Banner
Večernji list: Hrvati po gorivo opet u BiH
Saborska oporba: Hrvatska nema jasnu strategiju protiv covida
Plenković: Cijena benzina ograničava se na 11,10, a dizela na 11 kuna
Bačić: HDZ nije ni zločinačka niti kriminalna organizacija
Plenković: Sanadera meni prišit neće nitko !
Jandroković: Nosim politički teret, ali ne i odgovornost za ono što nisam kriv
Raspudić: Koruptivni vuk HDZ-a ne mijenja ni ćud, ni dlaku

  Priče iz šnajderaja

Tapete s modnim uzorkom

  Sunčana Janovich           05.03.2021.         766 pogleda
Tapete s modnim uzorkom

Ujak je bio majstor moler. Zanat je izučio 40-ih godina prošlog stoljeća, i cijeli je radni vijek proveo u poduzeću specijaliziranom za molerske radove. Mislim da u Gradu nije bilo viđenije kuće u kojoj nije bilo njegovih radova, izvedenih u raznoraznim tehnikama, čiji mi nazivi apsolutno ništa nisu značili, jer moje je skromno poznavanje moleraja bilo svedeno, i danadanas je, na generički naziv, krečenje zidova ili kuće.

A, ujak, majstor i zabavljač, svaki je rad popratio i prikladnim vratolomijama na lojtrama. Posebno sa onim u obliku slova A. Zanjihao bi se, sjedeći gore na lojtrama, lijevo - desno po nekoliko puta, a potom, naglim trzajem tijela se spustio i dočekao na noge s leđa, dok bi se lojtre, u laganom padu, dok je on već doskočio, spustile na njegove skupljene dlanove.

Izazivalo bi to, ponekad, vrisku prolaznica, jer što će biti ako majstor padne, na što se ujak samo smiješio, a možda i osvojio srce poneke uplašene prolaznice. Naravno, ni u našoj kući nije manjkalo ujakovih radova. Nerado je lijepio tapete, koje je moja mama obožavala. Gdje god je to bilo moguće, tapete su pronašle svoj put, svidjelo se to nama ili ne. Ujaku tapete nisu ostavljale previše prostora za molersko - likovni izričaj, al nije htio mami, njegovoj najmlađoj sestri, kako je govorio, izaći iz volje.

Tih godina u modi su bile tapete s okomitim linijama. Najčešće je osnova tapete bila žućkasto - bijela, a linije bordo boje. Barem je tako bilo u našem dnevnom boravku. Po maminom izboru. Ponekad mi se činilo da je tanka linija razdvajanja između uzoraka na tapetama i onoga na materijalima od kojih je mama šivala po željama mušterija. Jer, kako drugačije objasniti gotovo urnebesnu situaciju kad je Štefica došla na probu kostima. Ujak je dovršavao lijepljenje tapeta, u boravak žurno ulaze mama i Štefica.

- Ajde, brzo izađi da Štefica proba, ne možemo u šnajderaj, već imam drugu mušteriju - tjeraju ujaka.

- Evo, gotovo je, samo još da pokupim alat - ujak će na izlazu iz sobe.

Kako je napravio korak u dvorište, isto se tako vratio korak unatrag, naglo se okrenuo, i dok je Štefica isprobavala kostimić, dobacio je:

- Štefa, sunce ti milo, izgledaš kao zid koji sam dovršio! Ma, izgledaš kao zid koji ima oči, zube i kosu! - nije mogao, a da ne dovrši misao.

Ova se okrenula, pogledala malo bolje u tapete, i doista, razlike između onoga što je upravo isprobavala, i uzorka na tapetama, nije bilo. Od muke, Štefa je doslovce strgala kostimić sa sebe, rekla mami da nam ostavlja, i da možemo s njim raditi što nam volja. Baciti, zapaliti, ili dati nekoj drugoj mušteriji. Jer, ne želi ona hodati ulicom kao tapeta.

Još je Štefa dugo godina, poslije incidenta s tapetama, donosila mami na šivanje. Pa neće valjda jedan okomiti uzorak biti razlog prekida dugogodišnjeg poznanstva. Samo, svaki puta ulazila je govoreći:

- Imate možda nove tapete? Samo provjeravam.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priče iz šnajderaja