Banner
Hrvatski saboru u srijedu o konačnom prijedlogu Zakona o turizmu
Lalovac (SDP): Osobni podaci 313.000 građana našli su se na crnom tržištu
Mađerić: Zakonom se sprječava zlouporaba prikupljenih sredstava humanitarne pomoći
Pripuz pisao Milanoviću zbog Jakuševca: Zamjera mu selektivni pristup
PISA testovi: Hrvatski učenici u prosjeku, osim u matematici
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana

  Kazalište

Tekstovi Dore Golub i Sare Lustig namjenjeni djeci i mladima među sedam najboljih u regiji

  vn           29.12.2022.         2208 pogleda
Tekstovi Dore Golub i Sare Lustig  namjenjeni djeci i mladima među sedam najboljih u regiji

Završio je prvi javni poziv za tekstove namijenjene izvođenju u kazalištu za djecu i mlade u organizaciji regionalne platforme Od malih nog(u) i Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba. Od sedamdeset pristiglih tekstova iz cijele regije među sedam onih u užem izboru i uz preporuku žirija za njihovo izvođenje su radovi Dore Golub i Sare Lustig iz Kazališta Virovitica.

Na poziv je pristiglo 70 tekstova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Slovenije. Stručni žiri u sastavu Drago Utješanović, ravnatelj GK Žar ptica, Tijana Grumić, dramaturginja i dramska spisateljica, Ilija Gajević, profesor književnosti, Rok Kravanja, glumac i Igor Tretinjak, kazališni kritičar i teatrolog, pobjedničkim tekstom ovogodišnjeg natječaja jednoglasno je proglasio Mesto gde odlaze izgubljene stvari poslan pod šifrom Sitnica.

U nastavku donosimo priopćenje žirija:

„Tekstove je odlikovala raznolikost u pristupu, stilu, žanru, kao i ciljnoj publici kojoj se obraćaju. Važno je istaknuti da je velika većina tekstova namijenjena mladoj, odnosno tinejdžerskoj publici, te se bavi aktualnim društvenim pitanjima i problemima s kojima se mladi danas susreću. Osim toga, tekstovi su bili raznoliki i po pitanju autorskih poetika i forme, što je predstavljalo veliki izazov pri odluci o pobjedničkom tekstu.

Ipak, tekst Mesto gde odlaze izgubljene stvari autorice Ane Ivanović iz Srbije izdvojio se svojom poetikom, autentičnim jezikom i jednostavnim, a vrlo maštovitim pristupom univerzalnoj temi odrastanja. Osim što pruža mnogo raznovrsnih mogućnosti za inscenaciju, žiri smatra da ovaj tekst može komunicirati kako s djecom, onom koja se polako opraštaju od svojih djetinjih igračaka, zaboravljajući ih u zabačenim kutovima svojih dječjih soba, tako i s odraslima kojima je taj period djetinjstva, iako dalek, često obojen nostalgijom za nekim bezbrižnijim razdobljem u životu.“

Osim pobjedničkog teksta, žiri preporučuje još nekoliko tekstova koji su ušli u najuži izbor, s nadom da će i oni, nakon što budu objavljeni i javno čitani u sklopu ostalih aktivnosti propisanih ovim javnim pozivom, naći svoj put do neke od kazališnih scena u regiji. U užem izboru našli su se sljedeći tekstovi (poredani abecednim redosljedom):

  • Kraljevstvo sinjega kita, šifra: PEER (Jaka Andrej Vojevec, Slovenija)
  • Osoba iz budućnosti, šifra: 1021042011 (Ivan Grčić, Hrvatska)
  • Pandorina škrinjica, šifra: StareZgodbeNoviNauki (Kim Komljanec, Slovenija)
  • Putovanje u zemlju srama, šifra: promqueen666 (Dora Golub, Hrvatska)
  • Seznami za življenje, šifra: miki (Jaka Smerkolj Simoneti, Slovenija)
  • Shvati me vremenom, šifra: 150 150 (Teodora Kipa, Crna Gora)
  • Sve stvari jedne duše, šifra: TinuNinu (Sara Lustig, Hrvatska)

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kazalište