Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dossier Čavlović

Telegram doznaje zašto je Vrhovni sud smanjio kaznu Nadi Čavlović Smiljanec

  Ana Raić Knežević/Telegram           05.12.2022.         3811 pogleda
Telegram doznaje zašto je Vrhovni sud smanjio kaznu Nadi Čavlović Smiljanec

Telegram doznaje s kojim je argumentima Vrhovni sud RH ublažio kaznu nekadašnjoj šefici Porezne uprave Nadi Čavlović Smiljanec. Ona je pravomoćno proglašena krivom za pogodovanje osječkom poduzetniku Željku Bilošu kod odgode plaćanja gotovo 9,5 milijuna kuna poreznog duga. Kaznu joj je s dvije Vrhovni sud RH smanjio na godinu dana zatvora. I Bilošu je kazna ublažena s četiri i pol na tri godine zatvora, dok je trećeoptužena Ružica Kovačević, iz osječke ispostave Porezne uprave umjesto tri godine zatvora dobila djelomičnu uvjetnu kaznu od dvije godine zatvora.

Urgirala da se ne plati dug

Na ublažavanje kazne Vrhovni sud odlučio se zbog blažeg kaznenog zakona koji je bio na snazi u vrijeme kada je Nada Čavlović Smiljanec obećala Bilošu pomoć s poreznim dugom. Detalji njihovog dogovora, kako je utvrđeno tijekom procesa, finalizirani su u ljeto 2012., a Biloš dug nije podmirio ni do kraja svibnja 2013. godine. Upravo ti datumi bili su ključni kod donošenja blaže pravomoćne presude.

Blaži zakon za šeficu Porezne

U ljeto 2012. na snazi je bio Kazneni zakon prema kojem je pomoć šefice Porezne uprave osječkom poduzetniku spadala pod kazneno djelo ‘protuzakonitog posredovanja’ za koje je propisana kazna od šest mjeseci do tri godine zatvora.

U svibnju 2013. na snagu je stupio novi Kazneni zakon prema kojem je ono što je Nada Čavlović Smiljanec napravila postalo ‘trgovanje utjecajem’ i kažnjavalo se sa šest mjeseci do tri godine zatvora.

Zakon o kaznenom postupku nalaže da sud primjeni zakon blaži za okrivljenika, pa je tako Vrhovni sud napravio i u ovom slučaju. Za razliku od Županijskog suda u Zagrebu koji je presudu izrekao prema novom, strožem zakonu, Vrhovni sud RH uzeo je u obzir stari, blaži zakon koji je vrijedio u vrijeme dogovora šefice porezne i osječkog poduzetnika. Zbog istog razloga ublažene su kazne i Bilošu i Ružici Kovačević.

Više o slučaju Nade Čavlović Smiljanec i pogodovanju osječkom poduzetniku možete čitati ovdje

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Čavlović