Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Zdravlje

Tečaj o palijativnoj skrbi: Briga o neizlječivom bolesniku i njegovoj obitelji

        09.06.2016.         2170 pogleda
Tečaj o palijativnoj skrbi: Briga o neizlječivom bolesniku i njegovoj obitelji

U Virovitici je danas u organizaciji Virovitičko-podravska županija, Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog društva za palijativnu medicinu održan tečaj „Palijativna skrb u praksi“ . Inicijativa su pokrenuli Hrvatski liječnički zbor podružnica Virovitica i Opća bolnica Virovitica jer je velik dio stanovništva, ne samo u Virovitičko-podravskoj županiji, već u cijeloj Hrvatskoj, uglavnom starije životne dobi.

Cilj tečaja je prikazati razvoj palijativne skrbi u Hrvatskoj, primjere dobre prakse, osnovne pojmove o palijativnoj skrbi i medicini, dosadašnje uspjehe kao i probleme na koje se svakodnevno nailazi.

Tečaj je namijenjen svim liječnicima obiteljske medicine, bolničkim liječnicima i specijalistima, medicinskim sestrama, dentalnim liječnicima, fizioterapeutima, radnim terapeutima, socijalnim radnicima, duhovnicima, psiholozima, ljekarnicima i volonterima koji imaju značajnu ulogu u palijativnoj skrbi.

"Palijativana medicina je novi, treći dio službene medicine, a palijativni skrb je samo jedan njezin dio koji govori o skrbi brizi o oboljelom neizlječivom bolesniku i o njegovoj obitelji. Palijativna skrb je sveobuhvatna skrb s ciljem pružanja potrebne njege bolesnicima s neizlječivom bolešću koja značajno skraćuje životni vijek. Nastoji se ublažiti bol i podići kvaliteta života bolesnika neizlječivih ili složenih bolesti. Tu brigu ne može činiti jedan čovjek, jedan radnik, već jedan palijativni mobilni tim. Mi smo danas u Hrvatskoj, došli vrlo daleko, u fazi smo implementacije sustava palijativne medicine, a u stvaranju smo novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti gdje će ući i skrb o palijativnoj brizi. Iako volonterizam još nije saživio kako očekujemo, on je iznimno važan u odnosu prema onima koji su neizlječivi, umirući. U tom pogledu imamo dobre primjere diljem Hrvatske, a tako i ovdje u Virovitici. Udruge su pokazale da imamo suosjećanje prema takvim pacijentima", rekla Vlasta Vučevac predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje