Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Aktualnosti

Svjetski dan intelektualnog vlasništva – 26. travnja: važan alat u poslovanju koji omogućuje pretvaranje ideja u poslovne prilike

  vn           26.04.2021.         168 pogleda
Svjetski dan intelektualnog vlasništva – 26. travnja: važan alat u poslovanju  koji omogućuje pretvaranje ideja u poslovne prilike

Državni zavod za intelektualno vlasništvo (DZIV) ovogodišnji Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava, sukladno izvanrednim okolnostima izazvanima pandemijom bolesti COVID-19, prigodnim aktivnostima na internetskim platformama.

 Tema ovogodišnjeg obilježavanja – Intelektualno vlasništvo i mala i srednja poduzeća: Od ideje do tržišta - promovira ulogu koju intelektualno vlasništvo ima u izgradnji snažnijih, konkurentnijih i otpornijih poduzeća. Mala i srednja poduzeća koja štite svoja ulaganja u inovacije putem sustava zaštite intelektualnog vlasništva te posjeduju patente, žigove ili registrirani industrijski dizajn imaju veće prihode, isplaćuju veće dohotke i bolje posluju na regionalnom i globalnom tržištu.

Mala i srednja poduzeća čine okosnicuglobalnoggospodarstva i udjelom od oko 90% u odnosu na ukupan broj poduzećadiljemsvijetaodključnogsuznačajazaotvaranje novih radnihmjestaigospodarskirazvitak. S obzirom da je u ovom razdoblju najvažniji prioritet oporavak nacionalnih gospodarstava od krize uzrokovane bolešću COVID-19, obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana intelektualnog vlasništva stavlja naglasak na ključnu ulogu malih i srednjih poduzeća u gospodarstvu i na korištenje sustava intelektualnog vlasništva za stvaranje dodatne vrijednosti, unaprjeđenje poslovnih ciljeva te izgradnju snažnijih, konkurentnijih i otpornijih poduzeća.

Intelektualno vlasništvo kao važan alat u poslovanju omogućuje pretvaranje ideja u poslovne prilike koje rezultiraju novom ekonomskom vrijednošću poduzeća, utječu na povećanje broja radnih mjesta i obogaćuju tržište nudeći širi izbor novih i boljih proizvoda i usluga.

Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana intelektualnog vlasništva naglašava ključnu ulogu intelektualnog vlasništva na putu od ideje do tržišta, utjecaj zaštite i povećanja imovine intelektualnog vlasništva na poslovni rast i poslovne prilike koje proizlaze iz ekonomskog iskorištavanja intelektualnog vlasništva kao i na bolje mogućnosti za financiranje inovacija.

Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO) te nacionalni i regionalni uredi za intelektualno vlasništvo imaju središnju ulogu u stvaranju povoljnog okruženja za poticanje inovativnosti i kreativnosti malih i srednjih poduzeća, gospodarski oporavak i stvaranje novih radnih mjesta.

O Svjetskom danu intelektualnog vlasništva

Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava se na poticaj Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO - World Intellectual Property Organization) od 2000. godine, a kao datum obilježavanja odabran je 26. travnja budući da je na taj dan 1970. godine na snagu stupila Konvencija o osnivanju Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo. Obilježavanjem ovog datuma organizacijom raznih promotivnih, edukativnih i informativnih aktivnosti širom svijeta potiče se razvijanje i jačanje javne svijesti o značenju i važnosti intelektualnog vlasništva u oblikovanju svakodnevnog života i modernog društva, te u promicanju kreativnosti i inovativnosti. Državni zavod za intelektualno vlasništvo i ove godine prigodnim aktivnostima obilježava ovaj dan te time ističe ulogu sustava zaštite intelektualnog vlasništva kao jednog od pokretača gospodarskog, kulturnog, znanstvenog te ukupnog društvenog razvitka.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.