Banner
HAK zbog olujnog vjetra zatvorio A1 kod Sv. Roka te niz cesta prema jugu
DHMZ: Oblačno, vjetrovito i kišno vrijeme, u višem gorju snijeg
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Obrtništvo

Tajnik obrtničke komore Jeremić krivotvorio pravilnik o radu !?

  Ivan Žada           28.04.2015.         4288 pogleda
Tajnik obrtničke komore Jeremić krivotvorio pravilnik o radu !?

Sjednica Upravnog odbora Područne obrtničke komore Virovitičko-podravske županije od prve je sekunde počela burno. Naime, prvoj sjednici održanoj prije mjesec dana u novom sazivu nakon izborne skupštine nije prisustvovao predstavnik Udruženja obrtnika Pitomača jer je dotadašnji predsjednik Ivan Kostelac postao predsjednik županijske POK, a novi još nije izabran. No u međuvremenu je za novog predsjednika izabran Mladen Balić koji je na jučerašnjoj sjednici u pitanje doveo pravovaljanost donesenih odluka na toj prvoj sjednici jer je održana bez njegovog prisustva.

„Prema tumačenju pravnika dovedeno je u pitanje je li prva sjednica Upravnog odbora pravno osnovana jer nisu bili poznati svi članovi upravnog odbora, a samim tim se onda u pitanje dovode svi zaključci doneseni na toj sjednici. Mi smo uz to stajališta da ovaj natječaj koji je proveden za radno mjesto stručnog suradnika za obrazovanje nije u skladu s onim što propisuje Hrvatska obrtnička komora pa bih htio i da o tome danas raspravimo“, rekao je Mladen Balić.

Upravo je to zapošljavanje podijelilo članove Upravnog odbora na prošloj sjednici. Podsjetimo. Dugogodišnji savjetnik za obrazovanje Franjo Petrić otišao je prije par mjeseci u mirovinu, a na njegovo su mjesto prije pet mjeseci primili njegova sina na određeno vrijeme jer nije zadovoljavao sve potrebne uvjete, kako se tada činilo, utvrđene komorskim statutom. Uvjeti su bili da osoba koju zapošljavaju mora imati visoku stručnu spremu, položene pedagoške predmete i godinu dana rada u obrazovanju. Mladi Domagoj Petrić ima sve tražene uvjete osim rada u obrazovanju u trajanju od godine dana. Prednost mladog Petrića je i u tome da je godinama uz studij pomagao ocu, a otac danas pomaže njemu te je iznimno dobro upućen u specifičnosti tog posla, inače iznimno važnog za komoru  jer njegov je zadatak privlačenje kandidata na stručno osposobljavanje i licenciranje, te obuka i priprema dokumentacije i kandidata za taj proces. Prihodi od te djelatnosti najvažniji su koje Komora ima. Da je to umirovljeni savjetnik Petrić dobro radio govori podatak da u Viroviticu dolaze polaznici iz svih dijelova Hrvatske.

Prigovore na Petrićev rad tada je imao dugogodišnji komorski tajnik Božidar Jeremić. Tvrdiio je, Petrić ga ne poštuje kao šefa. Dio članova odbora optužio je Jeremića da je protiv Petrića iz osobnih razloga i interesa, što je Jeremić zanijekao, no i otvoreno priznaao da, iako nema pravo odlučivanja, nije za njegovo zadržavanje u radnom odnosu. No jučerašnja sjednica bacila je potpuno novo svjetlo na cijeli slučaj. Naime, pojedini članovi upravnog odbora upozorili su na neusklađenost statuta Područne obrtničke komore s onim HOK-a, odnosno da HOK ne propisuje taj famozni uvjet od godine dana rada u obrazovanju. Kako se poslije ispostavilo, taj je uvjet u Pravilnik svojevoljno ubacio tajnik Božidar Jeremić kako bi iz utrke izbacio Petrića. On se čuvši to uznemirio, počeo bacati papire po stolu mrmljajući da se nema tu više o čemu razgovarati i da je sjednica gotova. Članovi odbora ipak su ga smirili pa je sjednica nastavljena.

Jeremić se branio da Pravilnik koji je u rukama držao predsjednik POK-a Ivan Kostelac nije najnoviji. Potom se izvlačio jedan po jedan, noviji od novijeg pa i najnoviji, no toga uvjeta nije bilo. I sam sam pišući ovaj tekst pozorno pročitao najnoviji Pravilink o sistematizaciji komorskog sustava od 6. veljače 2015. i u njemu uistinu nema takvog uvjeta za zapošljavanje što upućuje da je Jeremić krivotvorio službeni dokument i u zabludu doveo predsjednika POK-a Kostelca i članove Upravnog odbora. Iako se o tome jučer nije raspravljalo, predsjednik i većina članova iskazali su nepovjerenje tajniku Jeremiću, te će i njegova budućnost u komori, kako se sada čini, ubrzo doći na dnevni red neke od budućih sjednica.

Na kraju je odlučeno da niti jedan od kandidata koji su se javili na natječaj za stručnog suradnika u obrazovanju ne zadovoljava uvijete, te je do kraja godine produžen ugovor Petriću na određeno vrijeme. Suglasili su se da će kroz to vrijeme raspisati novi natječaj i trajno riješiti pitanje zaposlenika na toj poziciji. Uz to, donijeli su odluku i o raspisivanju natječaja za zapošljavanje djelatnika na stručno usavršavanje bez zasnivanja radnog odnosa, te o nagradama i priznanjima HOK-a Područne komore Virovitičko-podravske županije. Odlučeno je i da će se skupština na kojoj će se dodijeliti nagrade i priznanja održati u ponedjeljak 18. svibnja.

Pravilnik o sistematizaciji jedinstvenog komorskog sustava.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

tuliluli
29.4.2015. 9:58
o... teško budalu dovesti u zabludu. Pitanje, zašto je baš Balić predsjednik HOK-a u Pitomači? Pa drži stranu Kostelcu i njegovoj famoznoj "politici" guraj se svda i svagdje. Jadni Balić, ni ne zna da je pijun mafioza.
a i Kostelac je prava mustra za predsj. županijskog HOK-a. Baš su deli vola da se oteli sada kada je i cijeloj zemlji sve otišlo k vragu. No načekati će se da se vol oteli i da se nešto pozitivno dogodi u privredi županije.


Još iz kategorije Obrtništvo