Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Dossier: Đakić

Telegram otkriva: Ovako moćni HDZ-ovac Josip Đakić na Šolti ilegalno gradi vinske podrume

  Drago Hedl/Telegram           12.05.2021.         3917 pogleda
Telegram otkriva: Ovako moćni HDZ-ovac Josip Đakić na Šolti ilegalno gradi vinske podrume

Josip Đakić (61) dugogodišnji HDZ-ov saborski zastupnik, šef HVIDRA-e i kako ga mnogi drže, najmoćnija osoba u Virovitičko-podravskoj županiji, koga se ondje i danas sve pita, upustio se u nezakonitu, ilegalnu gradnju ovećeg vinskog podruma na otoku Šolti. Đakić, kako stoji u njegovoj imovinskoj kartici, na Šolti ima tri nekretnine. To su dva apartmana u katastarskoj Općini Grohote, svaki veličine 28,90 metara četvornih čiju je vrijednost, zajedno, procijenio na 501.600 kuna, te ”drugu nekretninu” veličine 37 metara četvornih, koja, napisao je, vrijedi 27.859 kuna - piše Drago Hedl na portalu Telegram.

Đakić nije naveo o kakvoj se nekretnini radi, a zanimljivo je, napisao je u imovinskoj kartici, kako se ta ”druga nekretnina” nalazi u mjestu Nečujmo, u katastarskoj općini Nečujno (piše upravo tako), mada na Šolti nema katastarske općine Nečujno, ni mjesta Nečujmo, već samo mjesto Nečujam.

Đakić nam tri dana nije odgovarao

Na slikama u Telegramovu posjedu vidi se kako radovi na Đakićevoj građevini lijepo napreduju, te da su vrlo opsežni. Iz Općine Šolta potvrdili su Telegramu da Đakić radove izvodi ilegalno, bez ikakve građevinske dozvole. ”Vezano za vaš upit, a koji se odnosi na nelegalnu gradnju od strane Josipa Đakića u Nečujmu na otoku Šolti, gdje isti ima u vlasništvu dva apartmana, možemo vas izvijestiti da je Općina Šolta u svezi navedenog poslala prijavu građevinskoj inspekciji u Splitu”, stoji u odgovoru kojeg je potpisala Nataša Nazor Jovović, pročelnica jedinstvenog upravnog odjela Općine Šolta.

<<< Pogledajte fotografje na portalu Telegram

Na internetu je moguće pronaći oglase iz kojih je vidljivo da se Apartmani Đakić, u Dioklecijanovoj ulici u Nečujmu iznajmljuju, i to po cijeni do 45 do 70 eura za noćenje. Tri dana pokušavali smo stupiti u kontakt s Đakićem, no nije odgovarao na mailove, SMS-ove ni telefonske pozive, mada smo mu napisali zašto ga tražimo.

Mjesečno prima 43.568 kuna

Ilegalna gradnja nije jedini problem koji u Općini Šolta imaju s Đakićem, jednom od perjanica HDZ-a, predsjednikom županijske organizacije te stranke i najmoćnijom osobom u Virovitičko-podravskoj županiji. Đakić naime, rečeno nam je iz izvora Općine Šolta, uopće ne plaća komunalnu naknadu, pa su je bili prisiljeni naplatiti ovrhom.

Đakićeva mjesečna primanja nisu mala i naprosto je nevjerojatno kako nije spreman platiti ni tako neznatne iznose kakva je komunalna naknada. Njegova plaća saborskog zastupnika iznosi 21.858 kuna neto. Đakić, upisano je u njegovoj imovinskoj kartici ispunjenoj u srpnju prošle godine, ima još tri redovna mjesečna prihoda od 4.209 kune neto, dakle ukupno 26.068,15 kuna mjesečno.

Tom iznosu, na godišnjoj razini, valja dodati i prihod od 210.000 kuna od samostalne poljoprivredne djelatnosti. Kad se, dakle, zbroji sve što je među prihode nabrojao Josip Đakić, ispada da mjesečno ima 43.568,15 kuna. No, očito ni taj, za većinu hrvatskih obitelji, basnoslovni mjesečni prihod, Đakiću nije dovoljan za pokrivanje rashoda, pa ne može plaćati ni komunalnu naknadu za dva apartmana na otoku Šolti.

Trome i neučinkovite inspekcije

Divlja gradnja na Šolti, u kakvu se upustio saborski zastupnik Josip Đakić, koji bi poštivanjem hrvatskih zakona trebao služiti kao primjer drugima, nije ništa neobično, rekli su nam u toj dalmatinskoj općini. Oni nadležnim inspekcijama prijavljuju svaki slučaj divlje gradnje, pa su tako prijavili i Đakića.

No, vele, inspekcije su trome i neučinkovite, što se može vidjeti i na našim fotografijama, jer da rade svoj posao Đakić sigurno ne bi već posve izbetonirao budući vinski podrum. Tko je izvođač radova nepoznato je jer ispred građevine nema zakonom propisane table s imenom investitora, brojem građevinske dozvole i drugim podacima. Neslužbeno smo saznali da radove izvodi tvrtka povezana s Udrugom HVIDRA.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier: Đakić