Banner
HAK zbog olujnog vjetra zatvorio A1 kod Sv. Roka te niz cesta prema jugu
DHMZ: Oblačno, vjetrovito i kišno vrijeme, u višem gorju snijeg
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Dossier Petric

Telegram otkrio tajnu mobitela glavne tajnice: fotografija na kojoj je Tomislav Petric posebno pokopala Gabrijelu Žalac i njenu ekipu

  Ana Raić Knežević/Telegram           02.02.2023.         6612 pogleda
Telegram otkrio tajnu mobitela glavne tajnice: fotografija na kojoj je Tomislav Petric posebno pokopala Gabrijelu Žalac i njenu ekipu

Baš u vrijeme kada je nekadašnja ministrica Gabrijela Žalac dogovarala kupovinu softvera, odnosno, kako sumnja europsko tužiteljstvo, namještala unosni natječaj svom prijatelju Mladenu Šimuncu, glavna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU bila je Tina M. Došla je nedugo nakon što je Gabrijela Žalac postala ministrica, a i nedugo nakon njezine smjene zatražila je razrješenje.

Upravo u njezinom mobitelu istražitelji su pronašli brojne poruke koje ukazuju kako je Žalac gurala skupi softver, a tajnica je, tijekom ispitivanja, predala i fotografije s proslave ministričinog rođendana. Na njima je Žalac bila u društvu Šimunca i Tomislava Petrica, ondašnjeg šefa SAFU-a. To je, uz iskaz tajnice koji je doslovno pokopao Gabrijelu Žalac, bio još jedan dokaz sumnjive nabavke kojom su, prema optužnici, oštećeni EU fond i državni proračun RH - piše Ana Raić Knežević na Telegramu.

Poruke iz tajničinog mobitela

Analizirajući sadržaj mobitela ministričine tajnice, tužitelji su zaključili da se Gabrijela Žalac niti za jedan drugi natječaj nije interesirala kao za spornu nabavku softvera. Osim toga, u tom su mobitelu pronašli i poruke iz kojih proizlazi da je ondašnja ministrica definirala sve detalje javnog natječaja, no tek nakon što bi se sastajala sa Šimuncem.

Otkrili su tamo i dokaze iz kojih je prema mišljenju tužitelja jasno da natječajna Povjerenstva nisu imala baš nikakvu ulogu, već da je Žalac odluku o odabiru donijela prije nego što je Povjerenstvo uopće formirano.

‘Ništa bez konzultacija sa mnom’

U mobitel glavne tajnice istražitelji su zavirili u samom finišu istrage, u studenom prošle godine, pronašavši tako dokaze koji su potkrijepili sve ono što je glavna tajnica u svom iskazu svjedočila protiv Žalac.

“Kada je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) srušila prvi natječaj Gabrijela Žalac je samo kratko prokomentirala ‘Oki, doki. Šta se može. Idemo dalje’. No, ta nezainteresiranost bila je sasvim suprotna činjenici da je do jučer taj softver bio najvažnija stvar u ministarstvu”, prisjetila se tajnica.

U njezinom mobitelu pronađene su poruke u kojima joj je Žalac nalagala da se protiv odluke DKOM-a podnese tužba, unatoč tome što je Glavno tajništvo Ministarstva dalo mišljenje da za to nema osnova. “Samo vi pripremite tužbu. Bez puno rasprave i uključivanja bilo koga. Bez konzultacija sa mnom ne ide ništa”, napisala je Žalac glavnoj tajnici. Tužba je kasnije propala na sudu.

 

Fotografija s ministričine fešte

Tajnica je u mobitelu sačuvala i fotografije s ministričinog rođendana. Bio je 4. veljače 2019. kada je Žalac svoj 40. rođendan proslavila u restoranu Šarm u Heinzelovoj ulici u Zagrebu. Par dana ranije poslala je i pozivnicu: “Ekipa. Evo i službene pozivnice… ”

Fotografije su jedan od dokaza koji ruši tvrdnje Mladena Šimunca da Tomislava Petrica ne poznaje baš najbolje. Naime, njih dvojica na jednoj od fotografija snimljeni su u zagrljaju. Na drugoj su pak Žalac i Petric zajedno, a Šimunac ju je 19. veljače 2019. poslao Josipi Rimac uz poruku: “Kaže GZ da dođeš Hitno. Šarm”.

Natječaj je ipak namješten

Glavna tajnica je svjedočila i kako ju je Gabrijela Žalac početkom 2017. upoznala s Mladenom Šimuncem i rekla joj da će s njim ići u nabavku softvera kroz tzv. pregovarački postupak. Učinila je to iako su joj suradnici govorili da bi morala provesti otvoreni postupak javne nabave, prisjetila se tajnica.

Opisala je zatim kako su se ona i Ana Odak, ondašnja pomoćnica ministrice, sastajale sa Šimuncem koji je bio uključen u pripremu dokumentacije o nabavi.

“Na tim sastancima objašnjavano mu je zašto je bolje provesti otvoreni postupak, a ne pregovarački koji je on zagovarao. U komunikaciji je uvijek bio šarmantan i nije ulazio u polemike”. U svom je iskazu dodala kako je Šimunac u to vrijeme stalno bio u Ministarstvu.

Ministrica pritiskala podređene

“Šimunac je imao direktan utjecaj na pripremu dokumentacije o nabavi i to ne samo u pogledu funkcionalnih i tehničkih specifikacija nabave, nego i pogledu formiranja kriterija odabira najpovoljnije ponude. Cijeli proces bio je pak pod neposrednim nadzorom Gabrijele Žalac koja je davala direktne upute. Tako je tražila smanjenje jamstava koja Šimunac, odnosno s njim povezane firme, moraju dati. Kolegice iz Službe za nabavu trudile su se provesti postupak javne nabave prema zakonu, no mogućnosti su im bile ograničene kada je ministrica donosila odluke. Slali su joj e-mailove u kojima su navodili različite mogućnosti nabave, ali ona nije imala strpljenja već ju je samo zanimalo da se nabavi upravo softver PLUR”, opisivala je glavna tajnica period uoči sporne kupnje softvera.

Žalac je zbog toga, prema riječima Tine M., pritiskala Službu za javnu nabavu.

Lažirani detalji u zapisnicima

Svjedočila je i bivša glavna tajnica kako je Žalac naredila svojoj pomoćnici da poveća vrijednost nabavke softvera s 9,8 milijuna kuna, na preko 10 milijuna kuna.

“Tražila je da ta nabava ode na Vladu RH, da se dobije suglasnost, a pomoćnica Ana Odak trebala je to provesti. Iako je to govorila na kolegijima, njezini suradnici to nisu stavljali u službene zapisnike. To je Gabrijela Žalac naredila”, otkrila je nekadašnja glavna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Petric