Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Dossier Turudić

Telegram: Turudić brani temu doktorata; u komisiji su sin ustavnog suca i žena koja tvrdi da u Sisku nije bilo koncentracijskog logora

  Dora Kršul/Telegram           25.01.2021.         4462 pogleda
Telegram: Turudić brani temu doktorata; u komisiji su sin ustavnog suca i žena koja tvrdi da u Sisku nije bilo koncentracijskog logora

Donedavni predsjednik Županijskog suda u Zagrebu i kandidat za predsjednika Visokog kaznenog suda Ivan Turudić uskoro će postati doktor znanosti. U ponedjeljak, 1. veljače, na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu branit će temu svoje doktorske disertacije iz povijesti, što je korak prema finalnoj obrani doktorata i stjecanju akademske titule doktora znanosti (dr.sc) - doznaje i piše Dora Kršul na portalu Telegram. U jutrošnjem kratkom telefonskom razgovoru Turudić  je to i potvrdio. No, javnosti dosad nije bilo poznato da Turudić studira na doktorskom studiju Fakulteta hrvatskih studija (FHS). Iz dokumenata u posjedu Telegrama, vidljivo je da je Turudić na doktorski studij povijesti na Hrvatskim studijima upisan 5. prosinca 2018. godine.

Na doktorat došao sa specijalističkog studija kriminalistike

Tamo će sada braniti temu svog doktorskog rada, punoga naziva “Povijesni razvoj postulata sudačke neovisnosti s osvrtom na suđenja studentima sudionicima Hrvatskog proljeća”.

Iz dokumenata proizlazi da je Turudić na doktorski studij povijesti primljen nakon Poslijediplomskog specijalističkog studija Kriminalističko istraživanje koji je završio na Pravnom fakultetu u Rijeci. Turudić je tamo ostvario 93 ECTS boda, a Hrvatski studiji omogućili su mu da na doktorskom studiju povijesti preskoči prva tri semestra i upiše se direktno u četvrti.

Tko će ocjenjivati Turudićevu doktorsku temu?

Zanimljiv je sastav tročlanog povjerenstva koje će za točno tjedan dana ocjenjivati temu Turudićeva doktorskoga rada. Predsjednica Povjerenstva je docentica Vlatka Vukelić s Odsjeka za povijest FHS-a. Vukelić je, kako piše na njenoj osebujnoj web stranici, od mladosti bila članica pravaške mladeži, a od 2011. godine formalno sudjeluje u radu stranke. Tada je, piše dalje, “ispred pravaškog barjaka” pristala biti na listi za Hrvatski sabor u VI. izbornoj jedinici.

Potom je prešla u HSP AS i počela se aktivno baviti politikom na lokalnoj razini. Od 2017. gradska je vijećnica u Gradskom vijeću grada Siska, gdje dolazi u sklopu koalicije HDZ-HSLS-HKS-HSP AS. Do 2018. bila je predsjednica sisačke stranačke podružnice, a u dva mandata bila je i članica stranačkog Predsjedništva.

Slavni istup docentice Vlatke Vukelić

Njeno ime javnosti je postalo poznato kada se 2018. proširio njen istup u Glasu koncila u kojem docentica, citiramo, “razotkriva laž o dječjem koncentracijskom logoru u Sisku”. Za Glas koncila pričala je kako u Sisku tijekom Drugog svjetskog rata uopće nije postojao koncentracijski logor već da je to bilo dječje prihvatilište.

Vlatka Vukelić na čelu je Hrvatskog sveučilišnog sindikata, svojevrsnog antipoda Nezavisnom sindikatu znanosti i visokog obrazovanja. Hrvatski sveučilišni sindikat posljednjih godina u javnosti podržava sudske odluke iz sporova koje su pokretali čelni ljudi Sveučilišta, poput rektora Damira Borasa i moćnog prorektora Ante Čovića.

O Turudićevoj temi odlučuje i sin ustavnog suca

Uz docenticu Vukelić, Turudićevu će doktorsku temu ocjenjivati i Vladimir Šumanović, također docent s Odsjeka za povijest Fakulteta hrvatskih studija. Šumanović je, inače, sin ustavnog suca Miroslava Šumanovića. Gostujući u Bujici u svibnju 2019., na konstataciju voditelja Velimira Bujanca – “Ipak je važno čiji ste sin?” – Šumanović je odgovorio: “Pa je, dosta je važno”. Potom je nastavio o očevom odgoju i potpori. Segment možete pogledati u na portalu Telegram u, od 51:35.

Ustavnog suca Šumanovića povremeno se može vidjeti na skupovima koje na fakultetu organizira njegov sin; primjerice, u lipnju 2020. prisustvovao je znanstvenom skupu “Važnost europskoga sjećanja za europsku budućnost: komunistički poratni zločini” koji je, među ostalima, organizirao docent Vladimir Šumanović koji će sada Turudiću biti u komisiji.

Turudićev mentor prije 2 godine na tribini o Jasenovcu kao lažnom mitu

Treći član povjerenstva, pred kojim će Turudić braniti temu svoje doktorske disertacije, jest docent Mato Palić, stručnjak za ustavno pravo s Katedre ustavnih i političkih znanosti Pravnog fakulteta u Osijeku. Spomenimo i kako je, prema javno dostupnim informacijama, Turudićev mentor doktorske disertacije profesor Josip Jurčević s Odsjeka za povijest Fakulteta hrvatskih studija.

Profesor Jurčević na Hrvatskim studijima predaje kolegije “Povijest komunizma od Karla Marxa do Fidela Castra“, “Jugoslavenske sigurnosne službe od 1944. do 1992. “, “Vukovarska bitka – vojni i politički aspekti” i “Hrvatska vojna povijest i Domovinski rat”. Ime Turudićevog mentora spominjalo se 2017. godine, kada je kao panelist sudjelovao na tribini “Jasenovac – lažni mit”.

Jurčević je na tribini, između ostalih, sudjelovao uz Igora Vukića, autora knjige “Radni logor Jasenovac”; Vukićevo je ime, pak, široj javnosti postalo poznato nakon što je spomenutu knjigu 2018. promovirao u HRT-ovoj emisiji “Dobar dan Hrvatska”.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Turudić