Banner
Sabor u petak o izmjeni Zakona o članarinama u turističkim zajednicama
Demografski plus najveći na Jadranu i sjeveru Hrvatske
Fuchs: Ne razmišlja se o zatvaranju škola i sveučilišta
Umro najstariji stanovnik Irana u dobi od 138 godina
Mogu li prva cjepiva protiv koronavirusa stvoriti imunitet krda? Stručnjaci dvoje
Istraživanje: Do 2050. 4 milijarde ljudi imat će prekomjernu tjelesnu težinu
Krajem listopada ovršeno 247 tisuća potrošača s dugom od 17,4 mlrd kn

  Dossier Palm

Telegram: Kaos gradonačelnika Kirina. Virovitica diže gigantski kredit da se spasi, morali su založiti i komunalne naknade

  Drago Hedl/Telegram           30.12.2019.         3578 pogleda
Telegram: Kaos gradonačelnika Kirina. Virovitica diže gigantski kredit da se spasi, morali su založiti i komunalne naknade

Privredna banka Zagreb (PBZ), očito, Grad Viroviticu ne smatra dovoljno pouzdanim klijentom, pa je za kredit od 40 milijuna kuna, uz uobičajena jamstva, tražila i dodatna. Naime, Grad Virovitica, u čijoj je blagajni ove godine ustanovljena pronevjera od 17,25 milijuna kuna, nedavno se kod PBZ-a kratkoročno zadužio za 40 milijuna kuna, a kao instrumente osiguranja za otplatu, osim dvije akceptirane vlastite mjenice i jedne zadužnice – na izričito i naknadno traženje banke, kao dodatno jamstvo – Grad je morao ustupiti svoje tražbine za 10 trgovačkih društava - piše Drago Hedl u Telegramu.

Presedan sjednice na Badnjak

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin (HDZ) nije, međutim, obavijestio vijećnike o kojem se točno iznosu radi; bilo mu je dovoljno da vijećnici HDZ-a, koji imaju većinu u Gradskom vijeću složno i bez pitanja podignu ruku za izmjenu prijedloga odluke o kratkoročnom zaduživanju, na što je bio Kirin prisiljen zbog sumnjičavosti banke da će grad na čijem je čelu biti sposoban vratiti pozajmicu.

Sjednica Gradskog vijeća na kojoj je ta odluka donesena održana je dan prije Badnjaka, 23. prosinca, što je potpuni presedan jer se tako blizu Božiću (a samo dan nakon prvog kruga predsjedničkih izbora), nije održala ni jedna sjednica tog predstavničkog tijela. Dok su oči cijele hrvatske javnosti bile uprte u rezultate prvog kruga izbora za predsjednika Republike, gradonačelniku Kirinu očito se jako žurilo da udovolji zahtjevu banke te da se oko toga ne diže previše medijske prašine.

PBZ-u bi kredit trebali vratiti u roku od godinu dana

Naime, Grad Virovitica još je 3. prosinca donio odluku o zaduživanju za rekordnih 40 milijuna kuna. Taj iznos trebao bi PBZ-u biti vraćen u roku od godinu dana, odnosno, kako stoji u ugovoru, najkasnije do 30. travnja 2021. godine. U ugovoru stoji i kako ”najveći pojedinačni zahtjev iz linije može iznositi 10 milijuna kuna”, s tim da je način vraćanja fleksibilan: prema mogućnostima Grada Virovitice, no najkasnije na dan dospijeća.

Tek tada, kada se taj prvi iznos vrati PBZ-o, Grad Virovitica može ponovno dobiti novi iznos, koji se pak može koristiti do krajnjeg roka korištenje kredita, odnosno do posljednjeg dana travnja 2021. godine. Kamatna stopa je 2,95 posto i obračunava se mjesečno, a PBZ je Gradu Virovitica zaračunala i 0,3 posto kao naknadu za odobrenje kredita.

Kirin Zagrebačku banku optužio da nema zaštitu

No, kao što smo rekli, iako je Gradsko vijeće odluku o zaduživanju od 40 milijuna kuna donijelo još 3. prosinca, banka je u međuvremenu pooštrila uvjete i dodatno zatražila da 10 velikih trgovačkih lanaca, koji djeluju na području Grada Virovitice, komunalnu naknadu – tijekom otplate kredita – ne uplaćuju u gradski proračun, već da taj novac, kao jamstvo, bude na računu PBZ-a.
Zanimljivo je kako se Grad Virovitica kreditno zadužio kod PBZ-a, a ne kod Zagrebačke banke s kojom također ima poslovni odnos.

Gradonačelnik Kirin se sredinom ove godine, kada je za nestanak 17,25 milijuna kuna kao jedinog i isključivog krivca označio tragično preminulog šefa gradskih financija Sinišu Palma, obrušio i na Zagrebačku banku. Tada je rekao kako je Palm uz pomoć ilegalno korištenog softvera nezakonito prepravljao elektroničke podatke iz bankovnih izvoda te ih dostavljao u knjigovodstvo Grada. Potom je optužio Zagrebačku banku da njeno internetsko bankarstvo, E-Zaba ”nema ugrađenu zaštitu”, te da je zbog toga postojala mogućnost krivotvorenje, što je, pak, dovelo do manjka u gradskoj blagajni.

Kako je Palm pronevjerio, a da Kirin nije primijetio?

Kirin naravno nikada pobliže nije objasnio kako je uopće moguće da jedna jedina osoba, Siniša Palm, inače osoba od njegovog najvećeg povjerenja, pronevjeri ogromnih 17,25 milijuna kuna, a da to sustav kontrole i on, Kirin, kao najodgovornija osoba u Gradu, nisu primijetili. Ali je zato sredinom ove godine, kad se manjak napokon ustanovio, najavio kako će sve napore usredotočiti da se pronevjereni novac vrati u gradsku kasu. Ni od toga nije bilo ništa jer nije vraćeno ni lipe, a umjesto toga sada ulazi u novo zaduženje kod druge banke, koja pak, pokazalo se, Kirinu previše ne vjeruje pa naknadno traži jamstva za otplatu kredita.

Inače, temeljem Zakona o komunalnom gospodarstvu, novac prikupljen ubiranjem komunalne naknade služi za održavanje javnih površina, nerazvrstanih cesta, plaćanje javne rasvjete, odvodnju atmosferskih voda, čišćenje javnih površina, održavanje groblja te druge komunalne djelatnosti od lokalnog značenja. No nejasno je kako će sada Grad Virovitica sve to plaćati s obzirom na to da će značajan dio tako prikupljenog novca ostajati na računu banke kreditora.

Kirinu nije palo na pamet dati ostavku

Kirin, kome ni u jednom trenutku nije palo na pamet dati ostavku zbog ogromnog pronevjerenog iznosa u gradskoj blagajni, sve je pokušao relativizirati na sjednici Gradskog vijeća od 22. studenoga, kada je nemušto odgovorio na vijećničko pitanje i obećao kako će dosegnuti standardi komunalnog održavanja – čišćenje snijega, košnja trave, čišćenje gradskih ulica, trgova, nogostupa, održavanja cesta, sadnja drvoreda i manji zahvati na sanaciji gradnje nogostupa i cesta te javna rasvjeta – ostati kakvi su i bili.

Kako će to biti izvedivo s obzirom na to da Grad Virovitica neće raspolagati s potrebnim novcem za te namjene, vidjet će se već kada padne prvi snijeg.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier PalmVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.