Banner
Plenković: Spremni smo prihvatiti kvalitetne oporbene amandmane
Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu najviše studenata na anglistici - 120
Milanović nazvao Stožer paraustavnim tijelom
Jandroković: Opet jedna Milanovićeva kontroverzna izjava
Plenković: Optužbe na račun Stožera su ponavljenje, recikliranje tema
Capak ne želi reći koliko je ispričnica za samoizolaciju potpisao
Plenković: Ubrzat ćemo procedure posvajanja djece

  Poljoprivreda

Telegram: Sud za ljudska prava pokrenuo je postupak protiv Hrvatske zbog dubioznih dodjela poticaja

  Ana Raić Knežević/Telegram           21.07.2019.         3077 pogleda
Telegram: Sud za ljudska prava pokrenuo je postupak protiv Hrvatske zbog dubioznih dodjela poticaja

Smjena na čelu Ministarstva poljoprivrede događa se u trenutku kada na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu kreće postupak protiv Hrvatske zbog načina na koji je dodjeljivala poticaja u poljoprivredi. Prvi je to proces protiv Hrvatske zbog dodjele sredstava za poljoprivredne projekte koja često izaziva kontroverze - piše Ana Raić Knežević u Telegramu.

Jedan takav slučaj iz 2009. godine sada je inicirao i proces na sudu u Strasbourgu. Sporno je to što poljoprivredni poduzetnici nemaju mogućnost pokrenuti sudski postupak protiv odluke Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja dodjeljuje poticaje. Odnosno, cijela procedura završava tek na prigovoru koji se ulaže povjerenstvu Agencije.

Zbog takve situacije, koju smatraju suprotnom Konvenciji o ljudskim pravima, vlasnici jednog OPG-a tužili su Hrvatsku. Smatraju da im država, onemogućavanjem sudske kontrole dodjele poticaja, krši pravo na pošteno suđenje u građanskom postupku. Konkretno, radi se o pravu na pristup sudu što ih jamči Članak 6. Konvencije. Na osnovu tužbe sud je nedavno od Hrvatske zatražio očitovanje.

Detalji tužbe poljoprivrednika protiv RH

Kako stoji u službenom priopćenju Europskog suda za ljudska prava, ovi poljoprivredni poduzetnici u tužbi su opisali kako im Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju nije dodijelila potporu za projekt. No, tu odluku Agencije nisu mogli osporiti na sudu.

Pokušali su, doduše, i podnijeti tužbu, no Upravni sud odbio ju je zaključivši kako se ne radi o upravnom aktu. Zato se ovu odluku ne može osporavati na Upravnom sudu. U rješenju o odbačaju tužbe Upravni sud u Zagrebu naveo je kako je dodjela sredstava pojedinačna odluka kojom tijelo javne vlasti odlučuje o nekom pravu stranke. Međutim, izričito je propisano da se ne radi o upravnom aktu pa je upravna tužba vlasnika OPG-a jednostavno odbačena.

Ustavni sud RH: Pravo na sud nije neograničeno

Nezadovoljni tom odlukom ovi su poljoprivrednici su i Ustavnom sudu RH podnijeli tužbu u kojoj su se žalili na kršenje ustavom zajamčenog prava na pristup sudu. I od tog suda dobili su gotovo isto obrazloženje – odluka o dodjeli sredstva za poljoprivredu nije upravna odluka i kao takva ne omogućuje nezadovoljnoj strani da ju osporava na upravnom sudu.

Zbog toga su se vlasnici OPG-a odlučili na tužbu protiv države na Europskom sudu za ljudska prava. Naveli su kako je Hrvatska s ovakvom praksom jedina članica Europske unije koja ne omogućava sudsku zaštitu u ovakvim slučajevima.

Naime, u trenutku kada je ovaj OPG tražio sredstva za svoj projekt, u Zakonu o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju, u kojem je bila propisana procedura njihove dodjele, stajalo je kako odluke Agencije za plaćanje nisu upravni akti. Nastavno na to ni njezine odluke nisu se mogle osporavati na Upravnom sudu.

Još uvijek se ništa u proceduri nije promijenilo

Međutim, i u novom Zakonu o poljoprivredi, koji je na snazi od početka ove godine, ostalo je identično rješenje. Još tijekom javne rasprave saborski zastupnik Vlaho Orepić upozorio je kako je time nezadovoljnom korisniku onemogućeno ulaganje žalbe ili pokretanje upravnog spora. Naglasio je kako je korisnik isključivo ovisi o odluci povjerenstava za prigovore.

Iz Ministarstva poljoprivrede u očitovanju na Orepićev prigovor pozvali su se upravo na odluku Ustavnog suda koji je, kako su zaključili, potvrdio odredbu prema kojoj odluke Agencije za plaćanja u poljoprivredi nisu upravni akti. Orepića su podsjetili kako je Ustavni sud ocijenio da se time ne krši pravo na pristup sudu, odnosno da je u pitanju ustavnopravno prihvatljivo ograničenje prava na pristup sudu.

Kakve bi mogle biti posljedice odluke iz Strasbourga?

Sada će Republika Hrvatska ipak morati još jednom propitati svoje propise o dodjeli potpora. Naime, Europski sud za ljudska prava traži od Hrvatske da odgovori poštuju li se Zakonom o poljoprivredi načela iz Članka 6. Konvencije, odnosno, je li dovedeno u pitanje pravo na pristup sudu.

Osim toga, predstavnici države morat će odgovoriti jesu li vlasnici OPG-a imali mogućnost na sudu osporavati odluku Agencije koja im nije dodijelila sredstva za poljoprivredni projekt. Ako pak država smatra da je sve bilo u redu, morat će Europski sud za ljudska prava uvjeriti da je uskraćivanje prava na pristup sudu u ovom slučaju bilo opravdano.

Ukoliko Europski sud za ljudska prava prihvati tužbu i zaključi da je Hrvatska kršila prava, ovim vlasnicima OPG-a država će morati platiti odštetu. Nije isključeno da će nakon toga biti nužno promijeniti propise o dodjeli poljoprivrednih potpora jer bi u protivnom mogao uslijediti val novih tužbi i zahtjeva za odštetom.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

rodjo orban
21.7.2019. 11:11
Jel to o cuvenoj i nadszve postenoj hrvatszkoj poljoprivredi ??
E,ako jeszte ovako sze to hrvatszko-szrpski radi :
https://www.youtube.com/watch?v=6MavqDR-awE&t=465s


Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.