Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Ekologija

Table Zeleni pojas na Dravi u Spoju i Križnici

        10.07.2009.         1790 pogleda
Table Zeleni pojas na Dravi u Spoju i Križnici

Na području Križnice i na kupalištu kod Sopja, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Virovitičko - podravske županije, postavila je table iz projekta „Green belt - Zeleni pojas".  Postavljene su četiri samostojeće table čvrste konstrukcije, od prirodnih materijala s apliciranim informativno edukativnim sadržajima u boji, otporne na atmosferske uvjete.

Dizajnirao ih je i izradio Alen Kuščar.

Projekt je ostvaren iz programa INTERREG III B CADSES, a radi se o zaštiti i vrednovanju najdužeg sustava staništa u Europi.

Zeleni pojas je inicijativa koja želi granicu bivšeg Istočnog i Zapadnog bloka jedne od svjetskih simbola ljudske podjele pretvoriti u simbol budućeg očuvanja prirode u Europi i održivog prekograničnog razvoja. Green Belt želi stvoriti okosnicu buduće ekološke mreže koja će se protezati od Barentsovog do Crnog mora, obuhvaćajući pritom neka od najvrjednijih staništa za očuvanje biološke raznolikosti gotovo svih bio-geografskih regija Europe. Hrvatski dio zelenog pojasa proteže se duž granice Republike Hrvatske i Republike Mađarske, a u širem smislu obuhvaća područja duž rijeka Mure, Drave, i Dunava. Ove rijeke koje se protežu kroz šest sjevernih hrvatskih županija predstavljaju jedan od posljednjih očuvanih doprirodnih nizinskih tokova u srednjoj Europi a rijeka Dunav zajedno s Dravom omeđuje svjetski poznato poplavno područje Kopačkog rita koje je također i Ramsarsko područje. 

U realizaciji projekta sudjelovalo je 17 partnera iz osam srednjeeuropskih zemalja. Analiziran je sustav staništa i razvoj prirodi bliskog prometa, biciklističkih staza.  Prethodne studije su izradili Ivan Grlica iz virovitičkog Prirodoslovnog društva Drava i Boris Mađerić, stručni suradnik Turističke zajednice Pitomača. Detaljnu pilot projekt studiju  za prostor između Pitomače i Sopja izradio je Ivan Grlica. Uz prirodne i kulturne vrijednosti područje sadrži i zanimljive napuštene tornjeve za promatranje graničnog pojasa  preostale iz vremena „tzv. tvrde granice" s Istočnim blokom koje je moguće prenamijeniti u objekte za posjetitelje. Studija je opisala trasu, vrijedne sadržaje i dala prijedlog edukativno informativnih tabli.

Suradnici na projektu bili su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, Razvojna agencija Virovitičko-podravske županije VIDRA i Služba za europske integracije Virovitičko-podravske županije.  

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ekologija