Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Dossier Nemec

Telegram doznaje: Policija podnijela prijavu protiv Nemeca, bivšeg HDZ-ova gradonačelnika za muljanje s vijećničkim naknadama

  Drago Hedl/Telegram           19.01.2020.         2267 pogleda
Telegram doznaje: Policija podnijela prijavu protiv Nemeca, bivšeg HDZ-ova gradonačelnika za muljanje s vijećničkim naknadama

Policijska uprava Virovitičko-podravska je 17. prosinca 2019. godine dovršila kriminalističko istraživanje u svezi počinjenja kaznenih djela zloupotreba položaja i ovlasti, utaja poreza ili carine i povreda prava na rad, nakon čega je Općinskom državnom odvjetništvu u Virovitici podnesena kaznena prijava protiv 64-godišnjaka, stoji u dopisu te policijske uprave upućene Telegramu.

Kao što je Telegram pisao, slučaj nezakonite isplate vijećničkih naknada u Orahovici prijavljen je policiji nedugo nakon smjene vlasti u tom gradu, na lokalnim izborima u svibnju 2017. Dotadašnji HDZ-ov gradonačelnik Josip Nemec (64), koji se bez navođenja imena spominje i u dopisu PU Virovitičko-podravske, godinama je isplaćivao vijećničke nakade bez obračuna poreza.

Tako je državni proračun, po saznanjima Telegrama, oštećen za 245.000 kuna. To je ustanovila inspekcija Porezne uprave iz Virovitice, koja je provela nadzor nad financijskim poslovanjem i utvrdila poreznu utaju, te izdala rješenje kojim sada Grad Orahovica mora platiti taj iznos.

Prebacivanje novca na privatnu štednu knjižicu

U vrijeme kad je Telegram počeo istraživati taj slučaj, sredinom prosinca prošle godine, policijska istraga još nije bila završena. Kao što stoji u dopisu PU Virovitičko-podravske, to se dogodilo tek 17. prosinca prošle godine. Prema informacijama koje je Telegram dobio iz izvora Grada Orahovice, policija je o nezakonitim isplatama vijećničkih naknada bila obaviještena nakon posljednjih lokalnih izbora, kada je Nemec izgubio vlast u Gradu Orahovici. To znači da je istraga trajala, kao što je Telegram i napisao, oko dvije godine.

Istražujući nezakonitu isplatu vijećničkih naknada Telegram je otkrio i muljažu s prebacivanjem novca položenog na privatnu štednu knjižicu bivšeg HDZ-ovog rizničara u Orahovici Maria Kršćanskog. Naime, dok su se naknade ostalih vijećnika u Gradu Orahovici isplaćivale na račune njihovih političkih stranaka, naknade HDZ-ovih vijećnika uplaćivane su na spomenutu štednu knjižicu otvorenu u Hypo Alpe Adria Bank. S nje su potom, uz znanje tadašnjeg gradonačelnika Nemeca, koji je bio i predsjednik orahovačkog HDZ-a, isplaćivani određeni novčani iznosi za potrebe izborne kampanje.

Za što je utrošen novac s knjižice?

Telegram je u posjedu dva takva dokumenta – odluke Gradskog odbora HDZ-a kojom je naložena isplata po 30.000 kuna Josipu Nemecu, te Zoranu Stočiću, članu HDZ-a, koji je u to vrijeme bio i direktor komunalne tvrtke Papuk u Orahovici. U obje odluke stajalo je kako će taj novac, ukupno 60.000 kuna, biti uplaćen u obliku donacije na poseban račun otvoren za provedbu izbora za gradonačelnika, njegovog zamjenika te članove gradskog vijeća za Grad Orahovicu u 2013. godini. Dokumenti datiraju iz travnja 2013., u vrijeme neposredno pred lokalne izbore.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Nemec