Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Zdravlje

Svjetski dan prevencije suicida 2023.: Prošle godine samoubojstvo izvršilo 529 osoba

  žl           08.09.2023.         2215 pogleda
Svjetski dan prevencije suicida 2023.: Prošle godine  samoubojstvo izvršilo 529 osoba

Dana 10. rujna 2023. godine Udruga Životna linija i Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje obilježit će zajedno s građanima Svjetski dan prevencije suicida na Cvjetnom trgu (Trg P. Preradovića) u središtu Zagreba. Tijekom prošle godine u Republici Hrvatskoj izvršilo je suicid 529 osoba, a u Europskoj uniji izvršeno je ukupno čak oko 46.000 suicida. U spomen na sve te preminule osobe bit će upaljene svijeće (lampioni) i bit će predočeno 46.000 europskih zvjezdica na 46 ploča (po tisuću zvjezdica na svakoj ploči). Cilj je te akcije vizualno upozoriti na velik broj osoba koji svake godine izvrše samoubojstvo u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji. Akcija će početi u 17:30 sati, a trajat će do 21:00, kad će upaljene svijeće biti vidljive u noći.

Svjetski dan prevencije suicida (10. rujna) obilježava se diljem svijeta radi podizanja svijesti o problemu suicida. Udruga Životna linija zalaže se za širenje svijesti o potrebi pojačane prevencije samoubojstava i depresije u Republici Hrvatskoj, kao i u cijeloj Europskoj uniji. Djeluje na volonterskoj osnovi i pruža podršku suicidalnim i depresivnim osobama. Svi koji trebaju pomoć mogu se obratiti na mail adresu udruge pomoc@pomoc.hr. Volonteri se udruzi mogu pridružiti slanjem poruka na info@zivotnalinija.hr. Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje okuplja 19 udruga iz svih dijelova Republike Hrvatske, od Dubrovnika preko Zagreba do Vukovara.

Prema statistici Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u Hrvatskoj su tijekom prošle godine od ukupno 529 osoba, žene izvršile 128, a muškarci 401 samoubojstvo. U dobnim skupinama od 0 do 25 godina (djeca i mladi) bilo je 38 izvršenih suicida, što je porast od 52% u odnosu na prethodnu godinu. U ostalim dobnim skupinama došlo je do određenog smanjenja stope. Od svih dobnih skupina najviše su suicida izvršile osobe iznad 65 godina, njih čak 192, što predstavlja 36,29% od ukupnog broja suicida u Republici Hrvatskoj.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje