Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Aktualnosti

Telegram otkriva nove subvencije za crkve: Za iste projekte dobivaju novac iz dva ministarstva. Među osam župa i virovitička

  Andrej Dimitrijević/Telegram           08.09.2020.         1538 pogleda
Telegram otkriva nove subvencije za crkve: Za iste projekte dobivaju novac iz dva ministarstva. Među osam župa i virovitička

Proteklih dana u javnosti se sve više priča o nevjerojatnoj praksi Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU da iz godine u godinu raspisuje natječaj za program Ulaganje u zajednicu na kojem svaki put više od 90 posto sredstava odlazi crkvama, odnosno projektima koje su prijavile vjerske zajednice, većinom katoličke župe. Takva raspodjela sredstava je sporna budući da je natječaj, barem na papiru, zamišljen kao pomoć lokalnim zajednicama u obnovi, izgradnji ili rekonstrukciji objekata javne namjene - piše Andrej Dimitrijević u Telegramu.

Ministarstva tvrde da ne plaćaju iste radove

Kada smo popis župa sa stavkama financiranja poslali Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU odgovorili su nam kako su se prijavljeni projekti u najvećem broju odnosili na građevine koje su kvalificirane kao povijesno-kulturna vrijednost. “Stoga su zahvati na njima zahtijevali specifične, zahtjevne radove, a takve projektne aktivnosti provode se u više faza kroz više godina”, tvrde iz Ministarstva.

Ministarstvo kulture nam je pak priznalo da ne uspoređuje podatke o natječajima iz programa drugih ministarstva, ali da i oni poput Ministarstva regionalnog razvoja traže Izjavu o nepostojanju dvostrukog financiranja. Pritom valja spomenuti kako je i na ovogodišnjem natječaju Ministarstva kulture za program zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima u svibnju podijeljeno 50 milijuna kuna, od čega većina tog iznosa otpada na župe. Odmah smo zamijetili kako je dio novca i ove, 2020. godine, ponovno dodijeljen i već spomenutim župama, no u ovom tekstu nismo naveli te iznose jer čekamo odgovor Ministarstva kulture za što su točno ti iznosi isplaćeni.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti