Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Izbori 2020

Telagram: Još crtica o Škorinim veseljacima. Njegov kandidat Ivan Matić iz Gradine državi duguje gotovo 450.000 kuna

  Drago Hedl/Telegram           29.06.2020.         4734 pogleda
Telagram: Još crtica o Škorinim veseljacima. Njegov kandidat Ivan Matić iz Gradine državi duguje gotovo 450.000 kuna

Domovinski pokret Miroslava Škore s kandidatima na svojim listama, čini se, baš nikako nema sreće. Nakon što je Telegram otkrio kako je bivša općinska državna odvjetnica iz Pazina Davorka Smoković, pravomoćno osuđena za korupciju, odnosno pogodovanje poduzetniku Draženu Golemoviću, sada se pojavljuje problem oko još jednog kandidata te stranke. U IV. izbornoj jedinici, gdje je nositeljica liste Domovinskog pokreta Škorina sestra Vesna Vučemilović, na osmom mjestu nalazi se Ivan Matić, iz Gradine - otkriva Drago Hedl i piše u Telegramu.

Problem je što prema podacima Porezne uprave javno objavljenim na mrežnim stranicama, Ivan Matić državi duguje ukupno 444.096,92 kune! Od tog iznosa za neplaćeni PDV dug je 391.963,26 kuna, za porez i prirez na dohodak 520,11, te 51.613,55 kuna neplaćenog doprinosa za obvezna osiguranja ili ukupno, spomenutih 444.096,92 kune. Popis je objavljen 31. listopada prošle godine i na ”listi srama” i dalje stoji, bez naznake da je podmiren.

On za sve krivi Poreznu i zakone

Ivan Matić u razgovoru za Telegram kaže da je dug nastao 2005. i 2006. godine kada je imao obrt, te da je greškom Porezne uprave i nesanih zakona dospio na listu dužnika. Dug se kaže, vukao nekoliko godina, da bi on u međuvremenu platio oko 170.000 kuna, pokušavajući se nagoditi s Poreznom upravom kako da riješi i ostatak. No, veli, osoba koja je vodila njegovo financijsko poslovanje savjetovala ga je da više ništa ne plaća, pa je na kraju prošle godine, kaže, uspio zatvoriti dug.

Poslao nam je i potvrdu područnog ureda Porezne uprave u Virovitici, u kojoj piše da s danom 2. travnja 2020. nema duga po osnovi javnih davanja, ali stoji i sljedeća napomena: ”Dug u iznosu od 452.608,28 kuna osiguran je založnim pravom na imovini dužnika i može se naplatiti isključivo iz te imovine”. Dakle, zanimljiva je formulacija kako se dug ”može naplatiti” i to ”isključivo založnim pravom” na imovini dužnika.

U oskudnim podacima koji se mogu naći o Matiću, na njegovom Facebook profilu stoji da je završio tehničku školu Mihajlo Pupin, u Inđiji, u Srbiji, te da je direktor tvrtke Gumix Elastor iz Gradine. U toj tvrtki koja se bavi proizvodnjom gumene robe, njegova supruga Marijana Matić jedna je od osnivača. Ta je tvrtka prošle godine nakon oporezivanja imala dobit od 699.424,11 kuna.

 

Škoro se vadi na duboku državu

Škoro je komentirajući slučaj kandidatkinje Davorke Smoković s liste Domovinskog pokreta koja je pravomoćno osuđena, rekao kako je za činjenicu da se ta osoba našla na njegovoj listi kriv sustav jer Domovinski pokret nije u stanju kontrolirati dio koji se zove ”duboka država” i provjeravati ljude na uobičajeni način.

No, u slučaju Ivana Matića to je mogao učiniti više nego jednostavno. Trebalo ju je u Google samo ukucati Matićevo ime i prezime te u tražilicu dodati ”porezni dug” i odmah bi saznao kako njegov kandidat državi, koju, pretpostavimo, voli, duguje 444.096,92 kune.

U programskim točkama za IV. izbornu jedinicu na kojoj se našao Matić, među ostalim stoji kako će se zalagati za smanjenje poreza i parafiskalnih nameta, te veće minimalne plaće i mirovine. Bude li izabran u Hrvatski sabor, Matić će, s obzirom na vlastito iskustvo s poreznicima, očito imati tema za raspravu u Sabornici.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Izbori 2020