Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Putujem i pišem

Tax free, krpice i vječna tahikardija

  Slobodan Kadić/Glas Slavonije           22.01.2023.         2178 pogleda
Tax free, krpice i vječna tahikardija

Prošlo je vrijeme plandovanja, novčanici se isprazniše, a ako se nađe nekakva zlatna rezerva za kvalitetni shopping u susjednim državama (zato što su u Hrvatskoj cijene otputovale u nebesa), eto sjajne prilike! Dobro je poznato da putnici i turisti, osim razgledavanja znamenitosti, vole i potrošiti. Posebice ako se tu pojavi neka posebna prilika, primjerice dobra rasprodaja skupih krpica ili parfema, a o cipelama da i ne govorim -  piše Slobodan Kadić u Glasu Slavonije, kolumna Putničke svaštarije.

Zlatno je doba tax free kupnje za nas prošlo kad smo ušli u Europsku uniju, pa u tom privilegiju ne možemo uživati u ostalim državama s kojima smo u savezu, ali zato možemo u Turskoj i trećim državama! Naši čitatelji i državljani Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore koji nemaju boravište u RH, a ni boravište u EU-u, mogu npr. u Hrvatskoj ostvariti povrat poreza kada u jednoj trgovini u jednom danu kupe proizvode u minimalnom iznosu od 100 eura. Ta trgovina treba biti u sustavu povrata poreza (na vratima je npr. naljepnica Global Blue, ili neka druga "tax free" naljepnica). Kupac treba imati putovnicu, a trgovci će ispuniti potrebni obrazac PDV-P, ili Tax free te uz njega priložiti račun.

Kada se izlazi iz države na carini treba predočiti kupljenu robu (koja se dotad ne smije koristiti) te obrazac s računom kojeg će carinici ovjeriti pečatom i potpisom. Tek tada može se zatražiti povrat poreza, na aerodromima često u gotovini ili povoljnije - na kreditnu karticu. Ako se pitate zašto se kupljeno ne smije koristiti, npr., stranci iz trećih država neće moći ostvariti povrat poreza na automobilske gume ako su ih u Hrvatskoj montirali na automobil. Gume trebaju biti u prtljažniku i tada se može ostvariti povrat PDV-a od 25 posto, ovisno o vrsti proizvoda i visini PDV-a. Iako sam sada opisao proceduru državljana npr. Bosne i Hercegovine kada kupuju u Hrvatskoj, identična je situacija ako hrvatski državljani kupuju npr. u Turskoj.

U Turskoj je iznos PDV-a podijeljen u dvije skupine, 18 % je na elektroniku, satove, naočale, kozmetiku, porculan, keramiku…, a 8 % na tekstil i odjeću, kožnu galanteriju, sagove, cipele, torbice, knjige i hranu. Da biste ostvarili povrat u trgovinama s naljepnicom VAT ili Global Blue, potrebno je kupiti minimalno 118 turskih lira, ili samo šest eura. Svakako ćete profitirati, samo nemojte zaboraviti da nisu sve trgovine u tom sustavu. Obično je riječ o trgovačkim centrima u kojima su i cijene nešto više, ali u Turskoj je većina proizvoda jeftinija negoli kod nas.

Znate i sami da smo mi uvijek najskuplji, a sada nas trgovci i u oči lažu da nisu iskoristili promjenu valute da povise cijene i još žive u uvjerenju da će to proći. Kupci sve pamte! Ali, pustimo domaću političku scenu i močvaru, krenimo na neku drugu državu gdje bi Slavonci mogli omastiti brke prilikom kupnje! U Maroku je visina PDV-a 20 %, a minimalna potrošena cifra treba biti 2000 MAD-a, ili 180 eura, a u Srbiji je također 20 posto, samo je minimalni iznos 6000 RSD, ili 50 eura. Neke zemlje nemaju sustav povrata poreza, npr. Velika Britanija ili SAD. Kako Švicarska nije u EU-u, tamo možemo ostvariti povrat poreza, ali on je prilično mali, 7,7 % s kupnjom od 300 CHF, ili 300 eura.

Za one koji se pitaju isplati li se kupovati u Duty Free trgovinama u zračnim lukama - uglavnom ne! Kompanije na aerodromima uglavnom profitiraju, a krajnje cijene su u većini slučajeva skuplje nego u vašem gradu. Može se naići na neki jeftiniji parfem u nekim državama, ali to sve više postaje izuzetak nego pravilo. Praktična je kupnja u tim trgovinama ako se zaboravi kupiti neki poklon ili alkoholno piće, a imate samo ručnu prtljagu (u koju se od kuće ne može ponijeti litra domaće šljive), i letite Wizzairom ili Ryanairom. I tako bih mogao do sutra, svaka država ima svoja pravila, ali ako želite profitirati od kupnje, nije naodmet znati i ove putničke trikove, pa uštedite koji euro i počastite se u nekom osječkom finom restoranu.


Jeste li kupili neku aviokartu, ili neki putnički aranžman? Rasprodaje već započinju jer je siječanj tradicionalno suh mjesec, a već kreću i ponude za karnevale, Valentinovo, Dan žena i Uskrs. Presretan sam jer smo konačno u Schengenu, pa ne moramo otvarati "gepeke" prilikom odlaska u Mađarsku ili Sloveniju, a i euro je dobrodošao, samo da trgovci i ugostitelji prestanu sa sirovim strastima i ubrzano snize cijene. Sva sreća pa ostale EU države žive uz normalni puls. Kod nas vječno vlada tahikardija!

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Putujem i pišem