Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dossier Palm

TELEGRAM Show u Virovitici: Kirin traži veće ovlasti da bi nadzirao aferu za koju je najodgovorniji; nestanak 17 milijuna kuna

  Drago Hedl/Telegram           03.07.2019.         4416 pogleda
TELEGRAM Show u Virovitici: Kirin traži veće ovlasti da bi nadzirao aferu za koju je najodgovorniji; nestanak 17 milijuna kuna

Točno mjesec dana otkako se saznalo za tragičnu smrt bivšeg pročelnika za financije Grada Virovitice, Siniše Palma, gradonačelnik Ivica Kirin trebao bi dobiti posebne ovlasti na sjednici Gradskog vijeća, u srijedu, 3. srpnja. Za taj dan naime, Lahorka Weiss (HDZ), sazvala je po hitnom postupku sjednicu Gradskog vijeća na kojoj je samo jedna jedina točka: Donošenje odluke o ovlaštenju gradonačelnika.

Taj skandalozni prijedlog trebao bi Kirina ovlastiti za nešto što mu sadašnje ingerencije ne dopuštaju. Umjesto da je Kirin, kao gradonačelnik u čijem je gradu iz proračuna nestalo više od 17 milijuna kuna, podnio ostavku čim se to saznalo i odavno postao bivši, on sada traži povećavanje ovlasti i to upravo zbog problema koji se pojavio – nestanka 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna – a za što je on itekako odgovoran. Nevjerojatno - piše Drago Hedl u Telegramu.

Posljedice mogu biti kazneno-pravni procesi

U prijedlogu odluke koja ima šest točaka, a koju bi u srijedu trebali usvojiti gradski vijećnici Virovitice tako stoji kako su ”upravna tijela Grada Virovitice” utvrdila ”da je došlo do niza nepravilnosti u poslovanju čije posljedice mogu biti kazneno-pravni procesi”. Također, u odluci stoji i da je ”Grad Virovitica izvijestio Ministarstvo financija kao tijelo nadležno za nadzor proračuna lokalne samouprave o postojanju osnovane sumnje da je izvršeno kazneno djelo na štetu proračuna Grada Virovitice”.

I umjesto, dakle, da se Kirin, kao najodgovornija osoba u Gradu Virovitici sam povuče i podnese ostavku zbog tako teških propusta, on sada traži veće ovlasti kako bi se riješio problem, ponajprije izazvan njegovom krivicom.

Revizija poslovanja i utvrđivanje financijskog stanja

U tom prijedlogu odluke najzanimljivija je točka 5. u kojoj doslovce stoji: ”Ovlašćuje se gradonačelnik, da sukladno odredbama ove odluke, poduzme sve aktivnosti, donese potrebne akte, uključi potrebne tvrtke vezane za pružanje pravne pomoći i zastupanje Grada Virovitice vezano za sudske i druge postupke pred sudom i drugim tijelima i pravnim osobama, reviziju poslovanja, utvrđivanja financijskog stanja i poslovanja sukladno pozitivnim zakonskim propisima”.

Umjesto da se potpuno izuzme iz tog posla, jer svojim uključivanjem može itekako zamagliti i otežati saniranje stanja i utvrđivanje stvarnih činjenica koje su dovele do manjka u gradskoj blagajni, većeg od 17 milijuna kuna, Kirin želi, među ostalim, biti uključen u reviziju poslovanja i utvrđivanje financijskog stanja. To znači da on, kao osoba najodgovornija za nestanak 17 milijuna kuna, sada može utvrđivati kako je do toga došlo, petljati se u poslove revizije te odlučivati koje će ”potrebne tvrtke” biti uključene u ”pružanje pravne pomoći i zastupanje Garda Virovitice vezano uz sudske i druge postupke”.

HDZ ima većinu i može sam donijeti odluke

Ono što Kirin sada traži puno je veće od pukog sukoba interesa: on želi imati posve odriješene ruke u nizu poslova koji predstoje vezano uz aferu čiji je glavni vinovnik. Što god Kirin govorio, a govorio je svašta, on je najodgovorniji što mu je pred očima nestalo više od 17 milijuna kuna. Očito, nije poduzeo sve što je potrebno u kontroli financijskog poslovanja, jer je slijepo vjerovao osobi koju je doveo na mjesto pročelnika za financije i jer je ogroman novac, kako je to sam utvrdi iz gradskog proračuna nekontrolirano curio godinama.

HDZ u gradskom vijeću Virovitice ima 11 od 21 člana, dakle većinu i sam može donijeti odluku da se Kirinu povećaju ovlasti, kako bi kontrolirao štetu i dalje nastavio s micanjem od vlastite odgovornosti. On, sam naravno, ni ne pomišlja na ostavku, no tragično je što mu nitko iz vrha stranke kojoj pripada, nije rekao da bi trebao otići i prepustiti da se slučaj nestanka više od 17 milijuna kuna gradskog novca, riješi bez njegovog uplitanja i sudjelovanja.
Jer, Kirinu ovo nije prva financijska afera: za onu u Fimi mediji (7,5 milijuna kuna), dok je bio ministar unutarnjih poslova, još mu se sudi. Sada se radi o daleko većem iznosu, no on u tome ne vidi nikakav problem, a kad ga novinari pitaju o ostavci, odgovora u svom stilu: ”Ma, jel’?”.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Palm