Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  SDP

Telegram: SDP-ovac otvorio lažno bolovanje da bi vodio kampanju za izbore

  Ana Raić Knežević/Telegram           19.05.2021.         4516 pogleda
Telegram: SDP-ovac otvorio lažno bolovanje da bi vodio kampanju za izbore

SDP-ov načelnički kandidat za Općinu Mikleuš Alen Mazalica dobio je otkaz iz tvrtke Apis IT jer je, kako je pravomoćno utvrdio sud, otvorio bolovanje ne bi li mogao sudjelovati u političkoj kampanji. Bilo je to na prošlim lokalnim izborima, 2017., a pravomoćna presuda Mazalici je stigla uoči ovih posljednjih, lokalnih - doznaje Telegram. Gospodin Mazalica i ove se godine kandidirao za načelnika Mikleuša, mjesta u Virovitičko-podravskoj županiji, te, kao i 2017., izgubio od HDZ-ovog kandidata. Tada je to bio Milan Dundović, a sada je pobijedio Robert Grabar.

Sumnjivo zapošljavanje u APIS IT-u?

Mazalica je u APIS IT-u počeo raditi još 2013., kada je ujedno bio član SDP-ovog foruma mladih. Zbog zapošljavanja njega te još nekih članova SDP-a, u toj tvrtki u mješovitom vlasništvo države i Grada Zagreba, u jesen 2014. državni inspektorat provjeravao je radi li se zapravo o uhljebljivanju članova stranke.

Mazalica 1. travnja 2015. postaje koordinator tehničkih poslova u APIS IT-u, a 30. svibnja 2017. dobiva izvanredni otkaz. Naime, uprava je utvrdila da je zlorabio bolovanje kako bi sudjelovao u političkoj kampanji.

Još u prosincu 2016. Mazalica je otišao na bolovanje. U APIS IT 24. svibnja 2017., dakle nakon prvog kruga lokalnih izbora koji su održani 21. svibnja, stiže anonimna prijava kojom je ukazano da za vrijeme bolovanja aktivno sudjeluje u kampanji.

‘Liječnik mi nije zabranio izbore’

On to tijekom sudskog postupka u kojem je tražio poništenje otkaza nije ni negirao, uvjeravajući sud kako mu liječnik nije zabranio politički angažman i natjecanje za načelnika Mikleuša.

“Nisam zlorabio bolovanje. Za to vrijeme nisam radio ono što inače radim na poslu, niti bilo kakve zahtjevne i odgovorne zadatke. Samo sam tijekom kampanje razgovarao s ljudima i bio na jednom domjenku. Nisam se izlagao nikakvim naporima”, objašnjavao je na sudu Mazalica. Tužbom je osim proglašenja otkaza nezakonitim tražio i nešto više od 31 tisuću kuna odštete.

Fotografije i plakati kao dokazi

Predstavnici APIS IT-a sudu su predočili dokaze o aktivnostima svog zaposlenika u vrijeme dok je bio na bolovanju. Donijeli su fotografije iz kojih se vidi da je aktivno sudjelovao u političkoj kampanji i to kao kandidat za općinskog načelnika Općine Mikleuš, te kao nositelj liste za izbor članova općinskog vijeća.

“Fotografirao se i za propagandne plakate i te su fotografije bile po svuda. Držao je govore na predizbornim skupovima. Slikao se i sa suradnicima predizbornih kupova. Iz svega je bilo jasno da se doista kandidirao na izborima, te je tijekom kampanje izgledao i fizički i psihički spreman izvršavati sve radne zadatke koje bi preuzeo u slučaju pobjede”, argumentirali su.

Sud: ‘Prekršio je radnu obvezu’

Direktor APIS IT-a Vlado Rendulić na sudu je kazao kako nije znao za Mazaličinu dijagnozu, no opisao je kako su ugovori kod njih visokovrijedni jer žele zadržati kontinuitet poslovanja.

“Javni nastupi za vrijeme bolovanja sigurno predstavljaju kršenje Pravilnika o radu. Nelogično mi je da nam se Alen Mazalica nije obratio jer je mogao uzeti godišnji odmor za to vrijeme”, dodao je.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije SDP