Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Dossier Fimi media

Telegram: Suđenje za aferu Fimi Media napokon pri kraju; u četvrtak počeli sa završnim riječima, uskoro presuda

  Ana Raić Knežević/Telegram           06.11.2020.         2536 pogleda
Telegram: Suđenje za aferu Fimi Media napokon pri kraju; u četvrtak počeli sa završnim riječima, uskoro presuda

Sudski proces u aferi Fimi medija u kojoj je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) optužena za sudjelovanje u izvlačenju gotovo 40 milijuna kuna iz javnih tvrtki, drugi puta stigao je do samog kraja. Nakon završnih riječi čije je iznošenje danas započelo očekuje se nova presuda vijeća Županijskog suda u Zagrebu - piše portal Telegram.

Tužiteljstvo tvrdi da je u crnim fondovima HDZ-a završilo nešto manje od 24,3 milijuna kuna, dok je njezin bivši predsjednik i nekadašnji premijer Ivo Sanader, prema optužnici uzeo oko 15,3 milijuna kuna.

Kako je glasila prva presuda?

Ovo je ponovljeno suđenje. Prvu presudu ukinuo je Vrhovni sud RH.

Nakon prvog postupka Sanader je bio nepravomoćno osuđen na ukupno devet godina zatvora, stranački rizničar i nekadašnji šef Carinske uprave Mladen Barišić na tri godine, Branka Pavošević, računovotkinja HDZ-a, na godinu i pol dana zatvora, vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak, koja je u međuvremenu preminula, na dvije godine zatvora, dok je glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček dobio uvjetnu kaznu od godinu dana uz rok kušnje od četiri godine.

Sama politička stranka HDZ bila je kažnjena novčanom kaznom od pet milijuna kuna.

 

Tvrdi se: I Sanader i HDZ ilegalno zaradili

U završnom govoru zamjenica ravnateljice USKOK-a Mirna Rukavina naglasila je kako je predmet ovog sudskog postupka politička korupcija organizirana od samog premijera i to kroz financiranje HDZ-a iz crnih fondova.

Opisala je kako je Sanader organizirao kriminalno udruženje, dok su ostali prihvatili članstvo u njemu i radili sve kako bi se obogatili, te kako bi napunili crne fondove HDZ-a. Objasnila je kako je u HDZ-u postojala paralelna struktura vladanja zbog čega nije uvjerljivo kada predstavnici stranke tvrde da korist nije stekao HDZ već pojedinci u njemu. Pri tome se iz HDZ-a upire na tadašnjeg glavnog tajnika Ivana Jarnjaka koji je bio odgovoran za financiranje.

Koliko će im novca biti oduzeto?

Tužiteljica je zatražila da se Sanaderu oduzme nešto manje od 15,3 milijuna kuna nezakonito izvučenih sredstava, ali i dodatnih 8,5 milijuna kuna jer ukupni nesrazmjer njegovih primanja i imovine iznosi 23,7 milijuna kuna

“Sanader nije dokazao da je porijeklo njegove imovine zakonito a dio imovine vodi se na članove njegove obitelji”, rekla je Rukavina.

Odvjetnik Budim: HDZ nije kriv

Odvjetnik HDZ-a Davorin Budin zatražio je da se stranku oslobodi krivnje. Prema njegovim riječima ključni sastanak u Vladi na kojem je Sanader okupio šefove javnih tvrtki i tražio od njih da posluju s Fimi medijom nije bio stranački skup.

“HDZ prema statutu stranke nije mogao ovlastiti Sanadera da nastupa u ime stranke prema direktorima javnih poduzeća. On s pozicije predsjednika stranke ne može postavljati direktore javnih poduzeća, a s pozicije premijera može. Sastanak je bio u Vladi”, naglasio je Budin dodajući kako bi HDZ eventualno mogao odgovarati za prekršaj, ali ne i za kazneno djelo.

Sanader došao, pa brzo otišao

Iako je Sanader danas bio dovezen na sud iz Krapinskih toplica gdje se oporavlja od operacije kralježnice, odlučio je ne ulaziti u sudnicu jer mu je to preporučeno zbog situacije s koronavirusom. Zato je odmah i vraćen u bolnicu.

Viđen je tek nakratko kako ulazi u službeno vozilo pravosudne policije. Za hodanje ponovno koristi štaku kao i na početku procesa 2011. kada je imao problema s nogom. Trenutno služi kaznu o šest godina zatvora zbog afere Planinska.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Fimi media