Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Poljoprivreda

Tijekom ljeta, kada je aktivnost divljih svinja pojačana, stručnjaci skreću pažnju na pojavu afričke svinjske kuge

  Zdenka Rupčić/Glas Slavonije           27.07.2022.         2341 pogleda
Tijekom ljeta, kada je aktivnost divljih svinja pojačana, stručnjaci skreću pažnju na pojavu afričke svinjske kuge

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i uz podršku niza dionika iz područja svinjogojstva, veterinarstva, poljoprivrede i lova provode informativnu kampanju s namjerom prevencije, prijavljivanja i suzbijanja slučajeva afričke svinjske kuge (ASK) u Hrvatskoj - piše Glas Slavonije.

Hrvatska je jedna od 18 zemalja Europe u kojima EFSA treću godinu zaredom provodi opsežnu kampanju podizanja svijesti o ASK-u. U Hrvatskoj do sada nije zabilježen nijedan slučaj ASK-a, unatoč tome što je on prisutan u susjednim zemljama - Italiji, Srbiji i Mađarskoj. U Hrvatskoj se kampanja provodi od 2019. godine, a njezini nositelji EFSA i HAPIH pozivaju uzgajivače svinja, veterinare i lovce na pojačan oprez. Pravovremeno prepoznavanje, sprječavanje i prijavljivanje od ključne su važnosti za suzbijanje bolesti. Stoga EFSA i HAPIH savjetuju uzgajivače svinja kako mogu izbjeći kontaminaciju i zaštititi svoje svinje, prepoznati simptome bolesti te u slučaju sumnje na zarazu svinje prijaviti nadležnim institucijama. Takvo rano otkrivanje može pomoći u borbi protiv te bolesti.

ASK može imati iznimno snažan negativan učinak na gospodarstvo, a za tu razornu bolest trenutačno ne postoji odobreno cjepivo ni lijek. Bolest ne pogađa ljude, no izaziva gospodarsku štetu pogođenim zemljama. Uzimajući u obzir veliku smrtnost životinja oboljelih od te bolesti, pojava ASK-a može imati ozbiljan utjecaj na svinjogojstvo jer dovodi do ograničavanja trgovine i izvoza ili prisilnog usmrćivanja većeg broja domaćih svinja.

Upozoravajući na ovaj problem, Bernhard Url, izvršni direktor EFSA-e, izjavio je: "Afrička svinjska kuga izrazito je zarazna bolest koja se širi regijama diljem Europe koje do sada nisu bile zahvaćene. Širenje te bolesti globalna je prijetnja koja je prouzročila goleme gubitke za svinjogojstvo u Europi i šire. U suradnji s partnerima u nadležnim tijelima povezujemo se s uzgajivačima čije su životinje i prihodi ugroženi tom smrtonosnom bolesti. Kampanja o afričkoj svinjskoj kugi #StopASF za cilj ima informirati uzgajivače, veterinare i lovce o tome na što trebaju pripaziti pri prepoznavanju, prevenciji i prijavljivanju."

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) nositelj je EFSA-ine kampanje o ASK-u u Hrvatskoj. "Afrička svinjska kuga prisutna je u našem susjedstvu, što predstavlja znatan rizik za domaće uzgajivače svinja. Stoga pozivamo na oprez sve uzgajivače svinja, poljoprivrednike, lovce i veterinare da u slučaju opažanja nekih od simptoma ASK-a kod domaćih ili divljih životinja to prijave nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji s tog područja, a u slučaju divljih svinja lovoovlašteniku na čijem se lovištu lešina divlje svinje nalazi. Fizička osoba koja dojavi tu informaciju ima pravo na nagradu u iznosu od 100 kuna", istaknula je dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a.

Partnerski kampanju podržava Ministarstvo poljoprivrede, koje provodi niz aktivnosti radi suzbijanja ASK-a, što je jedan od razloga zašto se bolest nije pojavila u Hrvatskoj. "Jedino nastavkom uspješne suradnje između Ministarstva i posjednika životinja možemo nastaviti zadržavati ovu opasnu bolest izvan Hrvatske. Poduzeli smo niz mjera, od 2019. godine do danas su sva gospodarstva koja drže svinje u RH kategorizirana u odnosu na biosigurnost, za što smo u državnom proračunu predvidjeli i utrošili 27 milijuna kuna. Ministarstvo poljoprivrede od 2019. godine sufinancira i troškove postavljanja dvostrukih ograda s 80 % stvarno nastalih troškova materijala do maksimalnog iznosa od 20 tisuća kuna po korisniku te je u tu svrhu isplaćen iznos od gotovo 1,5 milijuna kuna za ukupno 121 posjednika svinja", izjavila je mr. sc. Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Svinjogojstvo je izrazito važna gospodarska djelatnost EU-a, koji kao najveći izvoznik svinjetine i svinjskih proizvoda godišnje izvozi oko pet milijuna tona, a svinjogojstvo udjelom predstavlja 8,5 posto ukupne poljoprivredne proizvodnje u EU-u. ASK stoga predstavlja rizik od znatnih financijskih gubitaka zbog usmrćivanja životinja, ograničenja izvoza životinja i mesa te troškova kontrolnih i preventivnih mjera.

Afrička svinjska kuga na farme svinja može prodrijeti na više načina, zaražene divlje svinje mogu doći u kontakt s domaćima u slučaju da farme nisu ograđene, dok se uvozom može zaraženu svinju dovesti među nezaražene. Nadalje, lovci nakon što ulove zaraženu divlju svinju mogu nesvjesno prenijeti virus na svojoj odjeći, obući i opremi, uzgajivači svinja na svojoj odjeći, obući i opremi također mogu virus prenijeti s jedne farme na drugu. U slučaju zaraze sve svinje na zaraženoj farmi moraju se usmrtiti, što predstavlja golemi gubitak za uzgajivača. Stoga je rano prepoznavanje znakova posebno važno, kao i dezinfekcija obuće, odjeće i opreme kako bi se spriječilo širenje tog virusa.

Iako u Hrvatskoj ova bolest nikada nije zabilježena, prisutna je u susjednim zemljama Italiji, Mađarskoj i Srbiji, što predstavlja znatan rizik za prenošenje bolesti. Osim u zemljama koje graniče s Hrvatskom, ASK je prisutan i u Bugarskoj, Estoniji, Njemačkoj, Latviji, Litvi, Moldaviji, Sjevernoj Makedoniji, Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Slovačkoj i Ukrajini. Korisni materijali kojima EFSA želi podići svijest o ovoj bolesti kao i informacije o prepoznavanju simptoma dostupni su na mrežnoj stranici kampanje o afričkoj svinjskoj kugi.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda