Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Dossier Palm

Telagram otkriva nove detalje o prečudnoj smrti šefa financija Virovitice. Kako je Kirin i dalje gradonačelnik?

  Drago Hedl/Telegram           11.11.2019.         7614 pogleda
Telagram otkriva nove detalje o prečudnoj smrti šefa financija Virovitice. Kako je Kirin i dalje gradonačelnik?

Krajem studenoga bit će pola godine od tragične smrti Siniše Palma, bivšeg pročelnika za financije Grada Virovitice. Ni danas, kao ni 3. lipnja ove godine, kada je Palmino tijelo pronađeno, a u Gradu Virovitici istog su ga dana optužili za nestanak 17,2 milijuna kuna, ne zna se ništa više ni o načinu na koji se skončao život tog 37-godišnjaka, bliskog suradnika gradonačelnika Ivice Kirina. Isto tako ne zna se ni kako je bilo moguće da jedan jedini čovjek, neprimijećeno, iz gradske blagajne uzme toliki novac, a da nitko ništa nije posumnjao - piše Drago Hedl u Telegramu.

Najčudnije u cijeloj priči jest da je Ivica Kirin, osoba s iskustvom čelnog čovjeka u Ministarstvu unutarnjih poslova (bio je ministar od srpnja 2005. do siječnja 2008., kada je bio prisiljen dati ostavku) i dalje gradonačelnik Virovitice, grada u kojem manjka ne 17,2 kune, već 17,2 milijuna kuna, te da ni ne pomišlja na ostavku. Njegovu odgovornost, čak ni ”zapovjednu”, u stranci kojoj pripada, nitko ne spominje. Gunđa jedino virovitička oporba, nemoćna bilo što učiniti.

Grad Virovitica diže kredit

Za Kirina sve je bilo riješeno već prvog dana nakon što je u šumi kraj naselja Bazje, na Dravi uz granicu s Mađarskom, pronađeno tijelo Siniše Palma. Za nestanak 17,2 milijuna kuna kriv je Palm, koji je taj novac, kako su hitro priopćili iz gradske uprave – prokockao. Jedan jedni čovjek, otkako je bio na funkciji pročelnika financija – Kirin ga je na tu dužnost postavio 13. rujna 2017. – dakle, za nepunih je 20 mjeseci, iz gradske blagajne uzeo je 17,2 milijuna kuna, gotovo milijun svakog mjeseca, a da to nitko nije primijetio.

Danas, skoro pola godine od tog događaja, institucije sustava još uvijek rade svoj posao, no pored USKOK-a, policije i poluprivatne istrage koju vodi sam Kirin, jer mu je Gradsko vijeće (u kojem većinu ima HDZ) dalo ovlasti za angažiranje revizorske i odvjetničke tvrtke koje bi trebale ustanoviti kako je i gdje novac nestao, nikakvog službenog rezultata još nema.

Ali se zato, neslužbeno, može čuti kao se Grad Virovitica sprema podići kredit u iznosu od 40 milijuna kuna. Također, priča se – jer službeni izvori šute – da su nedavno sazvani izvođači radova na velikim gradskim projektima, kako bi se zatražilo strpljenje kad je riječ o plaćanju. Kolikogod u gradskoj upravi takve priče proglašavali željama i zlobom oporbe, nelogično je da u gradu manjka više od 17 milijuna kuna, a da sve funkcionira normalno.

Majka ne vjeruje u samoubojstvo

No, najveći misterij i dalje, svako je smrt bivšeg pročelnika Palma, koji je bio osobni Kirinov izbor. Jadranka Palm, majka nesretnog bivšeg pročelnika, uvjerena je kako njen sin nije počinio samoubojstvo. Niz detalja, od već poznatog, ključnog, kako nije obavljena obdukcija posmrtnih ostataka, najblaže rečeno, mogu se nazvati čudnim. No, javljaju se i novi, do sada nepoznati.

Jedan od tih je svakako – priča nam ovih dana Jadranka Palm – da policija nikada nije došla u obiteljsku kuću u kojoj je s njom živio i Siniša, da bi pregledala njegovo računalo i papire u radnom stolu. Jer, ako ga optužuju za kockarski porok, danas kada je moguće kockati se i online, vjerojatno bi to činio iz mira vlastite sobe, a ne s računala na poslu. “Očekivala sam policiju, priča za Telegram majka Siniše Palma, ali nisu došli. Njegove stvari i njegovo računalo nisu ih zanimali.”

Sumnjivi intervju

Ali, umjesto policije, Jadranki Palm, nekoliko dana nakon što je Siniša pronađen mrtav, došla je Marija Lovrenc, novinarka Informativnog centra Virovitica (ICV), čiju djelatnost financira Grad i gdje je Palm jedno vrijeme bio direktor prije dolaska na mjesto pročelnika za financije. Obavila je intervju sa Sinišinom majkom, poslala ga na autorizaciju, ali ga ICV nikada nije objavio. Umjesto toga, Jadranka Palm dobila je SMS poruku novinarke Lovrenc:

“Teta Jadranka, samo da vam javim, mi ćemo uskoro objaviti cijelu priču o svemu. Nemojte mi ništa zamjeriti, molim vas. Koristim papire koji su provjereni, a koji, nažalost, pokazuju da je imao slabosti. Ti se papiri ne mogu lažirati”. Sinišinoj majci, danas se čini kako je novinarka imala drugačiji zadatak: saznati koliko ona zna.

Kirin je želio izbjeći pitanja

I uistinu, jedino je informativna kuća pod kontrolom gradske uprave (osnivač je Grad Virovitica zajedno sa četiri susjedne općine) ”ekskluzivno” objavila nekakve bankovne izvode na kojima se vide određene transakcije. Nije teško pogoditi tko ih je pustio u opticaj i s kojom namjerom. Gradonačelnik Kirin bježao je od novinara glavom bez obzira, a onima rijetkima koji su ga uspjeli na trenutak zaskočiti, papagajski bi ponavljao kako zbog istrage ništa ne može govoriti.

A onda se na portalu gradske informativne kuće – i samo ondje – odjednom pojave selektivno odabrani dokumenti. Nije li Kirin, kad je to već naumio objaviti, mogao sazvati konferenciju za novinare i podatke – kako to zakon nalaže –ravnopravno dati na uvid i drugim novinarima i medijskim kućama? Samo, onda bi se izložio mnogim pitanjima, a tome se nije želio izvrgnuti.

Gdje je Palmov mobitel?

Jedno od tih mogućih pitanja tiče se i Palmovog privatnog mobilnog uređaja. Palmov osobni mobitel, pomoću kojeg su pripadnici Gorske službe spašavanja (GSS) došli do lokacije na kojoj je pronađen, obitelj nikada nije dobila. Majci Siniše Palma rekli su da ga proba pronaći u obiteljskoj kući (!). Kada je od T-Coma zatražila ispis razgovora obavljenih sa Sinišinog mobitela, dobila je odgovor kako, s obzirom na to da se radi o preminulom vlasniku, nisu u mogućnosti udovoljiti njenom zahtjevu.

”Naime, ispis poziva se može isključivo dostaviti na kućnu adresu, a kako je gospodin Siniša Palm nažalost preminuo, ne postoji mogućnost dostave željenog ispisa poziva”, stoji doslovce u odgovoru iz Odsjeka za upravljanje pritužbama T- Coma.

Sinišina majka ni danas ne zna gdje se taj mobitel nalazi, je li u policiji ili negdje drugdje, a ne zna ni je li istraga zatražila i dobila popis telefonske komunikacije s broja koji je pripadao njenom sinu. Sigurna je da bi ispis razgovora i SMS poruke koje su se mobitelu nalazile mogle pridonijeti rasvjetljavanju slučaja. No, toga nema, što budi dodatne sumnje kako je Siniša stvarno skončao.

Majka nije vidjela tijelo

“Siniša je živio u istom domaćinstvu, svaki dan sam ga viđala i sigurno bih, kao majka, vidjela na njemu promjene. Ali ništa se neobičnog u njegovom ponašanju nije moglo primijetiti. Baš ništa”, priča Jadranka Palm. Kopiju Sinišinog oproštajnog pisma samo su joj pokazali, bila je vrlo rastresena u tom trenutku i ne sjeća se točno sadržaja. To pismo nikada nije dobila.

Također, nije vidjela ni Sinišino mrtvo tijelo, identificirala ga je pomoću dvije fotografije lica, snimljene mobitelom jedne od osoba koja je sudjelovala u traženju Siniše, nakon što se u petak 31. svibnja nije vratio kući s posla. Ta osoba odmah je, nakon što je slike na mobitelu pokazala Sinišinoj majci, fotografije obrisala, obrazloživši kako to čini da ih njegovo dijete slučajno ne bi našlo.

Vrijeme smrti utvrđeno bez obdukcije?

Vrlo je neobično što se na prvoj stranici potvrde o smrti nalazi podatak da je Siniša preminuo 31. svibnja u 18 sati. Tog dana izjutra još je viđen na poslu u Gradskoj upravi, a tijelo je pronađeno tek 3. lipnja. Kako je vrijeme smrti utvrđeno kada obdukcije nije bilo? Kako je to Ivana Kepka, zdravstvena radnica koja u Virovitičko-podravskoj županiji utvrđuje nastup, vrijeme i uzrok smrti mogla zaključiti, na tijelu koje je pronađeno tri dna nakon nestanka? I zašto na mjesto događaja nije pozvan istražni sudac koji bi, vrlo je vjerojatno, naložio obdukciju?

Na ta pitanja u Virovitičko-podravskoj županiji od službenih institucija, čini se, više nitko ne traži odgovor. Jedini tko bi za cijelu, nevjerojatno aljkavu istragu, mogao odgovarati jest policajac iz PU Virovitičko-podravske, Vlado Budak, koga zbog teže povrede službene dužnosti gone na Odjelu prvostupanjskog disciplinskog sudovanja Ministarstva unutarnjih poslova u Osijeku. On, navodno, nije postupio po zahtjevu majke Siniše Palma da se pokrene istraga o njegovu nestanku.

Koliko je Palm bio blizak Kirinu?

Gradonačelnik Ivica Kirin stalno uvjerava javnost kako on s nestankom 17,2 milijuna kuna gradskog novca nema apsolutno ništa i ni ne pomišlja podnijeti ostavku, kao da je novac nestao u nekom drugom gradu, a ne u Virovitici, na čijem je čelu. Također, pokušava relativizirati svoj odnos s jednim od najbližih suradnika, Sinišom Palmom, negirajući bliskost s osobom koju je sam izabrao. No, Siniša Prpić (HSPD), oporbeni vijećnik u Gradskom vijeću Virovitice, za Telegram je ispričao zanimljiv detalj:

”Jednom zgodom između Kirina i mene povela se vrlo žustra rasprava, tonovi su bili itekako povišeni, gotovo na rubu fizičkog sukoba. Palm, inače vrlo miran i staložen čovjek, tada je skočio između nas da bi zaštitio Kirina. To bolje od ičeg govori o njihovom međusobnom odnosu”, kaže Prpić. Nemoćna virovitička oporba (u Gradskom vijeću HDZ ima 13 od 21 vijećnika) nestrpljivo čeka novu sjenicu Gradskog vijeća kako bi mogla bar učiniti ono što im jedino ostaje: tražiti odgovore na pitanja koje gradonačelnik Kirin i njegova ekipa sustavno odbijaju dati.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Palm