Milanović: Ovo nije porezna reforma
Marić: Svaku kritiku porezne reforme treba gledati kao pozitivnu
Pametno: Porezi sve kompliciraniji, a njihovo administriranje sve skuplje
Branko Grčić: Nova porezna reforma je skromna
Zeleni poduprli najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer
Kujundžić: Demokratsko je pravo oporbe tražiti opoziv ministara
Vozači, oprez: U parkiranom automobilu izmjerena temperatura od 74 stupnja

Telegram: Nenad Križić otišao je s funkcije ali to nije kraj. Pravnici objašnjavaju kako će ga DORH goniti


  Aktualnosti           Ana Raić Knežević/Telegram           20.01.2019.         2548 pogleda
Telegram: Nenad Križić otišao je s funkcije ali to nije kraj. Pravnici objašnjavaju kako će ga DORH goniti

Iako je Ministarstvo branitelja u utorak ocijenilo kako nema razloga za smjenu pomoćnika ministra Nenada Križića, koji je branitelju Mariju Vrbaniću obećavao kako će od nadležnih tražiti da “okrenu glavu” kad on svoje stambeno pitanje riješi provalom u neki prazan stan, on je na kraju ipak otišao s funkcije, a policija ovaj slučaj još istražuje - piše Telegram.

Vrbanića je već ovaj tjedan policija pozvala na ispitivanje, pa se može očekivati kako će iskaz uskoro dati i bivši pomoćnik Križić. Njega je Vrbanić tražio pomoć u rješavanju stambenog pitanja, a ovaj mu je, među ostalim, poručio kako je zamolio državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje, Nikolu Mažara, da zažmiri na provalu u neki prazan stan. Mažar tu komunikaciju s Križićem negira, dok je Vrbanić Telegramovom novinaru Dragi Hedlu pokazao svu korespondenciju s tadašnjim pomoćnikom ministra. Policija je Križića na obavijesni razgovor pozvala nedugo nakon Telegramovog otkrića koje su prenijeli gotovo svi mediji.

Zašto USKOK još nije preuzeo ovaj slučaj?

U koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom, policija će utvrditi o kojem se kaznenom djelu potencijalno radi. Trenutno je za ovaj slučaj nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru zajedno s vukovarsko-srijemskom policijom.

Telegram je u razgovoru s više policijskih istražitelja, državnih odvjetnika i odvjetnika doznao kako bi se u ovom slučaju moglo raditi o nekoliko kaznenih djela koje je potencijalno počinio bivši pomoćnik ministra. Međutim, budući da planirani upad u stan nije realiziran neće ih biti lako dokazati.

Ipak, naši sugovornici napominju kako je ovo slučaj za USKOK, a ne za općinsko državno odvjetništvo, budući da je u njega upleten donedavni visoki vladin dužnosnik. Tako je u pravilu bilo uvijek do sada, no USKOK i u nastavku postupka može preuzeti slučaj od nižerangiranog tužiteljstva.

Trgovina utjecajem ili društvenim položajem

Kako smatraju naši sugovornici, najizvjesnije je da će se propitivati je li gospodin Križić trgovao svojim utjecajem i utjecajem državnog tajnika Mažara. Prema definiciji iz Kaznenog zakona, “kazna od šest mjeseci do pet godina prijeti onome tko iskorištavanjem svoga službenog ili društvenog položaja ili utjecaja, posreduje da se obavi službena ili druga radnja koja se ne bi smjela obaviti ili da se ne obavi službena ili druga radnja koja bi se morala obaviti”.

Postoji, naravno, mogućnost da se ništa ne dogodi

Nije isključeno da i protiv Vrbanića bude pokrenut kazneni postupak. On je želio stan koji mu u ovom trenutku prema redovnoj proceduri nije dodijeljen. Zato nije isključeno da mu se na teret stavi poticanje vladinih dužnosnika na nezakonitu dodjelu stana.

Istražitelji će istovremeno morati voditi računa da su sva ta djela ostala u pokušaju, odnosno da nisu dovršena, te da stvarne štete nije bilo. To bi pak mogao biti i argument da nakon izvida koji su trenutno u tijeku, nikakav daljnji postupak ne bode pokrenut, odnosno da protiv nikoga ne bude podignuta optužnica.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

rodjo orban
3.8.2019. 12:01
Opcinszko drzavno odvjetnistvo U Vukovaru je nadlezno..
Pa oni obaviszne razsgovore obavljaju telefonom ..
Jebem ga ko laze :) Evo kako sze radi U drzavnickom odvjetnistvu : Gledaj i uzivaj !!
https://www.youtube.com/watch?v=B5WY7MlUuLs


Još iz kategorije AktualnostiOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: