Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Mojom stranom ulice

Televizijska bajka gradonačelnika Kirina

  Ivan Žada           05.02.2015.         7543 pogleda
Televizijska bajka gradonačelnika Kirina

Jučerašnje gostovanje gradonačelnika Virovitice u HRT-ovoj emisiji „Što vas žulja“ blago rečeno se može nazvati obmanom. Tih 15-ak minuta koliko je gradonačelnik odgovarao na pitanja kolege Petra Vlahova puno je neistina i polu istina. Tko god je gledao tu emisiju, a ne poznaje prilike, pomislio bi da je Virovitica među najrazvijenijim gradovima u Hrvatskoj, što nikako nije istina. Čini se da se radi samo o listi želja, no istih želja koje građani slušaju godinama i desetljećima. Zato donosimo transkript gradonačelnikovih odgovora bez bilo kakvih izmjena i stvarno stanje temeljeno na brojkama iz ovogodišnjeg proračuna grada.

 O gospodarstvu

Na pitanje o gospodarstvu gradonačelnik je odgovorio: „Pa gledajte, ono što smo mi napravili ovdje u Virovitici iskoristili smo, na kraju krajeva radio sam i posao u Vladi pa sam upoznao cijelu Hrvatsku, iskoristili smo upravo taj potencijal. Ta naša nerazvijenost danas nam je postala strateška razvijenost jer imamo velike količine državnog i gradskog zemljišta u neposrednoj blizini prometnica. Formirali smo jednu od najvećih mega zona. Sad smo je proširili sa sadašnjih osamsto tisuća kvadrata na 3,5 miliona kvadrata, ukupno ta zona u trećoj fazi može 6 miliona kvadrata i ona će biti najveća ne samo u Hrvatskoj, nego u Europi. Naravno kada pitate velike ulagače, oni dolaze samo na velike projekte to je upravo prednost Virovitice, formirali smo i mega turističku zonu 3,5 miliona kvadrata da iskoristimo taj geo termalni potencijal koji je slučajno našla INA kad je radila bušotine, kad je tražila naftu. Znači to su ti potencijali koje mi nudimo Hrvatskoj."

Potpuno je suluda konstatacija da nerazvijenost bilo kada može biti prednost bilo koje sredine, samo mana. Osim ako se eventualno radi o ekološkoj proizvodnji. Gradonačelnik ponavlja mantre o poduzetničkim zonama. Za sada ih je šest od kojih jedna, najmanja, prilično popunjena, u druge četiri tek pokoja tvrtka, dok su neke potpuno prazne zarasle u ambroziji, a zapadna zona koju gradonačelnik želi proširiti na 6 milijuna četvornih metara, trenutačno se prostire na 800 tisuća. Da će se uskoro proširiti gradonačelnik je govorio i u veljači godine 2012., a dan danas tamo su polja kukuruza i ploča na kojoj piše „Poduzetnička zona zapad“. A potrošilo se novac za studije, projekte, a pitanje je koliko će godina, možda i desetljeća proći dok se one ne popune. Istina, mnoge su parcele prodane, s tim novcem je pokrpan proračun, no nema radnih mjesta, nema gradnje i zapošljavanja operative, a na kraju ni novca od poreza i ostalih davanja kojima se puni proračun. No i u ovogodišnjem proračunu se osiguralo skoro 4 milijuna kuna za gradnju cesta u tim zonama, dok su se mnoge druge stavke rezale. Čak se i punjenje ovog proračuna temelji na prodaji parcele u poduzetničkoj zoni vrijedne milijun i 600 tisuća kuna. No to je samo u planu.

Na kraju, puno bi ozbiljnije bilo da se je gradila jedna po jedna zona, a novac za ostale utrošio u subvencioniranje gospodarstvenika koji žele otvarati pogone. Virovitica za poticanje poduzetništva iz proračuna teškog gotovo 70 milijuna kuna izdvaja 256 000 kuna, no veći dio toga novca, odnosno 225 900 kuna je za plaćanje javnih radova, a ne novo zapošljavanje. Dok primjerice Požega iz proračuna planiranog za 2015. nešto većeg od 75 milijuna kuna izdvaja 350 tisuća namijenjenih poticanju zapošljavanja. Požega je još kroz fondove EU osigurala za zapošljavanje osoba s invaliditetom 818 tisuća kuna, za lokalne inicijative za zapošljavanje još 930 tisuća kuna. Virovitica za takvu namjenu u proračunu nije izdvojila niti kunu. Zbog takvog (ne)odnosa prema zapošljavanju u prosincu je 240 Virovitičana ostalo bez posla. Što se tiče geotermalnih izvora i tri i pol milijuna četvornih metara prostrane turističke zone mogu samo kazati da ona zapravo ni ne postoji. Na tom mjestu nema niti jedne naznake da se bilo što radi ili planira raditi, a za istraživanje geotermalnih izvora u proračunu je osigurano 10 tisuća kuna. Nedovoljno primjerice ni za putne troškove jednog eksperta.

 O prometu

 Na pitanje Petra Vlahova što je s prometnicama, gradonačelnik je odgovorio: „I to je najvažnija stvar, sada ulaganjem u te strateške prometnice, znači u te ceste i paralelnu podravsku magistralu, Virovitica će za nekih desetak godina biti na sat vremena od Varaždina do slovenske granice, znači prema Mariboru, na sat vremena i do Osijeka".

 Vlahov: I do sat vremena do Banja Luke ?

 Gradonačelnik: Da, na sat vremena do Zagreba i do Banja luke. Grad je najveće središte ovog djela regije".

 Ta famozna paralelna magistrala još nije ni u povojima. Grade se tek fragmenti ceste, najviše krila gradskih ili mjesnih obilaznica. Što se tiče podravskog ipsilona on je trebao biti gotov još prije deset godina, bivši premijer Sanader je još u travnju 2009. organizirao drugo otvaranje nastavka radova prema Koprivnici i Virovitici. Već popodne tog travanjskog dana, strojevi koji su bili parkirani za otvaranje, nestali su odmah nakon odlaska Sanadera, Kalmete i cijele svite i već šest godina nije napravljen niti metar ceste. Sanader je dao ostavku tri mjeseca poslije, a mnogi ministri iz njegovih vlada su osuđeni zbog raznih pljački i izvlačenja novca putem agencije Fimi media, a nekima se još uvijek sudi.

 Zapošljavanje i mladi

I posljednja tema o kojoj je gradonačelnik govorio je ulaganje u zapošljavanje i mlade:„Evo prije svega ono što najviše muči mlade ali i sve građane Republike Hrvatske to je zaposlenje. Danas se svi u cijeloj Europi pa i Hrvatskoj mučimo brigu s time i to je jedna od glavnih stvari …evo i u prethodnom dijelu smo govorili o gospodarstvu nama je sad najvažnija stvar otvorit što više radnih mjesta kako bi ti svi mladi ljudi koji se vračaju s fakulteta i ovdje završavaju srednje škole ostali ovdje i gradit, radit i gradit novu jednu budućnost u Virovitici kako bi zapravo sebi osigurali osobnu egzistenciju. Ali ono što je nimalo nije važno to je upravo ulaganje u mlade. Ja kad govorim o mladima prije svega mislim na onu djecu. Evo grad Virovitica ima vrtić sa 450 mališana koji je gradski 7 i pol milijuna kuna nas godišnje košta rad vrtića ulažemo u sve osnovne škole, evo sada završavamo, sve područne i matične škole smo uredili evo sada završavamo zadnju područnu školu gradimo novu u Koriji i na taj način sustavno pristupamo djeci što se tiče obrazovanja i predškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju".

Vlahov: Subvencionirani promet?

Gradonačelnik: Subvencioniramo i promet, što se tiče prijevoza, osnovne škole imaju prijevoz, gledajte kod nas djeca se voze s područja cijeloga grada zbog razloga sigurnosti dok god ne budemo imali uređene nogostupe, biciklističke staze dok su god ceste u takvom stanju dotle će se svi kompletno školarci prevoziti od mjesta stanovanja do mjesta škole. Kad govorimo o mladima htio bih reći što Virovitica pruža u odnosu možda najviše projekata imamo iz školstva. Evo Županija i grad mi smo sad prošle godine otvorili studentski restoran mi imamo visoku školu gdje je grad dao zemljište zajedno sa Županijom osnovali smo visoku školu za menadžment u turizmu i informatici, imamo gotovu građevinsku dozvolu za studentski dom za 150, za učenički dom za nove škole i tu je samo pokazatelj da mi želimo na tom onome što zapravo pati moju županiju a to je…

 Koliko se ulaže u gospodarstvo i radna mjesta već sam spomenuo. Gradonačelnik ističe da u Virovitici imamo vrtiće. Pa nije li to civilizacijska stečevina. Imamo ih već više desetljeća, a naravno da ih grad financira, jednako kao i u drugim sredinama. Usporedbe radi, Požega subvencionira čak i privatni vrtić, te još niz programa za mlade. Virovitica je i na samom začelju ako pogledamo stipendiranje studenata. Od gotovo 70 proračunskih milijuna za stipendije izdvaja 200 tisuća, Općina Pitomača od svojih malo manje od 19 milijuna izdvaja 500 tisuća, dok Požega od malo manje od 76 milijuna čak 900 tisuća kuna. Kada je gradonačelnik spomenuo školu u Koriji, 400 tisuća za tu gradnju nije osigurano u ovom proračunu, kao ni nešto više od 338 tisuća kuna za sanaciju krovišta škole Vladimir Nazor.

 Za djecu i obitelj u proračunu Virovitice nema ni kune, dok u požeškom ima 325 tisuća kuna od ukupno 2 milijuna i 272 tisuće kuna za socijalu. Virovitica za socijalu izdvaja 997 tisuća i 400 kuna. No našlo se u proračunu 150 tisuća kuna za financiranje medija od interesa za grad Viroviticu, iako se ne spominje o kojim se medijima radi. Što se tiče visoke škole ona jest osnovana i to je pohvalno, no grad i županija su poklonili prostore bivše vojarne, a država uložila najveći dio novca za opremanje. Isto tako država i danas najvećim djelom financira školu, te to ne možemo pripisati uspjehu gradske administracije.

 Krajnje je vrijeme da vlast postane iskrena prema svojim građanima i da umjesto obećanja i ulaganja u manje važne projekte počne raditi u interesu građana. Jer gradonačelnik je manje – više sve želje i potrebe dobro artikulirao, samo ih treba implementirati u proračun i uprijeti sve snage da se to ostvari. U interesu svih građana grada Virovitice.

Foto Službene stranice Grada Virovitice

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

slobodagovora
16.2.2015. 21:05
Zbog televizijske "bajke" na način Petra Vlahova emisija se ukida sa 01.03.2015.g.
mirovnjak2
9.2.2015. 14:42
Šanse za uspon gospodarstva i gospodarskih zona propale su onog trenutka kada smo pristali na prometnu izoliranost županije, kako cestovnu tako i željezničku.
Dok su se u prometnice slijevale rijeke novce mi smo skandirali IVO IVO u dvorani tehničke škole, a on nam umjesto D2 i podravskog ipsilona te pruge Varaždnin - Dalj obećavao pelješki most, razne "kalmentine" i obnovu pruge Knin - Zadar.
Sada bojim se da samo možemo konstatirati "Prošla baba sa kolačima" . Investitori ulažu tamo gdje postoji prometna infrastruktura.
nina2
8.2.2015. 18:52
mislim da se gospodarstvom trebaju pozabaviti stručne osobe. znači preduvjet za uspjeh je dobar plan i stručnjaci. ovo što mi tu to sve trla baba lan
slavujj
8.2.2015. 12:21
Mislim da samo ideja industrijske zone nije loša,ali ostvarenje je čista katastrofa.Što nas ne treba ni čuditi,jer kada čujemo gradonačelnika kao vodećega čovjeka toga tima vidimo da je i strategija i planiranje aktiviranja tog prostora potpuno promašena.
Pa ne može se čekati dolazak nekakvih velikih korporacija koje će doći te masovno zapošljavati stotine ili tisuće ljudi,pa to je zabluda da ne kažem utopija,prošlost.
Osobno mislim da su mladi Virovitičko- podravske županije dovoljno pametni i sposobni te bi se trebalo više poraditi na podjeli nekakvih mikro kredita za njih.Siguran sam da bi barem 50-tak mladih ljudi krenulo u ostvarenje svojih ideja sa relativno malim ulaganjima.
Samo im treba više pomoći,pa onda svakii od njih još zaposli drugih 4-5 osoba,tada bi te prazne parcele imale smisla.
Sve ostalo su šuplje priče pa ćemo se i dalje pitati pa zašto nam mladi odlaze?
Zato što nemaju nikakve mogućnosti ostvarenja svojih "snova" o pristojnom životu.
stole123
8.2.2015. 11:26
siniša pa šta ćeti neda ( meni bi bolje odgovarala radodajka)
Nano-59
8.2.2015. 9:36
Babi sni-milo, što je babi milo.
nina2
8.2.2015. 9:31
Meni sad pade na pamet Radojka Šverko; Kud plovi ovaj brod? Neda: Da se nađemo na pola puta? hahah
nina2
8.2.2015. 9:07
Nisam sve pročitala. Nemam više živaca. Dajte više da ti mladi imaju posla, lako ćemo ceste. Tko će se voziti tim cestama? Ne znam koliko mladih iz VPŽ otišlo van, neki žele otići ali ne mogu. Neki ne žele, ali ne znaju što bi? Milanovićeva vlada je katastrofa živa. Njegovoj vladi očito odgovara to što je 30000 mladih Hrvata otišlo trbuhom za kruhom.
siniša prpić
8.2.2015. 9:01
@sloboda govora, znači da virovitičkim poduzetnicima prijeti "preuzimanje" od strane Nede Ukraden.
Neda je, dakle, svojevrsni srpski Todorić.
Izgleda da je jedini spas za virovitičke poduzetnike, da propjevaju.
Jedini pravi mentor (The voice Hr.) za naše poduzetnike bio bi Žak Houdek......
youtube.com/watch?v=Y_uCjnuY9D4
stole123
7.2.2015. 23:14
sloboda govora, o toj partizanki je bila i pjesma ispjevana,
druže tito i jovanka,stigla nam je partizanka,vama žito nama slama mi nećemo više svama,
slobodagovora
7.2.2015. 23:00
Prpiću pa jel Vi znate da ta Neda zarađuje godišnje više nego svi biznismeni u Virovitičkoj industrijskoj zoni zajedno.
Čini mi se da je ona došla u Lijepu našu zbog biznisa a ne pjevanja.
slobodagovora
7.2.2015. 22:55
Ne sjećam se,hvala stole,sada`si mi puno pomogao.
Onda su tu partizanku ovi ih gradske uprave zaduženi za industrijsku zonu vjerojatno sadili iz sentimentalnih razloga.
Sada sigurno s nestrpljenjem čekaju "žetvu".
stole123
7.2.2015. 22:13
sloboda govora ,neznam dali se sjećaš onog žita koje se zvalo partizanka, i nije bilo tako loše
siniša prpić
7.2.2015. 14:55
Neki koji su mislili da u industrijskim zonama dobivaju zemljište "preko veze", danas proklinju dan kada su ga dobili.
O poslovnoj Nedi ne bih.....
Čuo sam za Hanku Paldum. Koliko je poslovna, ne znam, no sevdalinke su joj išle. Mašala !
A ni iz Sarajeva (BiH) devedesetih nije zbrisala.
Neke "poslovne" žene jesu.
slobodagovora
7.2.2015. 14:01
Hajde kad se već tako zajebajete na Nedin račun,evo jedno ozbiljno pitanje:Što mislite da su Nedu Ukraden angažirali oko tih parcela u industrijskoj zoni bili ona bila uspješnija od njih?
Ja vam tvrdim da bi.
Pa to je jedna poslovna žena i da se ona uhvatila toga pa tu bi se tražilo da se dobije parcela "preko veze",ne bi bilo dovoljno mjesta. A ne ovako da raste partizanka!
siniša prpić
6.2.2015. 22:14
Drugarice posadimo cvijeće....., čujem da u Flori razmišljaju o ponovnom angažiranju Nede. Nekako s proljeća.

youtube.com/watch?v=YCotKRhCEwo
bazinga
6.2.2015. 9:42
Siniša, sredstva taman dostatna za sadnju maćuhica i na otvorenju cvjetnog parka - Neda Ukraden !!!
siniša prpić
6.2.2015. 0:12
@bazinga, u pravu ste, Radi se o potencijalu kakav su Međimurci prepoznali i odradili.
U industrijske zone na području grada Virovitice uloženo je do sada više od 32 milijuna kuna. Na VPŽ, 101 milijun kuna, uključujući navedeni iznos za Vtc.
Sa državne razine i drugih izvora, stiglo je 75% navedenih iznosa.
Ve
slavujj
5.2.2015. 22:21
Odlično je to gospodin Žada primjetio,ovo je moglo biti snimljno za emisiju
"Lijepom našom",
bilo bi prikladnije.
mirovnjak2
5.2.2015. 22:05
Koliko smo mi zemlja apsurda zorno govori i Kirin istup, a za ovu moju tvrdnju evo SAMO 3 primjera:
1. U saboru jedan od najvećih kritičara stanja u INI je čovjek koji je bio predsjednik nadzornog odbora INE u vrijeme prepuštanja upravljačkih prava u INI Molu i koji je pred saborskim povjerenstvom priznao da je nadzornom odboru predložio prihvaćanje ugovora koji je sve ovo u INI omogućio, a da ga nije niti pročitao, a prema presudi suda njegov šef je uzeo 10 miliona € mita za taj ugovor.
2. Neki dan u saboru najžešći kritičari rada "DUDUA" (Državne agencije za upravljanje državnom imovinom) oko projekta Kupari ministri iz vlada čije vlade 18 godina nisu prstom mrdnule oko tog projekta, već su naprotiv protuzakonitim povratom pojedinih čestica u naravi bivšim vlasnicima najvećim dijelom doprinijeli ovim sadašnjim problemima. Najglasnija jedna od bivših ministrica pravosuđa koja je mogla i morala ove povrate spriječiti.
3. Sada Kiro govori o neizgrađenim cestama u ovoj županiji, a sjedio je u vladi kada je Kalmeta bez znanja sabora, a bogami i vlade mijenjao strategiju prometnog razvitka Hrvatske usvojenu u saboru davne 1999 godine, a da je ona poštivana danas bi obje brze ceste kroz ovu županiju bile izgrađene.
Umjesto njih građene su prometnice koje nisu u toj strategije bile ni u prvoj grupi prioriteta, a kamoli da su bile ispred ovih dviju prometnica kroz našu županiju.
Ne samo da je sjedio u vladi već je skupa sa JOPOM i TOLETOM organizirao u Virovitici ono čuveno 5 minutno skandiranje IVO; IVO, kada nam je ovaj umjesto ove dvije ceste obećavao neke prometne pravce naravno u Dalmaciji.
Mogao bi puno još apsurda ali i ovo dosta.
Pokojni bi Mladen na sve ovo rekao:
LJUDI MOJI JELI OVO MOGUĆE!
bazinga
5.2.2015. 21:59
....formirali smo i mega turističku zonu 3,5 miliona kvadrata da iskoristimo taj geo termalni potencijal koji je slučajno našla INA kad je radila bušotine, kad je tražila naftu. Znači to su ti potencijali koje mi nudimo Hrvatskoj."
Taj potencijal stoji tako već 20 i više godina, prema mojim saznanjima. I vjerujem da će tako ostati. Samo će se povremeno spomenuti, kada kome odgovara...,osobito u vrijeme pred izbore. Doduše neki su vijećnici već ukazivali na taj potencijal - ili se možda varam ?!
freeman
5.2.2015. 19:45
potrošena ekipa Kire i ekipe (ništa zlonamjerno), ali vrijeme je za nove ljude, ako to gazda na vrijeme ne shvati već sada, shvatiti će na idućim izborima, uostalom, predsjednički izbori su ipak nešto pokazali


Još iz kategorije Mojom stranom ulice