Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Zdravlje

Svjetski dan zdravlja i psihologija u zaštiti zdravlja: bilježnica kao medij za promociju zdravlja djece i mladih

  vn           08.04.2024.         1533 pogleda
Svjetski dan zdravlja i psihologija u zaštiti zdravlja: bilježnica kao medij za promociju zdravlja djece i mladih

Svjetski dan zdravlja (7. travnja) prigoda je osvijestiti važnost ulaganja u zdravlje, a ako je to ulaganje u ranom razvojnom razdoblju, stvaraju se dobri uvjeti za dobro zdravlje i u odrasloj dobi. Stoga su aktivnosti usmjerene očuvanju zdravlja djece i mladih zalog zdravlja društva u cjelini.

Psihologija je jedna od onih struka koja ima brojne metode kojima može specifično educirati i psihoeducirati različite populacijske skupine, pa tako i one najmlađe. Pritom je mudro koristiti one medije kojima se djeca i mladi najviše koriste, a po prirodi njihova rasta i razvoja u školskoj su to dobi – bilježnice. Bilježnice učenici koriste svakodnevno i to dugi niz godina u svojemu životu, pa su stoga one i idealan medij za slanje pozitivnih, afirmativnih, informativnih, motivirajućih i ohrabrujućih poruka. Ovu je ideju slijedio i tim mladih osječkih poduzetnika („Dux“ Osijek) kada je za suradnju zamolio profesora psihologije Sinišu Brlasa u želji da izrade bilježnice koje će sadržavati poruke primjerene djeci i mladima. Profesor Brlas stoga je kao psiholog uključen u ovaj tim kako bi pomogao da se na bilježnicama oblikuju poruke koje će na primjeren način mladima komunicirati važnost usvajanja pozitivnih stavova i ponašanja o zdravlju.

Ishod ovoga procesa set je bilježnica o različitim temama važnima za mlade (sport i kretanje, higijena, prehrana, znanost, hrvatska povijest, učenje kroz igru…), a ove se bilježnice već nalaze u njihovim rukama i komuniciraju poruke za bolje zdravlje mladih.

Ovo je još jedan primjer kako psihologija pronalazi odgovarajuće putove primjene u svakodnevnom životu, što ju čini jednom od najvažnijih pomagačkih struka.

Profesor Brlas psiholog je s raznovrsnim iskustvom u radu s djecom i mladima: bio je stručni suradnik-mentor u osnovnoj i srednjoj školi, nastavnik u srednjoj školi, predavač visoke škole, gost-predavač na fakultetima, autor je srednjoškolskog udžbenika iz psihologije komunikacije, koautor sveučilišnog nastavnog priručnika o mentalnom zdravlju, psihoedukator i savjetovatelj u području psihologije ovisnosti i proaktivne skrbi o mentalnom zdravlju te autor i koautor brojnih drugih knjiga o mentalnom zdravlju i rizičnim i zaštitnim ponašanjima mladih. Stoga je njegov angažman u ovome projektu bio prirodan slijed prethodnih aktivnosti i postignuća.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje