Banner
Sabor: Oprečni stavovi oko ustavnosti odluke o obuci ukrajinskih vojnika
Banožić: Postoji sprega između Milanovića i Franka Vidovića
SPH: Napad na policajce vozilom treba kvalificirati kao pokušaj ubojstva
Građani će od sutra moći nabaviti početni paket eurokovanica
DP: Školama i vrtićima imena djece žrtava Domovinskog rata
Večernji list: Može li Alketbi glasati na skupštini dioničara Fortenove?
Jutarnji list: FBI u Trogiru zbog jahte Putinova kuma

  Dossier Fimi media

Telegram: Razumije li Plenković uopće zakone kad govori da ne postoji kolektivna odgovornost HDZ-a za Fimi mediju?

  Sanja Modrć/Telegram           16.11.2020.         6193 pogleda
Telegram: Razumije li Plenković uopće zakone kad govori da ne postoji kolektivna odgovornost HDZ-a za Fimi mediju?

Čim je sutkinja Irena Kvaternik u petak objavila prvostupanjsku presudu Sanaderu i HDZ-u za slučaj Fimi medija- a ona za HDZ zasad znači da u državni proračun mora vratiti 14, 6 milijuna kuna koje je stekao koruptivnim aranžmanima plus platiti kaznu od 3,5 milijuna – javio se Andrej Plenković s prezrivim komentarom. Sudu u brk, sasuo je da ”ne postoji kolektivna odgovornost” HDZ-a za počinjena kaznena djela te da se iz ”odgovornosti pojedinca”, dakako Ive Sanadera, ne može ”izvlačiti odgovornost pravne osobe”, dakako HDZ-a. Iz te kanonade nemaš što drugo zaključiti nego da je Andrej Plenković debelo posvađan sa zakonima. Dobro, možda nije sa svima, nego samo s onima koji mu ne pašu. Momentalno mu ne pašu barem dva. Prvo Zakon o političkim strankama, drugo Zakon o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela - piše Sanja Modrić na portalu Telegram.

Stranka je po zakonu pravna osoba

U tim su zakonima vrlo jednostavnim riječima definirani elementarni pojmovi koji su bitni za proces Fimi medija, pa je začuđujuće da ih Plenković opet ne razumije i ne priznaje. Moguće je, doduše, da naprosto vrda i trola vjerujući da će tako zavarati kompletnu javnost.

No, formalni status svakog entiteta koji se naziva političkom strankom morao bi biti poznat svakom elementarno obrazovanom građaninu, a pogotovo jednom predsjedniku Vlade, šefu vladajuće stranke i još k tome pravniku, a ne, recimo inženjeru šumarstva primarno zainteresiranome za stabla i gljive.

Sve se definicije o tome nalaze u Zakonu o političkim strankama i to prvo u članku 2., a zatim u člancima 7., 16. i 21. Zakon odmah decidirano kaže ”političke stranke su pravne osobe”, a ”svojstvo pravne osobe stječu danom upisa u Registar”. Nadalje, političke stranke dužne su Ministarstvu uprave dostaviti ”imena osoba ovlaštenih za predstavljanje i zastupanje”. Nadalje, političke stranke ”dužne su voditi poslovne knjige i sastavljati financijske izvještaje” prema važećim propisima.

 

Kako za 167 drugih, tako i za HDZ

Ovdje, dakle, već imamo tri bitne i svima shvatljive stvari. Stranka je pravna osoba kao i bilo koja tvrtka, muzej ili dom zdravlja. Službeno je predstavljaju odgovorne osobe kao i svaku tvrtku, muzej ili dom zdravlja, a u stranci su to predsjednik, šef računovodstva, eventualno ”rizničar” kao Mladen Barišić, itd. Dužna je po zakonu voditi računovodstvo kao i svaka tvrtka, muzej ili dom zdravlja. Prema tome, stranka kao pravna osoba jest pred zakonom odgovorna za svoje poslovanje, financije, zapošljavanje, interne akte, a ne daj bože i za korupciju.

Utoliko se stranci može suditi kao i bilo kojoj kompaniji. Može joj se izreći financijska kazna. Može je se ovršiti. A njezine odgovorne osobe, kao i bilo koji predsjednik uprave neke tvrtke, ravnatelj ustanove ili direktor – mogu završiti u zatvoru. Plenkoviću ne odgovara da bi HDZ morao iskeširati s kamatama skoro 20 milijuna, ali što se može. Takav je zakon za sve stranke u državi u kojoj je on predsjednik Vlade, a stranaka imamo 168, pa tako i za vladajuću stranku HDZ.

A što kaže Zakon o odgovornosti pravnih osoba?

A pogledajmo sada i drugi ovdje važan zakon, Zakon o odgovornosti političkih stranaka za kaznena djela, a malo čitanja trebalo bi preporučiti i pravniku Andreju Plenkoviću i njegovim službama. U tom drugom zakonu utvrđuju se ”pretpostavke kažnjivosti, kazne, sigurnosne mjere, oduzimanje imovinske koristi” (i tako dalje)koje se primjenjuju na pravne osobe u Hrvatskoj, u koje, kako je već rečeno, nepobitno spadaju i političke stranke.

U startu se konstatira i da je zakon usklađen s referentnim aktima Europske unije i s kojima. Članak 3. navodi, dakle, da će se ”pravna osoba (dakle i politička stranka) kazniti za kazneno djelo odgovorne osobe ako se njime povređuje neka dužnost pravne osobe ili je njime pravna osoba ostvarila ili trebala ostvariti protupravnu imovinsku korist za sebe ili za drugoga”. Pravnim osobama sudit će se na temelju ”Kaznenog zakona i drugih zakona kojima su propisana kaznena djela”.

Rog za svijeću

Zatim se člankom 5. propisuje da se ”odgovornost pravne osobe temelji na krivnji odgovorne osobe”. Te da će se ”pravna osoba kazniti za kazneno djelo odgovorne osobe” čak i ”u slučaju kad se utvrdi postojanje pravnih ili stvarnih zapreka za utvrđivanje odgovornosti odgovorne osobe”.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Anita Repanić
17.11.2020. 17:42
Sanader je lipo reka; "Svi su sve znali"!
A isti lupeži koji su onda bili s njim i sada su u vrhu vlasti ili su gradonačelnici.
A Plenković tvrdi da to nije isti HDZ...????????????


Još iz kategorije Dossier Fimi media