Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Crna kronika

Telegramov Drago Hedl doznaje za novi nevjerojatan skandal u virovitičkoj policiji

  Drago Hedl/Telegram/Foto: Ilustracija           05.03.2023.         6256 pogleda
Telegramov Drago Hedl doznaje za novi nevjerojatan skandal u virovitičkoj policiji

Voditelj obuke u Interventnoj jedinici policije Virovitičko-podravske županije Danijel Sabo (47) u četvrtak 2. ožujka, 45 minuta iza ponoći, prilikom kontrole prometa zatečen je u vožnji osobnog automobila pod utjecajem alkohola. Telegramu su to, ne navodeći ime vozača, kao ni njegovu funkciji, potvrdili iz Policijske uprave virovitičko-podravske dodavši kako su policijski službenici alkometrom marke Drager obavili alkotestiranje i utvrdili koncentraciju alkohola od 0,90 g/kg. ”Utvrđen je prekršaj iz čl.199 st. 2 Zakona o sigurnosti prometa na cestama i 47-godišnjaku je izdan obvezni prekršajni nalog te mu je uz naredbu o mjeri opreza oduzeta vozačka dozvola, nakon čega je isključen iz prometa”, stoji u priopćenju PU virovitičko-podravske.

Sabo se nije odmah zaustavio

Telegram neslužbeno saznaje kako je Sabo za učinjeni prekršaj kažnjen s 390 eura. Zanimljivo, Sabo za vožnju u pripitom stanju neće biti stegovno gonjen jer, kako je neslužbeno objašnjeno, događaj se zbio izvan radnog vremena i vozač nije prouzrokovao prometnu nesreću. Međutim, saznaje Telegram, kada je policijska patrola koja je kontrolirala promet s ciljem otkrivanja alkoholiziranih vozača koji ugrožavaju sigurnost na cestama, intervenirala svjetlosnim i zvučnim upozorenje da se zaustavi, Sabo nije odmah reagirao.

Nastavio je voziti još nekih 500 metara s uključena sva četiri žmigavca. Pretpostavlja se kako se nadao da će njegove kolege prepoznati broj registracijske tablice i povjeriti o kome se radi i da shvativši kako se radi o voditelju specijalističke obuke Interventne jedinice policije, neće dalje provjeravati. Međutim, prevario se.

“U širem smislu, njegov pokušaj da neizravno kolegama da do znanja tko je vozio automobil, moglo bi se smatrati kaznenim djelom pokušaja trgovanja utjecajem, no to se sasvim sigurno neće dogoditi i ne vjerujem da će Sabo zbog vožnje u alkoholizirano stanju snositi bilo kakve posljedice”, kaže Telegramov sugovornik, blizak PU virovitičko-podravskoj i dobro upoznat s odnosima koji ondje vladaju. Dodaje kako je načelnik PU Siniša Knežević na godišnjem odmoru i priprema se za test na raspisanom natječaju za izbor načelnika, pa mu sigurno ne treba skandal unutar njegove Policijske uprave.

Ispijali gemištu gostionici, nikome ništa

Telegram je potkraj srpnja 2021. objavio nekoliko fotografija na kojima je snimljeno više djelatnika Policijske uprave virovitičko-podravske, kako u sred bijela dana, u policijskim odorama ispijaju brdo gemišta u gostionici Elida u Slatini. Na fotografijama su bili načelnik Policijske postaje Slatina Krunoslav Sertić, te njegov zamjenik, policajac koji radi na osiguranju državne granice s Mađarskom, kao i još jedan policajac u civilu, koji nije bio u službi.

Ukupno 11 fotografija policijskog pijančevanja poslano je unutarnjoj kontroli MUP-a, koja je obavila nadzor, no policajci su se branili da se u čašama nalazio sok od jabuke a ne vino. Policajcima se očito ništa nije dogodilo, jer je Sertić, kako i danas stoji na mrežnim stranicama PU virovitičko-podravske i dalje načelnik Policijske postaje u Slatini.

 

Što se pak tiče Danijela Sabe, voditelja specijalističke obuke Interventne jedinice policije u Virovitici, Telegram je još u kolovozu 2021. imao informaciju da je unutarnja kontrola MUP-a istraživala navode iz anonimne predstavke koja teško tereti jednog od pripadnika Interventne policije iz Virovitice zbog ponašanja na području Topuskog.

Pucao iz automata iznad glava migranata

Radilo se upravo o Danijelu Sabi. Ta jedinica provodila je zaštitu državne granice od nelegalnog ulaska migranata u Hrvatsku, a u prijavi se spominjalo kako je Sabo 11. kolovoza 2021. u blizini Topuskog izazvao incident upotrijebivši automatsku pušku M 70, pucajući iznad glava skupine migranata. U prijavi je navedeno kako nije bilo ama baš nikakvog povoda za upotrebu vatrenog oružja prema migrantima.

Telegram je imao prilike vidjeti tu prijavu u kojoj je, među ostalim, stajalo kako se Sabo ”u periodu od 6. do 16. kolovoza 2021. godine na području PU Sisačko-moslavačke ponašao neprimjereno, protivno pravilima službe i etičkog kodeksa ponašanja policijskih službenika na način da je u svojstvu voditelja terena za navedeni period, u slobodno vrijeme, gotovo stalno bio pod vidnim utjecajem alkohola pretjerano ga konzumirajući na mjestima poput ugostiteljskog objekta u sklopu hotela Terme Topusko ili drugih ugostiteljskih objekata u mjestu Topusko”.

 Kad smo tada o svemu zatražili stav Policijske uprave virovitičko-podravske odgovoreno je kako je ta policijska uprava ”unatrag tjedan dana zaprimila anonimni podnesak koji sadrži nekoliko navoda o mogućem nedopuštenom ponašanju policijskog službenika naše policijske uprave. S obzirom na to da je podnesak na provjeru od strane Službe za unutarnju kontrolu upućen prošlog tjedna, provjere navoda su još uvijek u tijeku. Iz navedenog razloga u ovom trenutku ne možemo dati više informacija”. Bilo je to u kolovozu 2021. U ožujku 2023. policajac na kojega se prijava odnosila zatečen je u vožnji pod utjecajem alkohola i kako smo neslužbeno saznali, proći će bez stegovnog postupka - piše Drago Hedl na portalu Telegram.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Crna kronika