Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Dossier: Tolušić

Telegram: Lijepo napreduje vinarija za koju je Tolušić dobio 2,5 milijuna kn iz programa Nacionalne pomoći

  Drago Hedl/Telegram           12.11.2020.         4296 pogleda
Telegram: Lijepo napreduje vinarija za koju je Tolušić dobio 2,5 milijuna kn iz programa Nacionalne pomoći

Gradnja vinarije Tomislava Tolušića, sredinom prošle godine smijenjenog ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade, brzo napreduje. Na fotografijama koje smo snimili 3. studenoga, očit je napredak u odnosu na stanje od 20. srpnja kada smo prvi put posjetili gradilište u mjestu Rezovac, udaljenom oko pet kilometara od Tolušićeve Virovitice. Tada je tek započeta gradnja prizemlja, djelomično usječenog u brdo. Sada, tri i pol mjeseca kasnije, do buduće vinarije vodi svježe izgrađeni asfaltni put, koji od glavne ceste uzbrdo ide prema imanju, a zgrada već ima jasne obrise, pa se vidi i kat što daje prilično jasnu sliku kako će izgledati kada bude završena. Bit će to, dâ se zaključiti već po sadašnjem izgledu, vrlo lijepa vinarija - piše Drago Hedl na portalu Telegram.

Vinarija koja nipošto nije luksuzna

No, njen vlasnik, aktualni vinar Tomislav Tolušić, tvrdi da njegova vinarija nipošto nije luksuzna, kako je to, kada je gradnja započela, tvrdio Telegram. On je naime tužio naš portal zbog teksta objavljenog 28. svibnja ove godine pod naslovom ”Telegram doznaje: Tolušić kreće u veliki biznis. Upravo gradi luksuznu vinariju”. Jedna od inkriminacija zbog koje su mu, kako stoji u tužbi, ”teško i trajno povrijeđeni dostojanstvo, ugled i čast” jest i tvrdnja u našem tekstu da se radi o ”luksuznoj vinariji”.

”Nije točno da se radi o luksuznoj vinariji. Niti u jednom svom parametru se vinariju ne može nazvati luksuznom. Niti po ugrađenim materijalima, niti po trošku gradnje po m², niti po veličini. I laiku su na webu dostupni podaci o izgrađenim ili obnovljenim vinarijama u Hrvatskoj zadnjih desetak godina, i vrlo je lako utvrditi da vinarija koju gradi tužitelj [Tomislav Tolušić] ni po čemu ne odskače od drugih vinarija, dapače, jedna je od manjih i jedna od najpovoljnijih”, stoji u tužbi kojom vinar Tolušić traži naknadu štete od 20.000 kuna.

Od države će dobiti 2,5 milijuna kuna

Tolušić, odnosno njegovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Terra Slavonia, gradnju vinarije započeo je 8. svibnja ove godine, a dan ranije na svom Facebook profilu najavio je kako ide u ”političku samoizolaciju”. Već sredinom rujna ove godine Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) odobrila mu je bespovratno 2,5 milijuna kuna iz Nacionalnog programa pomoći sektora vina za razdoblje 2019. – 2023.

Na ploči ispred imanja investitor, OPG Terra Slavonia, Tomislava Tolušića, taj je podatak i istaknut, uz dodatak kako je projekt sufinanciran sredstvima Europske unije. Ukupna predviđena cijena izgradnje, rekao je u rujnu za 24 sata, bit će oko 4,2 milijuna kuna.

Radnici marljivo rade na Tolušićevoj vinariji

Tolušić inače, na svome Facebook profilu često objavljuje postove vezano uz gradnju vinarije pa se tako 6. rujna slikao u velikoj vinskoj bačvi od inoksa, te napisao: ”Tko se nije skrio, magarac je bio!”.

Međutim, do sada još nije objavio fotografije na kojima bi se vidjelo kako vinarija izgleda izvana, pa smo, prolazeći pored Rezovca početkom studenoga, snimili nekoliko fotografija. Radnici tvrtke Gradba iz Lukača, mjesta o Virovitičko-podravskoj županiji, desetak kilometara udaljenog od gradilišta vinarije marljivo su radili, a vlasnika, vinara Tolušića, tada nije bilo u blizini.

Pogledajte fotografije radova na vinariji Tomislava Tolušića

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Pametni
13.11.2020. 16:17
Valjda je čovjek procijenio ,da će se kroz vinariju moći povuči najviše sretstava iz fondova EU.


Još iz kategorije Dossier: Tolušić