Banner
Plenković: Spremni smo prihvatiti kvalitetne oporbene amandmane
Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu najviše studenata na anglistici - 120
Milanović nazvao Stožer paraustavnim tijelom
Jandroković: Opet jedna Milanovićeva kontroverzna izjava
Plenković: Optužbe na račun Stožera su ponavljenje, recikliranje tema
Capak ne želi reći koliko je ispričnica za samoizolaciju potpisao
Plenković: Ubrzat ćemo procedure posvajanja djece

  Dossier: Tolušić

Telegram: Ministarstvo vatrogascima kupilo bespotrebna vozila, drugi natječaj poništili nakon Telegramova upita

  Andrej Dimitrijević/Telegram           29.12.2019.         1957 pogleda
Telegram: Ministarstvo vatrogascima kupilo bespotrebna vozila, drugi natječaj poništili nakon Telegramova upita

Krajem studenoga, točnije 29.11., Ministarstvo poljoprivrede je odlukom ministrice Marije Vučković poništilo natječaj za nabavu zaštitne opreme za vatrogasce vrijedan 12.400.000 kuna bez PDV-a. Riječ je o natječaju koji je bio raspisan 13 mjeseci ranije – još dok je na čelu Ministarstva bio Tomislav Tolušić.

Ponuditelji su se već na početku žalili, zbog čega se natječaj otegnuo na dulje od godinu dana. Zanimljiva je pritom činjenica kako je konačno poništen tjedan dana nakon što je Telegram poslao upit Ministarstvu poljoprivrede. Kada smo, naime, počeli istraživati ovu temu, poslali smo službeni mail s pitanjem zašto sve toliko traje i zašto su specifikacije mijenjane. Inače, tim natječajem vatrogasci su trebali dobiti kacige, odijela, opasače i sve ostalo što im treba za borbu protiv požara.

Poništenje natječaja zapravo je dio puno veće priče o vatrogasnom sustavu te epilog promjena koje je 2018. unio tadašnji ministar Tolušić. Tim izmjenama, svjedoči više upućenih izvora s kojima smo razgovarali, vatrogasci uglavnom nisu bili zadovoljni.

Što spaja vatrogasce i Ministarstvo poljoprivrede?

Prije nego što je Tomislav Tolušić preuzeo Ministarstvo poljoprivrede, ono nije imalo nikakve posebne ingerencije nad vatrogascima osim da im prosljeđuje sredstva iz nameta, odnosno naknada za korištenje općekorisnih funkcija šuma. Prema Zakonu o vatrogastvu, pet posto iznosa tog nameta, koji moraju plaćati veće tvrtke, išlo je izravno vatrogasnim zajednicama županija u priobalju.

No, Tomislav Tolušić izmijenio je pravilnik tako da Ministarstvu poljoprivrede umjesto 5, izravno sjeda 20 posto tog iznosa koji onda oni sami raspoređuju vatrogascima. Povećanje postotka trebalo je, prema Tolušiću, sveukupno uprihoditi 40 milijuna kuna. Tim iznosom trebalo se pokriti stručno osposobljavanje vatrogasaca, natječaj za novu opremu, ali i planirana nabava 74 nova vozila.

Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) Ante Sanader i (tadašnji) ministar poljoprivrede Tolušić tako su, u svibnju 2018., potpisali Ugovor o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica koji je objedinio sve tri stavke.

Kada se pak pročitaju zapisnici sa sjednica Hrvatske vatrogasne zajednice, jasno je da su predstavnici vatrogasaca većinom bili protiv ove nabave kombija. Čak 11 od 18 članova Operativno – tehničkog stožera na sjednici u srpnju prošle godine jasno je reklo kako se protive takvom trošenju sredstava.

Problem je nastao i s 28 nabavljenih pick-up-ova. Od jednog vatrogasnog zapovjednika koji je želio ostati anoniman doznali smo da će u njegovoj postrojbi morati izdvojiti i do 130 tisuća kuna kako bi dobiveno pick-up vozilo mogli uopće opremiti za intervencije. Ne znaju odakle će nabaviti taj novac pa računaju da vozilo neće biti spremno prije veljače ili ožujka.

Natječaj je od početka problematičan

Uz natječaj za vozila uskoro je krenuo i na početku teksta spomenuti natječaj za nabavu zaštitne opreme za vatrogasce koji je također, temeljem ugovora s vatrogasnom zajednicom, raspisalo Ministarstvo poljoprivrede. Međutim, tehničke specifikacije opreme, koje su iz Hrvatske vatrogasne zajednice poslali Ministarstvu poljoprivrede, u nekim elementima znatno se razlikuju od onih koje je Ministarstvo kasnije uvrstilo u natječaj – iako su Telegramu tvrdili da specifikacije određuju sami vatrogasci.

Da s natječajem koji je trajao 13 mjeseci nešto nije bilo u redu, sugerira i niz žalbi ponuditelja na izmjene dokumentacije te tužbi dvaju ponuditelja Visokom upravnom sudu protiv rješenja Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave (DKOM). Problematično im je bilo što natječaj nije raspisan za svaki dio opreme zasebno (dakle posebno za čizme, kacige, odijelo, opasač i tako dalje) već po grupama proizvoda, a takvu vrstu ponude ne može zadovoljiti većina ponuđača.

Zasmetao im je i vrlo specifičan raspored obaveznih reflektirajućih traka i specifična vrsta tkanja materijala za opremu, nejasno opisane reference za opasač, inzistiranje da rukavi moraju biti izrađeni od jednog dijela, definiranje vrlo specifične širine gume u kombinezonu i tako dalje.

Poništili natječaj nakon Telegramova upita

Ponuditelji su, dakle, kroz pitanja Ministarstvu, stalno ukazivali da su tehničke karakteristike neobične i ograničavajuće. No Ministarstvo je ostalo pri svojim argumentima – sve do upita Telegrama. Samo sedam dana nakon što nam je Ministarstvo poljoprivrede odgovorilo da natječaj traje i da je sve u redu, ministrica Vučković donijela je odluku o njegovu poništenju.

U obrazloženju se navodi kako su Ministarstvu tijekom ponovnog pregleda i ocjene ponuda postale poznate okolnosti zbog kojih, da su bile poznate ranije, ne bi ni došlo do raspisivanja natječaja. U pojašnjenju za Telegram tvrde kako su sada odjednom ustanovili da se iz naknada nije prikupilo Tolušićevih željenih 40, već tek blizu 26 milijuna kuna.

Zanimljiva činjenica u ovom opravdavanju jest da su naknade za 2017. obračunate već u veljači 2018. pa se postavlja pitanje kako je ove godine to utvrđeno tek u listopadu, kako tvrdi ministrica?

Što znači odluka ministrice?

S obzirom na to da je, dakle, iz naknade prikupljeno tek 26 milijuna kuna, a 22 su već proslijeđena vatrogascima (u vidu nabave novih vozila i dodjeljivanje oko milijun kuna za obuku) ministrica je zaključila da nemaju dovoljno novca za nastavak natječaja vrijednog 12 i pol milijuna kuna bez PDV-a.

Stoga ga je poništila, a u studenome je potpisan i dodatak Ugovora o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica u 2018. kojim će vatrogascima biti isplaćena razlika do 3 milijuna i 775 tisuća kuna. Naime 3 milijuna nisu isto što i 12, a ako su u Ministarstvu lani tražili opremu u vrijednosti od 12 milijuna kuna bez PDV-a valjda je to imalo temelje u realnim potrebama.

Ovako ispada da je ministar Tolušić krivo izračunao iznos za naknadu i naručio previše opreme. Valja naglasiti i da ni Ministarstvo poljoprivrede ni Hrvatska vatrogasna zajednica Telegramu nisu dostavili dodatak ugovoru nakon poništenja natječaja iz kojeg bi se jasno moglo vidjeti koliko manje opreme će vatrogasci sada dobiti.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier: TolušićVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.