Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Zdravlje

Tečaj joge

        06.02.2013.         3043 pogleda
Tečaj joge

U utorak 12.veljače, s početkom u 16.30 sati, na adresi Trg Franje Tuđmana 5 u Virovitici, održat će se promotivni sat  joge. Redovno vježbanje joge povećava energiju i vitalnost te snaži imunitet. Joga asane (položaji) i pranayama (disanje) uklanjaju toksine nakupljene u tijelu učinkovitije od bilo koje druge tjelesne aktivnosti. 

Nadalje - povećava se snaga i fleksibilnost tijela, ojačavaju zglobovi, pospješuje cirkulacija i rad probavnog trakta, pospješuje rad kardiovaskularnog i živčanog sustava te centra za ravnotežu.

Medicinski je dokazano da vježbe joge aktiviraju i reguliraju rad žlijezda, organa i živaca. One pospješuju uklanjanje štetnih tvari iz cijelog organizma te ga obnavljaju. Primjerice, za vrijeme vježbanja asana (tjelesnih položaja) naizmjeničnim se ispružanjem, istezanjem, sagibanjem i stezanjem u određenim dijelovima tijela krv i limfa potiskuju iz žila, da bi se nakon kratkog zaustavljanja omogućilo njihovo snažno strujanje kroz pojedine organe. Tako je organizam bolje opskrbljen kisikom i hranjivim tvarima, a ubrzava se izlučivanje toksina. Vegetativni živčani sustav, na koji inače ne možemo svjesno utjecati, posredno reagira na odgovarajuće vježbe uspostavljajući ravnotežu u radu simpatikusa i parasimpatikusa. Na isti se način uravnotežuje sustav žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem. To u nama pospješuje osjećaj ugode, unutrašnje ravnoteže i sklada, koji su bitni čimbenici zdravlja.

Za vježbu preporučujemo da koristite pamučnu odjeću, nešto u čemu se osjećate ugodno i nesputano.

Dobro je imati i dodatnu majicu (gornji dio trenirke), ručnik i tanju deku za vrijeme odmora. Joga se u načelu vježba bosih nogu, ali ako nekom odgovara da je u čarapama, može i tako. Vježba se na prostirkama i potrebno je ponjeti svoju.

Prijave za uvodni sat slati na e-mail: yoga.nasice@gmail.com

Tečaj organizira  Udruga Mandala, Našice i vodi certificirana joga učiteljica  Ana Marija Švenda.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje