Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Dossier Križić

Telegram: Nenad Križić otišao je s funkcije ali to nije kraj. Pravnici objašnjavaju kako će ga DORH goniti

  Ana Raić Knežević/Telegram           20.01.2019.         4171 pogleda
Telegram: Nenad Križić otišao je s funkcije ali to nije kraj. Pravnici objašnjavaju kako će ga DORH goniti

Iako je Ministarstvo branitelja u utorak ocijenilo kako nema razloga za smjenu pomoćnika ministra Nenada Križića, koji je branitelju Mariju Vrbaniću obećavao kako će od nadležnih tražiti da “okrenu glavu” kad on svoje stambeno pitanje riješi provalom u neki prazan stan, on je na kraju ipak otišao s funkcije, a policija ovaj slučaj još istražuje - piše Telegram.

Vrbanića je već ovaj tjedan policija pozvala na ispitivanje, pa se može očekivati kako će iskaz uskoro dati i bivši pomoćnik Križić. Njega je Vrbanić tražio pomoć u rješavanju stambenog pitanja, a ovaj mu je, među ostalim, poručio kako je zamolio državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje, Nikolu Mažara, da zažmiri na provalu u neki prazan stan. Mažar tu komunikaciju s Križićem negira, dok je Vrbanić Telegramovom novinaru Dragi Hedlu pokazao svu korespondenciju s tadašnjim pomoćnikom ministra. Policija je Križića na obavijesni razgovor pozvala nedugo nakon Telegramovog otkrića koje su prenijeli gotovo svi mediji.

Zašto USKOK još nije preuzeo ovaj slučaj?

U koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom, policija će utvrditi o kojem se kaznenom djelu potencijalno radi. Trenutno je za ovaj slučaj nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru zajedno s vukovarsko-srijemskom policijom.

Telegram je u razgovoru s više policijskih istražitelja, državnih odvjetnika i odvjetnika doznao kako bi se u ovom slučaju moglo raditi o nekoliko kaznenih djela koje je potencijalno počinio bivši pomoćnik ministra. Međutim, budući da planirani upad u stan nije realiziran neće ih biti lako dokazati.

Ipak, naši sugovornici napominju kako je ovo slučaj za USKOK, a ne za općinsko državno odvjetništvo, budući da je u njega upleten donedavni visoki vladin dužnosnik. Tako je u pravilu bilo uvijek do sada, no USKOK i u nastavku postupka može preuzeti slučaj od nižerangiranog tužiteljstva.

Trgovina utjecajem ili društvenim položajem

Kako smatraju naši sugovornici, najizvjesnije je da će se propitivati je li gospodin Križić trgovao svojim utjecajem i utjecajem državnog tajnika Mažara. Prema definiciji iz Kaznenog zakona, “kazna od šest mjeseci do pet godina prijeti onome tko iskorištavanjem svoga službenog ili društvenog položaja ili utjecaja, posreduje da se obavi službena ili druga radnja koja se ne bi smjela obaviti ili da se ne obavi službena ili druga radnja koja bi se morala obaviti”.

Postoji, naravno, mogućnost da se ništa ne dogodi

Nije isključeno da i protiv Vrbanića bude pokrenut kazneni postupak. On je želio stan koji mu u ovom trenutku prema redovnoj proceduri nije dodijeljen. Zato nije isključeno da mu se na teret stavi poticanje vladinih dužnosnika na nezakonitu dodjelu stana.

Istražitelji će istovremeno morati voditi računa da su sva ta djela ostala u pokušaju, odnosno da nisu dovršena, te da stvarne štete nije bilo. To bi pak mogao biti i argument da nakon izvida koji su trenutno u tijeku, nikakav daljnji postupak ne bode pokrenut, odnosno da protiv nikoga ne bude podignuta optužnica.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

rodjo orban
3.8.2019. 12:01
Opcinszko drzavno odvjetnistvo U Vukovaru je nadlezno..
Pa oni obaviszne razsgovore obavljaju telefonom ..
Jebem ga ko laze :) Evo kako sze radi U drzavnickom odvjetnistvu : Gledaj i uzivaj !!
https://www.youtube.com/watch?v=B5WY7MlUuLs


Još iz kategorije Dossier Križić