Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Antifašizam

Telegram: Još jedna vijest iz Hrvatske, godina je 2021.; Saborski odbor je podržao da se uredi groblje ustašama na Mirogoju

  Telegram           25.11.2021.         1202 pogleda
Telegram: Još jedna vijest iz Hrvatske, godina je 2021.; Saborski odbor je podržao da se uredi groblje ustašama na Mirogoju

Članovi saborskog Odbora za ratne veterane u srijedu su većinom glasova poduprli predloženi zaključak o uređenju vojnog groblja vojnika NDH od 1941. do 1945. na zagrebačkome groblju Mirogoju, ističući kako svaki čovjek ima pravo na civiliziran i dostojanstven pokop i obilježavanje groba - piše Telegram.

Saborski Odbor za ratne veterane u svojem zaključku navodi da uređenje vojnog groblja vojnika NDH ima potrebnu suglasnost Ministarstva hrvatskih branitelja i bivšega zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Na grobnim poljima koje obuhvaća taj projekt pokopano je oko 550 pripadnika vojnih postrojba NDH, a među njima i predsjednik Hrvatskoga državnog sabora u doba NDH Marko Došen.

Đakić: Svima se treba dati grobno mjesto kakvo zaslužuju

Članovi toga saborskog odbora većinom glasova odbili su prijedlog zaključka članice Katarine Peović (Radnička fronta) da se “osudi nazivanje ustaša i domobrana hrvatskom vojskom”.

Ističući kako su ga predstavnici Zajednice žrtvoslovnih udruga upoznali s problemima u vezi s uređenjem groblja hrvatskih vojnika od 1941. do 1945., predsjednik Odbora za ratne veterane Josip Đakić je rekao kako sve žrtve Drugoga svjetskog rata trebaju biti dostojno obilježene kako bi se svima, što je civilizacijski doseg, dalo grobno mjesto kakvo zaslužuju.

Podsjetio je kako je taj projekt napravljen i da bi ga sada trebalo provesti. No, dodao je, nova gradska vlast ga je odgodila za neko drugo vrijeme. Peović je rekla kako se tu ne radi o obilježavanju privatnih groblja privatnih osoba na Mirogoju, nego o obilježavanju hrvatskih vojnika.

Peović: Neprihvatljivo je da ustaše nazivamo hrvatskim vojnicima

“Potpuno je neprihvatljivo da ustaše i domobrane nazivamo hrvatskim vojnicima jer je to, među ostalim, i protuustavno”, istaknula je i dodala kako se tu ne radi o obilježavanju privatnih grobnica, nego o obilježavanju jedne države i njezinih državnika jer je među pokopanima i predsjednik Hrvatskoga državnog sabora u doba NDH Marko Došen.

Odgovarajući kako to nije točno, Đakić je rekao da su grobna mjesta uništena te kako je dobro da nisu i preorana. Podsjetio je da je Njemačka na Mirogoju također uredila groblje svojih vojnika, koji su bili fašisti, i naša zemlja im to nije zabranila.

I drugi članovi Odbora Ante Deur i Rade Šimičević rekli su da je to civilizacijsko, a ne ideološko pitanje te su istaknuli da se to groblje treba urediti. To je pitanje žrtve bez obzira na to koja je vojska u pitanju, rekao je Deur.

Habulin: Treba jasno pisati da je riječ o ustašama i domobranima

Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić rekao je kako nema zakonske prepreke da se izda suglasnost za taj projekt, posebice u dijelu koji se odnosi na ono što dosad napravljeno. Dodao je kako su suglasnost isključivo izdali na dio koji se odnosi na grobna mjesta i na projekt da se ona za pokopane kršćane na tom mjestu obilježe križem, a nišanima za muslimane.

“U tom projektu, koji je bio nama dostavljen, nema nikakvih obilježja osim križa ili nišana, imena i prezimena te datuma smrti”, objasnio je. Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) jučer se oštro usprotivio uređenju memorijalnog groblja na Mirogoju na kojemu bi se ustaše i domobrane kvalificiralo kao “hrvatsku vojsku”.

Predsjednik SABA RH Franjo Habulin poručio je kako Savez antifašista nema ništa protiv da se na memorijalnom groblju urede ploče s imenima poginulih, datumom njihova rođenja i smrti, no, dodao je, na pločama se ne smije slaviti ustaški pokret i koristiti termin “hrvatski vojnici”, već treba biti jasno da je riječ o ustašama i domobranima. Osim toga, SABA RH uređenje tog groblja uvjetuje obnovom oštećenih ili uništenih partizanskih grobova i spomenika na Mirogoju.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Antifašizam