Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Dossier: Čađavica

Telegram otkriva: ovaj car, HDZ-ov načelnik, sutkinji izmislio da je nakon rata dobio orden kakav ima Gotovina

  Drago Hedl/Telegram           04.01.2023.         3135 pogleda
Telegram otkriva: ovaj car, HDZ-ov načelnik, sutkinji izmislio da je nakon rata dobio orden kakav ima Gotovina

Glasoviti načelnik Općine Čađavica u Virovitičko-podravskoj Županiji, Mirko Rončević (HDZ), poznat po prosvjedu ovjekovječenom u knjizi žalbi lokalne gostionice Sokol u kojoj se požalio što u 8.25 ujutro nije bilo konjaka, lažno se okitio odlikovanjem koje mu nikada nije dodijeljeno - doznaju Telegram i Drago Hedl.  Na Općinskom sudu u Virovitici gdje je, kako je Telegram nedavno pisao, nepravomoćno osuđen za klevetu Žarka Lazića, mještanina Vraneševaca, naselja u Općini Čađavica, pohvalio se sutkinji Marini Kovačević kako je zaslužni sudionik Domovinskog rata i nositelj visokog odličja, Velereda kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.

Ured predsjednika ‘nema podatke’

U presudi donesenoj 10. listopada prošle godine, koja je u posjedu Telegrama, dvaput se spominje kako je dobio to priznanje. Na prvoj stranici presude, među osobnim podacima navodi se kako je ”dragovoljac Domovinskog rata, nositelj Spomenice Domovinskog rata, odlikovan veleredom kralja Petra Krešimira IV”. Na stranici 11, pak, u kojoj se citira njegova obrana, doslovce stoji: ”Dodao bi još da je dragovoljac Domovinskog rata, nositelj Spomenice Domovinskog rata i odlikovan redom Krešimira IV. i do sada neosuđivan”.

Iz Ureda predsjednika Republike na Telegramov upit je li Rončević uistinu nositelj tog visokog odlikovanja, koji zauzima treće mjesto po važnosti u redoslijedu hrvatskih odlikovanja, odgovoreno je kako oni nemaju podatak da je Rončević dobio takvo odličje. ”Prema evidencijama koje posjedujemo nemamo informacije da je g. Rončević nositelj odlikovanja Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom”, odgovoreno je na Telegramov upit.

Kome se dodjeljuje odličje?

To visoko odličje, kako stoji na službenim mrežnim stranicama predsjednika Republike dodjeljuje se ”dostojanstvenicima, visokim državnim dužnosnicima i čelnicima međunarodnih organizacija za njihov doprinos međunarodnom ugledu i položaju Republike Hrvatske; hrvatskim i stranim, predsjednicima parlamenata i vlada, za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske, izgradnji i napretku Republike Hrvatske te za izniman doprinos razvitku odnosa Republike Hrvatske i hrvatskog naroda s drugim državama i narodima”.

Nadalje, to se odličje dodjeljuje i ”najvišim vojnim dužnosnicima oružanih snaga Republike Hrvatske za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Hrvatske vojske, te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama oružanih snaga Republike Hrvatske”.

Odličje kakvo ima Gotovina

U kolovozu 2018. tadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom odlikovala je generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, a u srpnju 2020. sadašnji predsjednik Zoran Milanović isto odličje dodijelio je umirovljenim general-pukovnicima Miljenku Crnjcu, Đuri Dečaku, Marijanu Marekoviću, Luki Džanku, Nojku Marinoviću, Damiru Krstičeviću, Vinku Vrbancu i umirovljenom brigadnom generalu Anti Kotromanoviću.

 

Pred lokalne izbore 2021. na kojima je Rončević osvojio peti mandat načelnika Općine Čađavica, u njegovoj službenoj biografiji stajalo je i ovo: ”Aktivan član Lovačke udruge Sokol Čađavica. Učesnik je Domovinskog rata, odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom hrvatskog pletera”. Kako se i zašto Mirko Rončević, sklon pisanju pritužbi kada u gostionici u 8,25 izjutra nema konjaka, zamijenio Red hrvatskog pletera s Veleredom kralja Krešimira IV. s Danicom, ostaje nepoznato. Poslali smo mu upit, a odgovor ćemo objaviti čim stigne.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier: Čađavica