Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Komentar

Thatcher je imala rudare, Milanovića dopali mljekari

  Miodrag Šajatović/Lider           26.02.2012.         1122 pogleda
Thatcher je imala rudare, Milanovića dopali mljekari

U opis poslova urednika i kolumnista poslovnih novina ulaze i radni doručci, ručkovi i večere s diplomatima i predstavnicima privatnih i međunarodnih financijskih institucija i banaka. Uz razgovore s predstavnicima vlade, sindikata, opozicije, ekonomskim analitičarima... oni žele čuti što misle predstavnici medija. Pri kraju jednoga takvog susreta, u srijedu ujutro, predstavnik međunarodne investicijske kuće postavio je pitanje: 'Na što bismo trebali svratiti pozornost pri procjeni hoće li nova Vlada biti uvjerljiva ili ne?'
Odgovor je bio jednostavan. Gospodo, pozorno pratite kako će završiti odmjeravanje snaga između nove Vlade i prosvjednika iz redova proizvođača mlijeka. Do jučer se činilo da je riječ o srazu Dukata kao otkupljivača mlijeka - koji je, čini se, podcijenivši reakcije, počeo smanjivati otkupnu cijenu mlijeka - i ratobornih stočara. A da je Vlada u tome samo medijator i miritelj. Nakon što su predstavnici pobunjenih udruga mljekara proširili zahtjeve na vraćanje 42 lipe potpora za litru mlijeka, bescarinski uvoz stočne hrane, smanjenje PDV-a na repromaterijal na 8,5 posto, fiksnu cijenu plavog dizela..., očito je da su sukobljene strane Vlada i dio mljekara koji su traktorima izašli podebljati svoje zahtjeve.

Proračun lakši od mlijeka

Bez obzira na to stoji li iza prosvjeda HSS ili neka druga politička struja, očito je počelo ono što je Lider najavljivao - prosvjedi interesnih skupina. Premijer Zoran Milanović ima prvi pravi veliki ispit. Donošenje proračuna bio je lakši zadatak jer se provodi institucionalno, pri čemu Kukuriku koalicija ima političku većinu. Odmjeravanje snaga s mljekarima izvaninstitucionalna je priča, tu vrijede druga pravila. U Saboru se prebroje ruke i zakon prođe ili ne.  Da bi s mljekarima provela svoju volju, Vlada će u krajnjoj liniji možda morati upotrijebiti i policijsku prisilu. Pojednostavnjeno, Margaret Thatcher postala je Željezna Lady kad je skršila otpor pobunjenih britanskih rudara. Većina premijera ima svoje 'rudare' na kojima lomi rezultat. Tako je svojedobno premijer Nikica Valentić ključnu bitku vodio s profesorima. Što su za Thatcher bili rudari, za Zorana Milanovića jesu mljekari. Ne zvuči baš dramatično, al' što da se radi, ne može premijer birati tko će mu prvi ući u ring.

Gdje Milanović ne smije popustiti

Milanović jednostavno ne smije popustiti nerealnom dijelu zahtjeva dijela proizvođača mlijeka. Primjerice zahtjevu za bescarinski uvoz stočne hrane. Tu su mljekari uletjeli u zaleđe. Ako za sebe traže bescarinski uvoz nečega, daju legitimitet i prerađivačima mlijeka da nastave uvoziti mlijeko iz drugih zemalja. Slično je i s fiksnom cijenom plavog dizela. Taj zahtjev kao da je postavljen tako da ga Vlada ne bi mogla ispuniti. Pitanje je je li cilj da se onda od devet zahtjeva prihvate dva ili je krajnji cilj politička radikalizacija.

Da bi Vlada bila uvjerljiva u odbijanju nerealnih mljekarskih zahtjeva, ne smije praviti kompromise u drugim područjima svog djelovanja. Bude li se proračunski novac i dalje trošio neracionalno, onda i mljekari imaju pravo na svoj dio. Ako tisuću ili dvije najprezaduženijih mljekara mora završiti u bankrotu, onda Vlada mora otpustiti jednako toliko suvišnih u državnom aparatu. Pa i pod cijenu protesta sindikata javnih službi. Ako nema za selo, nema ni za administraciju.
Slomi li Milanović mljekare, drugi će promisliti hoće li pokušati argumentima sile. Bude li išao u trule kompromise, za mjesec dana postojat će lista čekanja onih koji će htjeti prosvjedovati na Markovu trgu.

Treba priznati da problem proizvođača mlijeka jest višeslojan. HDZ-ova vlast godinama im je slala krive signale. S bankarima ih je mamila da uzimaju kredite utemeljene na sumnjivoj realnosti otplatnih planova. Vlada ima težak zadatak jer je ovo ipak kontinuitet iste države. Osim toga sada se vidi da je državi nužna mnogo promišljenija strategija odnosa prema domaćoj proizvodnji s jedne strane i domaćim tvrtkama u stranom vlasništvu s druge strane. Da mudri i pragmatični 'kralj mlijeka' Luka Rajić nije na vrijeme 'utopio' tvrtku Francuzima, danas bi morao odlučivati o otkupnoj cijeni. Pretpostavlja se da bi, uz ostale jednake okolnosti, on ipak bio malo obzirniji. Kad iz centrale multinacionalke stigne zahtjev za održanje profitabilnosti pod svaku cijenu, onda se pale i nepotrebni fitilji poput ovoga mljekarskog.

Uspiju li mljekari u svojim dijelom opravdanim, a dijelom ucjenjivačkim zahtjevima, ostale interesne skupine koje šaptom padaju (obrtnici, industrijski radnici i poduzetnici) dobit će jasan signal što trebaju raditi. Unajmiti traktore pa na cestu.  .  .

Kolumna Ekonomalije Miodraga Šajatovića, Lider

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

run-dmc
26.2.2012. 17:15
Uspoređivati Thatchericu i Milanovića... djetinjasto i naivno! Puno zgodniji i prikladniji par mu je npr. albanski premijer Fatos Nano! Ovo je uvreda za željeznu damu!
konjica
26.2.2012. 16:29
čelična lady nije imala čačića i drugare


Još iz kategorije Komentar