Banner
Milošević: Milanović iznevjerio povjerenje birača
Banožić: Ne impresionira me glumatanje fakina sa zagrebačkih ulica
Plenković pozvao OLAF i DORH da stanu pred mikrofone ako imaju nešto
Plenković pozvao Raspudića na covid-odjel i nazvao ga besramnim licemjerom
Raspudić: Pozivam premijera na sučeljavanje, a ne paradiranje kroz bolnice
Quo vadis, Aida? proglašen najboljim europskim filmom
Studentima od 1. siječnja minimalna satnica 29,30 kuna

  O dizajnu

Tehnologija i dizajn

  Krunoslav Kovač           20.05.2021.         784 pogleda
Tehnologija i dizajn

Dizajn postaje sve važniji u našim životima. Također, osjećaj posjedovanja ili korištenja dobro dizajniranog predmeta postaje sve važniji. Svaki predmet koji nas okružuje u domu, uredu, školi ili javnom prostoru rezultat je procesa dizajniranja. U poslovnom smislu dizajn igra gotovo odlučujuću ulogu u uspjehu nekog proizvoda ili usluge. Kako brendovi uviđaju ovu činjenicu, sve se više ulaže u dizajnerske resurse, angažiraju se kreativci kojima se daje kontroliranje i upravljanje projektima. Jednostavno, sve više tvrtki prepoznaje dizajn kao konkurentsku prednost. Ključ izvrsnog iskustva proizvoda ili projekta je sjajan dizajn. Dizajneri predstavljaju vrh kreativnosti i inovacija suvremenog društva, ali se istovremeno suočavaju s velikim izazovima. Jedan je od njih brzina izrade projekta – koncepta koja se od njih očekuje.

U ovom 5. nastavku prezentirati ćemo proizvode vrhunskog dizajna i sofisticirane tehnologije koji ga čine posebnim, a plod su svjetski prestižne danske tvrtke Bang&Olufsen te francuske i nizozemske startup tvrtke.

Sponzor serijala o dizajnu je ie-centar.

 

TV Bang&Olufsen, poznati danski dizajner Torsten Valuer dizajnirao je kolekciju televizora „Beovision Harmony“ za kultnu dansku tvrtku Bang&Olufsen. Inspiracija dizajneru su TV ormarići iz 50. godina prošlog stoljeća, gdje je televizor bio sakriven – zaključan u drvenom ormariću. Novo motorizirano postolje omogućava otvaranje televizora. Kombinacija aluminija te hrastova i orahova drva daje toplinu proizvodu uz mnogobrojne sofisticirane elegantne detalje. TV Bang&Olufasen nenadmašan je u svijetu audio akustike te doživljaj kinomatografske kvalitete. Osim iznimnog dizajna, TV je opremljen visokom tehnologijom, rezolucija 8K, OLED zaslon od 88 inča, 33 milijuna piksela… Cijena TV Beovision Harmony iznosi 22.500,00 eura.

 

Samsung Out of the Box
Samsung Out of the Box
Samsung Out of the Box
Samsung Out of the Box

 

Prozirna daska za veslanje Le StandUp, francuski dizajneri iz tvrtke LOEVA osmisli su inovativnu dasku za veslanje po vodi s prozorom prema moru. Ideja dizajnera bila je eliminirati barijeru između mora i neba za ljubitelje vodenih sportova. Vrhunski elegantni dizajn kombiniran s visokom tehnologijom i izvrsnom izradom pružili su tržištu inovativan proizvod. Osim vrhunskog dizajna, Le StandUp korisniku pruža i nekoliko tehnoloških i inženjerskih inovacija. Prozirnost omogućuje patentirani altuglas ShieldUp materijal s nano strukturom postavljen na karbonsko kućište s biometrijskom pogonskom perajom. Ispod daske karbonskog okvira, postavljen je dvostruki red LED svjetala koji pružaju osvjetljenje morskog dna noću. Sustav rasvjete u stanju je stvoriti aureolu koja osvjetljava do 15 metara udaljenosti u čistoj vodi.

Loeva
Loeva
Loeva
Loeva

 

SUNNE, solarna lampa, nizozemska dizajnerica Marjam van Aubel dizajnirala je solarno rasvjetno tijelo prigodnog imena SUNNE. Ideja je da se rasvjetno tijelo nalazi ispred prozora u interijeru te zahvaljujući fotonaponskim ćelijama i moćnom baterijom tijekom dana sakuplja i pohranjuje dovoljno energije kako bi tijekom noći osvjetljavala prostoriju. Lampa je inovativnog i minimalističkog dizajna bez kablova, utikača i sličnog. Intenzitet rasvjete reguliran je prema jačini sunčeve svjetlosti. Cilj ovoga projekta je osvijestiti ljude u smislu iskorištavanja sunčeve energije u našem svakodnevnom životu.

 

Sunne
Sunne
Sunne
Sunne

 

Krunoslav Kovač rođen je u Virovitici. Od 1974. do 1988. bio je zaposlen u VTC projektu kao odgovorni projektant te je u tom periodu bio autor više javnih i privatnih građevina. Od 1989. do 2007. radi kao dizajner i rukovoditelj Razvoja novih proizvoda u vodećoj hrvatskoj tvrtki za proizvodnju namještaja Tvin. 2007. godine osniva Ured ovlaštenog arhitekta. Više puta izlaže na poznatim sajmovima IMM i Orgatec u Kölnu te na sajmovima u Birminghamu, Stockholmu, Milanu, Beogradu i Ljubljani, na izložbama Centra za dizajn HGK-a, na Zagreb Design Weeku i Ambienti u Zagrebu. Član je više strukovnih udruženja te dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

www.ie-centar.hr/krunoslavkovac

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije O dizajnu