Banner
HAK: Kolnici mokri
DHMZ: Oblačno, povremeno s kišom
Za dva vanjska člana Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja 24 prijave
U Hrvatsku stiglo novo cjepivo protiv dominantnog omikrona
Na Zeljarijadi u Vidovcu predstavljena rekordna mega sarma dugačka 1.501 metar
DHMZ: Narančasto upozorenje na količinu kiše te jake udare vjetra
Nekoliko stotina mladih liječnika zatražilo hitnu reformu zdravstva

  Aktualnosti

Telegram otkrio novi skandal u Virovitici. Policajac prijavljen: ‘Stalno je pio i iz čista mira pucao iznad glava migranata’

  Drago Hedl/Telegram           28.08.2021.         3890 pogleda
Telegram otkrio novi skandal u Virovitici. Policajac prijavljen: ‘Stalno je pio i iz čista mira pucao iznad glava migranata’

Policijsku upravu Virovitičko-podravsku trese novi skandal: unutrašnja kontrola MUP-a istražuje navode iz anonimne predstavke koja teško tereti jednog od pripadnika tamošnje Interventne policije zbog ponašanja na području Topuskog gdje ta jedinica provodi zaštitu državne granice od nelegalnog ulaska migranata u Hrvatsku. Prema navodima iz prijave taj pripadnik Interventne policije (čije je ime poznato redakciji), 11. kolovoza ove godine u blizini Topuskog izazvao je incident kada je upotrijebio posebno automatsko oružje, pušku M 70, i pucao iznad glava skupine migranata. Telegramu je iz dobro upućenih izvora potvrđeno kako je incident opisan u anonimnoj prijavi doista i dogodio - piše Drago Hedl na portalu Telegram.

Iz izvora bliskog PU Virovitičko-podravskoj Telegramu je nadalje rečeno kako nije bilo nikakvog povoda za upotrebu vatrenog oružja prema migrantima te da taj incident može samo naškoditi ugledu hrvatske policije, na čiji je račun, u inozemnim, ali i domaćim medijima, bilo podosta primjedbi kad je riječ o postupanju prema migrantima.

‘Provjere navoda su i dalje u tijeku’

Iz PU Virovitičko podravske na naš upit što je poduzeto protiv policajca koji je, prema navodima u prijavi, nepotrebno pucao prema migrantima, odgovaraju kako je ta policijska uprava ”unatrag tjedan dana zaprimila anonimni podnesak koji sadrži nekoliko navoda o mogućem nedopuštenom ponašanju policijskog službenika naše policijske uprave. S obzirom na to da je podnesak na provjeru od strane Službe za unutarnju kontrolu upućen prošlog tjedna, provjere navoda su još uvijek u tijeku. Iz navedenog razloga u ovom trenutku ne možemo dati više informacija”.

U predstavci koju posjedujemo stoji kako se taj interventni policajac iz Virovitice, osim spomenutog pucanja iznad glava migranata, ”u periodu od 6. do 16. kolovoza 2021. godine na području PU Sisačko-moslavačke ponašao neprimjereno, protivno pravilima službe i etičkog kodeksa ponašanja policijskih službenika na način da je u svojstvu voditelja terena za navedeni period, u slobodno vrijeme, gotovo stalno bio pod vidnim utjecajem alkohola pretjerano ga konzumirajući na mjestima poput ugostiteljskog objekta u sklopu hotela Terme Topusko ili drugih ugostiteljskih objekata u mjestu Topusko”.

Božinović zatražio provjeru

Također, u anonimnoj prijavi stoji i kako se taj policajac pred ostalim policijskim službenicima hvalio da će se, uz pomoć i suglasnost zapovjednika Interventne policije u Virovitici, Andreja Hegediša, pobrinuti da pojedini policijski službenici Interventne jedinice iz Virovitice kroz obuku i ocjenjivanje budu vrednovani na način da će ih biti moguće udaljiti iz jedinice.

