primjeren.
drug
16.11.2012. 18:42
e mikešu ako si slušao generalov govor sa trga bana jelačića sve bi ti moralo biti jasno. ali mislim da si previše glup da bi skuzio govor. niti jednom riječju nije spomenuo jude... onog marka sa karom u prezimenu šta je ga locirao niti ove noćne lovce koji su isporučili Markača. mađutim sreća da si glup pa živiš u iluziji
Templarius
16.11.2012. 18:39
ajd mikes nemoj bit zloban... svaka batina ima dva kraja... de se sjeti kako se u hrvatskoj raspravljalo nakon sto je pusten sljivancanin... bolje da do ovog svega nikad nije ni doslo
Mikeš09
16.11.2012. 18:22
Pozdrav Mišku i ostalim ``drugovima`` i sličnoj im bratiji od Vardara pa do Triglava...Ima Boga, ima Boga !!!...Žao mi je ucviljenog Zokija i sestre mu Vesne...samo što ne zaplaču...tko im je kriv što im je izbijen zadnji adut iz rukava kojim su stalno mahali skupa sa ostalim crvendaćima protiv `` zločinačkog pothvata`` kojeg nikada nije ni bilo...fuj...
Fabijan
16.11.2012. 17:33
@branitelji, nemoj ono uzeti zlonamjerno, ponekad se dogodi da netko uzme ime koje mu ne pripada pa podjebava...ako si bio branitelj sjećaš se da se nismo dijelili, jer bi u tom slučaju izgubili... Sve nas mora zabrinuti prepucavanje tko je koga i tko je kome... malo nas je da nas neke teme stalno dijele pogotovo u ovome trenutku pobjede istine nad onim što se moglo dogoditi. Na kraju krajeva i ja sam prošao sve portale osim onih u Srbiji... a to što ovdje nema vijesti o skupu u Virovitici, a bit će ga danas/sutra... Nisam bio pod satom pa se ne moram dokazivati na fotografijama kao mnogi koj dođu samo da budu uhvaćeni u objektiv
Templarius
16.11.2012. 17:05
HDZ je najbolja stranka... dajte im glas i podavite se u takvoj sreci... sve do jednog su muljatori i lopovi... svakom jednom koji je u toj partiji valja sve uzet i dat sirotinji koju su pokrali... jedan od njih ne bi smio rec da je Hrvat!!! a ovi bijednici iz SDP-a ni iz drugog pokusaja ne shvacaju da glasaci od njih traze promjene a ne fini tretman hdz-a u bijelim rukavicama... treba lopovu rec da je lopov... a ne ga se bojat
siniša prpić
16.11.2012. 16:53
@Templarius, valja čuvati biserje.....
Templarius
16.11.2012. 15:38
chegy63, tvoji su ga predali, sjecas se? jedan tvoj bivsi sef mu je smjestio, a ovaj sadasnji mu je pripremao zamku... taj bivsie se kleo na njega kad je htio vlast, a cijela nacija mu nasjela.. bas me zanima hoce se general zauzet za vas i vasu partiju nakon svega sto ste mu ucinili? nije te sram bit u takovj stranci? vi hdz-ovci ste pjesma zaborava... okrenite se malo oko sebe, nitko vas vise ne ***e
siniša prpić
16.11.2012. 15:18
Današnja presuda iz Haaga je pravedna. Melem na ranu obitelji Gotovine i Markača, svih branitelja, Hrvatske i njenih građana.
Pravda je spora, ali dostižna. Dok jedni, opravdano napuštaju zatvor, drugi ( u utorak ) čekaju koliko će dobiti. Onaj isti koji ih je tamo i poslao. Pošteno.
chegy63
16.11.2012. 15:07
Neće. Navodno okrećemo Templariusa, ali ne na ražnju :))))
Templarius
16.11.2012. 14:38
hoce kiro okrenut vola?
branitelji
16.11.2012. 14:05
Ako te baš žarko zanima,onda se možeš potruditi i pod starim komentarima pronaći i one gdje sam se predstavio imenom i prezimenom,pa mi i osobno doći i u lice reći što te muči i što sam za tebe.Inače nick je ostao jer je predstavljao više ljudi,a nije mjenjan kako kad paše .
asterix70
16.11.2012. 14:03
Ako se sve što imaš reĆi odnosi na Č i Ć onda nemam što dodati. Pišem komentare uz posao kad stignem, pa sam eto si umislio da je bitnije ono napišem a ne da li mi se zalomila kakva gramatička greška. No, to je uglavnom tako. Kad se ne zna argumentirano pobiti napisano, onda se napiše nešto potpuno nevažno.
Fabijan
16.11.2012. 13:51
Zanimljivo je koliko je samo nepismenjakovića koji nešto žele reći, kao Hrvati a koriste izraze koji nisu u Hrvatskom pravopisu. Jerko ! Mi Hrvati ne govorimo "treba da imaju" , onaj asteriks pojma nema kada se piše ć a kada č. i baš me interesira koja se to drkađija potpisuje pod branitelji. Pa i ja sam bio branitelj i ne sjećam se da sam ti dao dozvolu da se potpisuješ u ime svih nas.
jerko
16.11.2012. 13:49
vjerojatno bi bila vijest i ovdje da su osuđeni... ja se još uvijek čudim ovom naslovu i slici Gotovine ispod...
asterix70
16.11.2012. 12:53
Hm..oćito se netko bi uvrijedio. Vjerojatno to nije vijest od lokalnog znaćaja, ali zato sve črčkarije Pavelića, vijesti o Sanaderu, ili kad progovori "draga nam Nada"..jesu od lokalnog znaćaja...
branitelji
16.11.2012. 12:46
Vidim da su svi portali u Hrvatskoj,pa i u Srbiji objavili vijest o oslobađajučoj presudi sa slikama skupova.Ne znam zašto se to ovdje ne objavljuje jer je skup održan i u Virovitici.Pa ne bi se valjda netko uvrijedio?
Templarius
16.11.2012. 10:53
bac joza... daj ne laprdaj... sta ima lose u tome bit jugonostalgicar? taj en sezne za velikom srbijom, vec za onom bivsom jugom di je sve bilo bolje... i sta ima lose u tome bit komunjara? takvi su za socijalnu pravdu, jednakost svih i postivanje radnickih i seljackih prava... zarad bratstva i jedinstva se malo moralo klonit crkve, ali svi od reda su djecu krstili... svecenik bit, je onda imalo neko vece i duhovnije znacenje... danas... ovo sad.. to ti se zove neo liberalizam... takvima nit je radnik, nit slejak nit vjernik dobar... a svecenici , eto i oni vise brinu za svoje nego za narodno... sts rec... bac joza... moze covjek bit i hrvat a da nije u hdz-u... cak i bolji od njih... moze bit i komunjara , a vise ce ucinit za hrvatsku nego Sanader i ostatak njegove svite... ne kuzim te, sta toliko morzis one koji nisu kao ti?
Fabijan
16.11.2012. 10:01
Nije zalud ona Bog i Hrvati. Prepoznao je Bog vječnu nepravdu koja nas prat od Pavelićeve izdaje na Blajburgu do isporuke Gotovine (ZNA se krivac) i poslao poruku onima koji su Gotovini jamu kopali da bi svoju kožu spasili... Hvala ti Bože.
asterix70
16.11.2012. 10:01
OSLOBOĐENI! Mislim da je ovo sasvim dovoljno za komentar!
vobrado
16.11.2012. 10:00
Bogu hvala na svemu. Volim svoju domovinu i pokušavam činiti sve da život u njoj bude svima lijep, dobar i blagoslovljen. Poštujem svaku nevinu žrtvu i molim se za spas njihovih duša. Ne brojim niti namjeravam brojiti ničija krvna zrnca, nego kao katolik, hrvat i domoljub volim svoju domovinu i činim sve što je u mojoj moći da život u njoj bude lijep svima! A vi kojima to ne paše ljutite se koliko hoćete!
bać joza
16.11.2012. 9:56
Komunjare i jugonostalgičari! Naučite voljeti svoju domovinu!
Ako vam ne valja, pokušajte je sami popravljati a ne pljuvati po svemu što je naše, što je hrvatsko!
miško
16.11.2012. 9:52
O tome smo ovdje govorili! O tome je, tako sam bar ja to doživio, govorio i Boro u svom komentaru. Pustimo, dakle, sudu da riješi. Sud je, na sreću, u drugostupanjskoj presudi to riješio s vrlo razumnim objašnjenjima i argumentima.
Na kraju, nisam ja nikome oduzimao pravo na mišljenje, ali me smeta što se osporava drugima to pravo.
Templarius
16.11.2012. 9:52
ne vidim zasto bi Ante Gotovina robijao zarad drugih koji su cinili zlocine... lik koji je savrseno odradio vojnu operaciju i nikome nije naredio da ubije civila... a da treba moliti i za ubijene i nevine, bez obzira sa koje strane dolazili, treba... vobrado toliko o tebi i tvojoj poboznosti... bit ce da je isus krist bio hrvat, a ne zidov... ili? mrznja i glupost je dovela do toga da srba u hrvatskoj skoro pa i nema, a ista ta mrznja dovela je do toga da su dojucerasnji susjedi ubijali , silovali i cinili najgore zlocine... ja vam svima zelim da toga vise nikad ne bude... a generalima sretan povratak u domovinu
Mikeš09
16.11.2012. 9:50
Vobrado je velikim djelom potpuno u pravu jer je takvo bilo stanje, pogotovo među ``junačkim`` potomcima srpskog naroda...
Zanima me u kojoj su to postrojbi bili Pavelić i Miškec...zašto nisu reagirali na zločin kad je bilo vrijeme nego sada popuju...pogotovo gosn. novinar...
Oni čije su ruke počinile zločin, a po Gotovininoj i Markačevoj zapovjedi sigurno nisu, bilo bi najbolje da su se sami kao ``pravi`` junaci, ``bojovnici``, prijavili kad je trebalo a ne sada se skrivat iza svijeća i misa...
``I u Virovitici su ljudi čestiti, pošteni, neumiješani``- i svi cijelo vrijeme šute i drže glave u pijesku dvadeset godina i zato nam i je tako... moj Miško i ostala slična bratijo što se sada pravite pametni...naivčine...
drug
16.11.2012. 9:50
Jerko jeste li odahnuli. Pa vlada HDZa je isporučila Gotovinu. Nadam se da vam je savjest čista. Čut će te ga kad se vrati imat će što za reći koja ga je špijunčina otkucala
jerko
16.11.2012. 9:43
šta je drugovi, jel vam sada žao?! fuj, sramite se svojih komentara!
vobrado
16.11.2012. 9:41
OSLOBOĐENI SU! OSLOBOĐENI SU!
OSLOBOĐENI SU! OSLOBOĐENI SU!
vobrado
16.11.2012. 9:31
Na temelju moga korektnog komentara na navedeni članak, osporili ste moje pravo na komentar. U ozbiljnim novinarskim krugovima svoje komentare pojačavati komentarima Drage Pilsela je neozbiljno i neprofesionalno. A sve dalje izrečeno bilo je isprovocirano ali i odgovoreno korektno. A što se to nekome ne sviđa, e to je druga priča!
Pozdrav!
drug
16.11.2012. 9:18
Opet porijekla i krvna zrnca i to od dušebrižnika. Pa zar pred Bogom vobrado toga ima... Griješniče!
Prije nego odeš pripremi odgovore na pitanja "Zašto?".
miško
16.11.2012. 9:09
Opa, počeli smo prebrojavati krvna zrnca hravtskih branitelja i heroja. Nepada mi napamet to raditi, a ti se zbog toga srami ako srama imaš.
Adio vobrado. Rekao si svoje. Od mene toliko. Nakon ovoga s tobom je zaista nepotrebno trošiti vrijeme.
miško
16.11.2012. 9:02
Možda, jer komentiraju uglavnom takvi kao ti. Glasni i bahati.
Kako god bilo čovjek ima pravo na svoje mišljenje. A to je bila poanta mog javljanja. A ti bi mu, čini mi se to pravo oduzeo. A te vaše etikete o jugonostalgiji su prozirne, mizerne i jadne s ciljem manipuliranja neukog i zavodljivog puka.
Čitaj Glavaševića i starog i mladog. I uči!
vobrado
16.11.2012. 8:54
Usput te molim da malo bolje provjeriš porijeklo heroja Siniše Glavaševića, osobito njegove bolje polovice, tj. supruge!!
vobrado
16.11.2012. 8:51
Kakvog okusa je jabuka teško je opisati onome tko jabuku nikada nije jeo. Kakvog je okusa recimo smokva opisivati nekome tko nikada nije jeo smokve je jako teško. Tako i tebi Miško nije lako opisati što je Crkva jer nisi probao doći u crkvu. Mislim da ti je sve jasno!

P.s. Otišao sam na portal Novog Lista i pogledao malo komentare. Svoj opširni komentar sam stavio i na portal Novog Lista. I na portalu Novog Lista, inače jugonostalgičarskog - jer nitko ovakav tekst ne bi htio objaviti na nekom drugom portalu ili novinama, tvoj cijenjeni novinar dobiva izrazito negativne komentare.
miško
16.11.2012. 8:50
"Čovjek je prije svega živo biće, koje pati kada ga se mlati čeličnim šipkama, i koje umire kada se u njega ispali rafal iz automatskog oružja. Potpuno je svejedno gdje je rođen, je li govorio `mleko` ili `mlijeko` i pripadnikom kojeg naroda se smatrao. Kada ga bacite u masovnu grobnicu, on ostaje lišen svega osim pripadnosti ljudskom rodu. Svi ubijeni u ovom prokletom ratu su žrtve, nebitno je s koje strane. Kada to osvijestimo, i prestanemo prebrojavati leševe s `naše` i `njihove` strane, tada ćemo se početi suočavati s traumom. Kada se to dogodi, moći ćemo započeti s nastavkom naših života".

Dragi Vobrado,
čitaj i uči ono što te u "školi" nisu učili.
Ove riječi napisao je Bojan Glavašević, sin novinara Siniše Glavaševića. Sjećaš li se Sinišinih vapaja? To je onaj čovjek čije priloge je cenzurirao Tuđmanov agitprop. To je čovijek koji je zadnji pokušao izaći iz Vukovara. To je onaj čovjek koji je ubijen na Ovčari.
Njegov sin danas nikoga ne mrzi, ne razdvaja žrtve...
E moj Vobrado....
miško
16.11.2012. 8:40
Vobrado, jakiša, jerko
Ništa vam nije sveto. Jesu li vas toj netoleranciji, isključivosti i bešćutnosti učili na misama? Jeste li kršćani katolici po uvjerenju ili po potrebi?
Neke ljude još mogu razmijeti - razoren im je dom, nekoga su izgubili u prokletom ratu, ostali bez ruku i nogu, ali crkvu, nju ne mogu razumijeti, njihovo poslanje mi nije jasno.
drug
16.11.2012. 8:39
Ne razumijem zašto se vobrado toliko koprcaš. Pa jedini koji će na kraju suditi je onaj čiju maglu Vi prodajete. Ovozemaljski sudovi su prolazni a Božja kazna će stići svakog za svoje zločine. Gomili ne treba puno da se okupi i da izmanipulirani prstom pokazuju u vragove i vještice a zapravo se skrivaju iza onih koji su Gotovinu locirali, identificirali, uhitili i isporučili. E ,upravo takvom lokatoru su na zadnjim izborima mnogi pljeskali a danas bdiju po crkvama i trgovima samo da budu viđeni...
vobrado
16.11.2012. 8:25
Ostajem i dalje kod svojih komentara i opservacija te apsolutno podržavam komentare Jerka i Jakiše!
jerko
16.11.2012. 7:53
Za ubijene i mrtve se između ostalog bdije 1.11. na dan Svih Svetih... Ovo je nešto drugo i vi svi mješate kruške i jabuke. Ovdje se radi samo o presudi generalima i o molitvi za generale... Svima nedužnima, koji su poginuli u ovom ratu, bez obzira na nacionalnost, obilaze se grobovi i svi imaju dan sijećanja, i treba da imaju, i neka im je laka zemlja i slava im.
jakisa
16.11.2012. 7:49
Borise, Drago, a i ti miško sram vas bilo. Mogao bih vam napisati hrpu bljuvotina i popljuvati vas kao što vi pljujete po Domovinskom ratu (i nemojte pisati parole tipa: "Nitko ne spori tko je agresor na Hrvatsku. Nitko ne spori da je bilo neopravdane pobune, da je bilo barikada i zloćina.", ali neću jer ne vrijedi na vas trošiti riječi i živcirati se zbog nečijih jugonostalgičerskih uvjerenja.
miško
16.11.2012. 0:44
Ovo je večeras napisao Drago Pilsel
OPROSTITE IM, IAKO ZNAJU ŠTO ČINE !!

Mom prijatelju Draganu Pjevaču, čija je majka Boja ubijena u Medačkom džepu ili Jovanu Beriću (jer Marija i Radivoj Berić, njegovi roditelji, likvidirani su iz vatrenog oružja na pragu svoje kuće u Varivodama, 28. rujna 1995. godine, 50 dana nakon Oluje), želim kazati danas, nekoliko sati prije izricanja pravomočne presude generalima Gotovini i Markaču, da ima nas u Hrvatskoj koji ratne zločine nakon Oluje i, općenito, u Domovinskom ratu, ne nazivamo ``mrljama`` jer samo budala to može činiti. A budalama, na našu veliku žalost, obiluju ne samo Hrvatska već i druge zemlje u regiji.

Pošto mediji bruje o tzv. molitvama tzv. katolika za ``pravednu`` odluku suda, a jedva da i spominju žrtve, ja ne želim ići na počinak a da ne kažem ovim ljudima i svima onima koji su izgubili nekog voljenog usred ratnog zločina kojeg su počinili Hrvati - žao mi je.

Od srca mi je žao i ja bih sasvim drugačije postupio da uređujem, recimo, Informativni program HTV-a koji ovih dana osramoćuje, još jednom, moju profesiju.

Žao mi je za vašu bol. I mislim da ju mogu dokučiti jer moja mama žali za izgubljenim(nestalim) sinom i zato jer su mi u srcu jako prisutni i svi oni koji su stradali od srpske ruke. S vama sam i zato jer ne mogu pojmiti zločin, relativiziranje zločina ili veličanje zločinaca i zločinačke politike.

Želim, Dragane i Jovane, da znate da u Hrvatskoj imate srodnih duša. I da nismo svi hulje.

Mir i dobro.

Drago
miško
16.11.2012. 0:38
Ti po običaju miješaš kruške i jabuke.
Nitko ne spori tko je agresor na Hrvatsku. Nitko ne spori da je bilo neopravdane pobune, da je bilo barikada i zloćina.
Ali isto tako nitko ne može osporiti da se i naša vojska nije ponašala dostojanstveno, da je, na žalost, bilo i zločina. Ne trebaju nam to sudovi dokazivati, imali smo oči i uši. I u Virovitici su ljudi, čestiti, pošteni i nigdje umiješani, nestajali preko noći. A ostataci kuća koje su letjele u zrak, također neopravdano, još uvijek svjedoče o tim nedjelima.
Pa i Ante Gotovina je, svjedoči to onaj film, kritizirao je ono što vi sada pokušavate braniti.
A o Katoličkoj crkvi i njenom djelovanju u ratovima bi se moglo pričati naširoko i nadugačko, ali kako ti kažeš nije ovaj portal mjesto za to.
A o Borinom radu - nemoj griješiti dušu! Ti si, možda, oprosti što nagađam, bio zaštićen debelim zidovima nekog zdanja u dubokoj pozadini i molio se za nas na prvoj crti.
Boro je bio među nama!
vobrado
16.11.2012. 0:21
Detaljno sam pročitao tekst "cijenjenog novinara" i pokušao korektno i pošteno komentirati njegove postavke. Ima toliko gorčine u njegovom teksu protiv katoličke Crkve i njezinog djelovanja među Hrvatima! Zašto? Ima li argumenata za to? Ne spominje nigdje u tekstu da su svi ti "protjerani Srbi" poslije povratka tražili i nažalost dobili mirovinu za dane provedene u borbi protiv vlastite domovine tijekom okupacije hrvatskog teritorija! Zanimljivo, kako im je bila mrska slobodna i neovisna Republika Hrvatska, ali hrvatske kune su im bile itekako dobrodošle.

Zar Srbi nisu bili izuzetno dobro organizirani za bijeg u Srbiju. Pa za to su ih spremali njihovi kolovođe! Posvađali ih sa dosadašnjim susjedima ili ti komšijama, uzurpirali trećinu Hrvatske i htjeli državu u državi???!!! E pa ne ide to tako. Znamo mi što im je smetalo. Neškolovani i neobrazovani, ali po političkoj podobnosti bili na odgovornim položajima koji su im se u demokraciji izmicali! E nije to bilo lako prihvatiti, a osobito da ti bude šef ili nadređeni neki školovani i stručni Hrvat! A da o drugim razlozima njihove pobune da i ne pričamo.

Ako je čovjek toliko pametan, školovan i cijenjen novinar, onda tolike blasfemije i netočnosti ne bi napisao! I k tome sramotio Viroviticu, ako iz nje potječe!
miško
16.11.2012. 0:10
Ma ne zamjeram ja tebi što si reagirao, imaš pravo na svoje mišljenje, naravno. Kao što Boro ima pravo na svoje. Međutim, čovjeku tvog vokabulara nije primjereno jedan odmjeren, istunut i argumentma prožet novinski članak jednog od istaknutijih hrvatskih novinara zvati bljuvotinom.
Dragi Vobrado, Boro je iz Virovitice. Da čovjeka poznaješ, da si bar jedanput s njim razgovarao, da poznaš njegov habitus i djelo ne bi ti palo na pamet tvrditi da piše bljuvotine.
Tvoja nervozna reakcija samo potvrđuje neke navode iz članka.
vobrado
15.11.2012. 23:59
Prijatelju! Boro je iz Istre ili je barem tamo u Novom Listu objavljen članak. Ne poznam čovjeka, ali je napisao toliko bljuvotina da se moralo reagirati!
Pozdrav!
miško
15.11.2012. 23:52
Boro, bravo za komentar!
Dokaz da među nama Virovitičanima još ima časnih ljudi.
Nikoga ovim ne vrijeđaš, dapače osvjetljuješ virovitički i hrvatski obraz.
Je vobrado, Tuđman je pozivao ljude da ostanu i jamčio da im se ništa neće dogoditi. Slušali smo to na radiju, negdje na polažajima. Vjerovali smo mu. Kasnije smo čuli kako su prošli oni što su ostali i što su učinuli psi rata, na žalost, i u moje ime.
vobrado
15.11.2012. 23:33
U trenucima kada Hrvatska očekuje sramotnu presudu nevinim hrvatskim generalima, cijenjeni portal prenosi gotovo uvredljivi tekst kolumniste lijevo orijentiranog istarskog Novoga Lista. Nitko nikada nije omalovažavao niti jednu nevinu žrtvu u bilo kojem ratu od strane Katoličke Crkve niti od bilo kojeg njezinog javnog predstavnika.

Katoličkoj Crkvi koja je jedina uspjela spasiti identitet hrvatskog čovjeka, a osobito u Istri zaslugama svećenika i domoljuba Bože Milanovića, predbacivati i smatrati neprimjerenim pozvati ljude na molitvu za hrvatske generale je krajnje nekulturno, nisko i bezobrazno. Predbacivati Katoličkoj Crkvi da je protiv kažnjavanja kaznenih djela je izrazito pokvareno i nedostojno čovjeka koji se smatra novinarom.

Tko ima pravo kome osporiti pozivati ljude na molitvu i činjenje djela milosrđa! Treba otvoreno priznati da Zapad nije želio slobodnu, nezavisnu i samostalnu Republiku Hrvatsku. Mi smo je sami izborili i tek su nas onda priznali kada su vidjeli da imaju posla s ozbiljnim i odgovornim ljudima koji brane svoje i ne posežu za tuđim. Niti jedan hrvatski vojnik nije ratovao u Srbiji! Pa to je istina koju nitko ne može osporiti. Nažalost, i danas nakon toliko godina mora se istina ponovno iznositi da hrvatski vojnik nije napadao nikoga nego da je branio svoje. Nitko nije želio iseljenje niti jednoga naroda iz Lijepe Naše. Pa to treba otvoreno reći. Predsjednik dr. Franjo Tuđman je pozivao pripadnike srpskog naroda da ostanu, da ne napuštaju svoja ognjišta, da će biti prevareni od svojih sunarodnjaka. Ma njihovi su ih zaludili i pokrenuli masovni egzodus. Što su mogli očekivati od trule Srbije? Da će ih dočekati otvorenih ruku? Ma ne! Srbija ih je trebala da destabiliziraju Hrvatsku i onda ih je odbacila i planirala preseliti na Kosovo. Kakvi napadi na civile? Pa civili su se hvalili preko njihovih medija od 1991. do 1995. kako se bore protiv "ustaša"; kolike su se starice slikale i snimale uz mitraljez M - 53; koliku su nedužnu djecu oblačili u vojne odore i hvalili se kako su svi spremni za borbu! A na kraju, kada su se trebali pokazati kao borci, razbježali se kao ovce! Nitko ih nije mogao stići sve do Beograda, osobito njihove vođe.

Da se Hrvatska mogla osloboditi zla još 1991. - 1992. bilo bi najbolje. No, tada je bila objektivno slabija u naoružanju, a jača u moralu i ljudstvu. Kada se ojačala, pokazala je kako se bore junaci! Prednjačili su naši generali! I zato se večeras i sutra s njima solidariziramo jer su naši, jer su heroji domovinskog rata, jer smo uz njih.

Mi smo branili i braniti ćemo ono što je naše i to pravo nam nitko neće uskratiti, pa niti jedan ovakav nedorasli i zlonamjerni članak! Počast i poštovanje svim poginulima na svakoj strani, osobito nevinima i nedužnima.


Još iz kategorije Pronađena zemlja