Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Priroda društva

Teorijom provjere, protiv teorija zavjere

  Davor Suhan/Moja Rijeka           01.12.2017.         2027 pogleda
Teorijom provjere, protiv teorija zavjere

Počela je sezona gripe, što znači početak i nove sezone teorija zavjera koje se bave zdravstvenim, ekonomskim i vojnim aspektima proizvodnje i primjene cjepiva. Takva tematska razgranatost proizlazi iz znanstveno utemeljenih spoznaja da etički standardi ljudskih bića zaostaju za tehnološkim razvojem, a svaki takav zaostatak ima svoje potencijalno opasne političke i poslovne računice.

Cjepivo je sredstvo kojim se može postići imunost na neku zaraznu bolest. Ali njime se može ostvariti i golemi profit ili oslabiti (uništiti) neprijatelja. To nisu nikakve urotničke spekulacije nego gole istine koje se lako mogu provjeriti u frontalnom režnju velikog mozga.

No prije nego što krenemo dalje, želim da budemo jasni. I pored svega, zdravstvena dobrobit cjepiva, bez obzira na mnoge kliničke kontroverze, ostaje po meni i dalje neupitna, ali vjerska privrženost crkvi Svjetske zdravstvene organizacije traži ozbiljnu kritiku znanstvene zajednice. Jer tamo gdje se bolestima bave menadžeri, nema lijeka.

I sve je dobro dok je u pitanju samo biznis, jer postoji velika korelacija između profita i širenja epidemije, pa se razmjeri štete mogu prevenirati statističkim modelima. Ali kada laboratorijsku kontrolu uzoraka preuzmu u svoje ruke ministarstva obrane i sigurnosne službe, onda stvari postaju daleko ozbiljnije.

Zato zemlje, svjesne etičke kompleksnosti ove problematike, ne spavaju zimski san, već budno stvaraju sistem obrane i zaštite zdravlja za sve moguće scenarije.

Dokaz tome je vrlo indikativni istup Vladimira Putina na nedavnom sastanku Vijeća za ljudska prava UN-a, gdje je iznio neke vrlo konkretne obavještajne informacije o ilegalnom  prikupljanju biološkog materijala svih etničkih skupina na području Rusije, pozivajući na rješavanje takve situacije bez dizanja panike.

Ovu vijest iz svijeta prenijeli su samo rijetki domaći mediji, a portal logicno.hr pokušao je istražiti ozbiljnost problema, tražeći odgovor na pitanje: Kako se mogu iskoristiti informacije koje Rusi nose u svom biološkom materijalu?“

Za nas je to veoma bitno, jer ono što vrijedi za Ruse, vrijedi za sve. Razlika je samo u sustavu sigurnosti, gdje Putin kaže da on za Ruse ima rješenje, a mi ga sigurno nemamo.

To doduše ima neku svoju zdravu logiku. Mi smo svrstana članica EU i NATO pakta koji nas štite i brinu o nama. Rusi su sami pa se moraju sami i brinuti o sebi. Zato nam se i pogledi razlikuju. Tamo u čemu oni vide ozbiljnu prijetnju, mi vidim teoriju zavjere.

Uostalom, naši geni su ionako kameni. Od stoljeća sedmog nema nikakvih vidljivih promjena pa nema razloga da tako ne ostane i dalje. Tu i tamo pojavi se neka sumnja koja povremeno unese nemir među stanovništvo, ali sve je to na rubu znanosti i takve pojave ne izazivaju pretjeranu medijsku pažnju.

Nisam siguran koliko je to dobro, jer kad se takva tema otvori na sjednici jednog visokog vijeća, kojoj prisustvuju vodeći svjetski državnici, znači da je vrag već odnio šalu, i pametno bi bilo pozornije slušati o čemu se govori, a nešto od toga i zapamtiti.

Nema razloga ne vjerovati institucijama da je cijepljenje korisno, a cjepiva sigurna. Oko toga ne treba širiti nevjeru i stvarati paniku, ali dobro je biti na oprezu i s vremena na vrijeme raditi provjeru.

 

Kolumna Priroda društva, Davora Suhana, na portalu Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priroda društva