Prije mjesec dana Telegram je pisao kako od je načelnika PU Virovitičko-podravske Siniše Kneževića još krajem lipnja iz Kabineta ministra Davora Božinovića, odnosno Službe za unutarnju kontrolu, zatraženo da Knežević ”sukladno svojoj mjerodavnosti te djelokrugu rada” provjeri sve navode iz opsežne predstavke policijskog službenika Renata Bire koji se žalio na nesnošljive prilike u Interventnoj policiji u Virovitici. Zatražio je da se sve ispita i po potrebi poduzmu odgovarajuće mjere.

Snažna podrška Kirina i Đakića

Kako smo tada pisali, isti dopis u kojem se traži provjera navoda o mobingu i nesnošljivim prilikama u Interventnoj policiji u Virovitici, upućen je glavnom ravnatelju policije Nikoli Milini, kao i Zapovjedništvu interventne policije na čijem je čelu Damir Barić. Na naš upit što je poduzeto, iz PU Virovitičko-podravske tada su odgovorili vrlo slično kao i na upit o policajcu koji je navodno izazvao incident nepotrebno pucajući iznad glava migranata.

”Potvrđujemo da smo zaprimili dopis od Službe za unutarnju kontrolu, te u vezi navedenog Policijska uprava virovitičko-podravska poduzima mjere i radnje kako bi utvrdila sve činjenice i okolnosti relevantno za daljnje postupanje”, stajalo je u odgovoru od 15. srpnja ove godine.

Međutim, očito se ni tada kao ni sada nije dogodilo ništa. Siniša Knežević, načelnik PU Virovitičko-podravske ima snažnu podršku dvojice moćnih političara iz Virovitice, gradonačelnika i bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina, te saborskog zastupnika i šefa HVIDRA-e, Josipa Đakića, pa intervencije iz Zagreba, očito, ne daju rezultata.

‘Policajci su u strahu od odmazde’

Telegramov sugovornik iz PU Virovitičko-podravske koji je želio ostati anoniman zbog straha od moguće odmazde kaže kako ne vjeruje da će povodom incidenta koji se dogodio u Topuskom išta biti poduzeto.

”Sve se razvlači, a spora istraga opravdava godišnjim odmorima. Svjedoci koje se ispitalo ničeg se ne sjećaju, ništa i nisu vidjeli, a tako će vjerojatno biti i s ostalim koje još treba ispitati”, rečeno je Telegramu. Drugi izvor, blizak toj policijskoj upravi kaže kako se policijski službenici boje reći istinu zbog straha od odmazde, a da se Hegedišu koji tolerira nedopustivo ponašanje njemu bliskih ljudi, među kojima je i izazivač incidenta u Topuskom, sasvim sigurno ništa neće dogoditi.

 

Čuvene fotografije s gemištima

”On uživa zaštitu u Zagrebu i kao što vam je poznato, ništa mu se nije dogodilo ni kad je, usred božićno-novogodišnjeg domjenka, pred načelnikom Policijske uprave, udario svog kolegu, načelnika Policijske postaje u Pitomači, Renata Greguraša. O tom događaju Telegram je pisao prije godinu dana i tom prilikom Greguraš je rekao kako mu se Hegediš, pred dvadesetak kolega unosio u lice a ”potom otvorenim dlanom udario u zatiljak, između vrata i glave”. Proveden je stegovni postupak, no i tada, kao i sada u slučaju incidenta u Topuskom, ostali policijski službenici, među njima i načelnik Knežević, ništa nisu vidjeli, pa je Hegediš i dalje zapovjednik Interventne policije u Virovitici.

Nedavno smo pisali o još jednom incidentu u Policijskoj upravi Virovitičko-podravskoj i objavili fotografije zapovjednika Policijske postaje u Slatini Krunoslava Sertića kako usred radnog vremena s još dvojicom kolega u lokalnom kafiću ispija gemište. Ni, njima se za sada ništa nije dogodilo, a sindikat policije javio se priopćenjem kako u čašama nije bio gemišt već sok od jabuke, mada se na fotografijama jasno vidi kako je piće posluženo u vinskim čašama te kako na stolu nema ni jedne bočice soka od jabuka, niti je itko od policajaca pokazao račun i time dokazao da se nije pilo vino, već sok.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti