Banner
Beroš: Epidemiološka situacija dobra, no okupljanja mogu pogoršati stanje
DHMZ: Pretežno sunčano i vruće, popodne mogući pljuskovi
Više turista nego cijele 2020., iznos fiskaliziranih računa bolji od 2019.
Sudarila se dva teretna vlaka kod Križevaca, ozlijeđen strojovođa
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Aktualnosti

Svjetski dan seoskih žena: Neka ovaj dan bude poticaj za oživljenje sela kao iskona našeg postojanja

  Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije           14.10.2016.         853 pogleda
Svjetski dan seoskih žena: Neka ovaj dan bude poticaj za oživljenje sela kao iskona našeg postojanja

Svjetski dan seoskih žena obilježava se svake godine 15. listopada, a prijedlog za obilježavanje ovoga dana nastao je na četvrtoj UN-voj Konferenciji o ženama održanoj u Pekingu sada već davne 1995. godine.

Proglašenjem 15. listopada Svjetskim danom seoskih žena namjera je skrenuti pozornost na njihovu važnu ulogu u ruralnom razvoju, potrebu pravilnog vrednovanja njihovog rada, ali isto tako ukazati na probleme s kojima se žene na selu susreću.

Kada se govori o ženama na selu svi će se načelno složiti s time da je njihova uloga nezamjenjiva u ruralnom razvoju, očuvanju tradicije, običaja i obitelji kao temeljne vrednote društva, ali vrlo rijetko će se pokušati sagledati probleme s kojima se one svakodnevno susreću, a oni nisu mali i nije ih malo. Kada bi samo neke od njih sagledali, a još bolje kada bi neke pokušali riješiti učinili bi puno za razvoj ruralnih područja i ostanak stanovništva na tim prostorima. Neka ovaj dan bude poticaj za oživljenje sela kao iskona našeg postojanja i učinimo barem da: povećamo dostupnost socijalnih usluga na ruralnom području, poboljšamo prometnu povezanost sela s većim mjestima i gradovima kao bi žene mogle ostvarivati svoja prava na adekvatnu zdravstvenu zaštitu, sudjelovanje u javnim i kulturnim događanjima, obrazovanju i stjecanju novih vještina, otvorimo društvene servise koji pomažu ženama u skrbi za djecu i starije članove obitelji, založimo se za nultu stopu nasilja nad ženama, pravilno vrednujmo njihov rad, učinimo ih vidljivima na tržištu rada, omogućimo im da sudjeluju u političkom i društvenom životu zajednice.

Učinimo nešto za dobrobit sela i seoskih žena jer kroz ruralni razvoj razvijamo se kao društvo u cjelini i stvaramo okruženje poželjno za život svakog njezinog člana.

Svim ženama na selu želimo sretan njihov dan u nadi da će njihova važna uloga u razvoju zajednice biti prepoznata i pravilno vrednovana.

 

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti