Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Humanitarna akcija

Svjetski dan darivatelja krvi

  vj           15.06.2015.         1374 pogleda
Svjetski dan darivatelja krvi

Svjetski dan darivatelji krvi – 14. lipnja obilježava se svake godine kako bi se ukazalo na važnost dobrovoljnog, neplaćenog i redovitog davanja krvi. Taj dan ujedno je prigoda za zahvalu svim darivateljima krvi koji diljem svijeta spašavaju ljudske živote. Na taj način želi se odati počast svim dobrovoljnim davateljima krvi koji redovito daruju krv, ali i dodatno ohrabriti i potaknuti potencijalne davatelje krvi na dobrovoljno i neplaćeno davanje krvi. Globalna kampanja Svjetskog dana darivatelja krvi u 2015. godini održava se pod sloganom „Hvala vam što spašavate moj život“ (engl. „Thank you for saving my life“), s ciljem posvećivanja pažnje pričama ljudi čiji su životi spašeni primljenom krvi, kao daljnja motivacija aktualnim darivateljima krvi, a poticaj ljudima dobrog zdravlja koji nisu nikada dali krv, osobito mlađim osobama na darivanje krvi.

 U ovogodišnjoj kampanji naglašava se zdravlje i kvaliteta skrbi o darivateljima krvi kao važan čimbenik u izgradnji obveza prema njihovoj volji o davanju krvi i potrebnom ukazivanju poštovanja prema dobrovoljnom, neplaćenom i redovitom davanju krvi. Svjetska zdravstvena organizacija

slavi ovaj dan diljem svijeta obilježavanjem raznih događaja (sastanci, podjela priznanja, objave u medijima, znanstvene konferencije, izrada publikacija, koncerti i dr.), usmjerenih na promociju i podizanje svijesti šire javnosti o potrebi redovitog darivanja krvi.

 U mnogim zemljama svijeta potražnja za krvi premašuje postojeće zalihe pa su transfuzijske službe suočene s izazovima prikupljanja dostatnih zaliha sigurne krvi. Dobrovoljni, neplaćeni i redoviti davatelji krvi najsigurnija su skupina davatelja zbog zaštite od bolesti koje se šire putem krvi (primjerice HIV/AIDS). Do 2020. godine cilj je Svjetske zdravstvene organizacije postići u svim zemljama prikupljanje krvi samo od dobrovoljnih, neplaćenih davatelja krvi.

 U nekim zemljama organizacija, prikupljanje, prerada i raspodjela krvi povjerene su transfuzijskoj službi i Crvenom križu koji u međusobnoj suradnji ostvaruju potrebe za dozama krvi (primjerice Francuska) pa je tako i u Hrvatskoj, dok se u nekim zemljama isto provodi samo u organizaciji Crvenog križa (primjerice Austrija). Davanje krvi u Hrvatskoj temelji se na načelima dobrovoljnosti, besplatnosti, solidarnosti i anonimnosti.

 Na temelju potreba zdravstva u Hrvatskoj je u 2014. godini 105 društava Hrvatskog Crvenog križa (od ukupno 110) organiziralo akcije darivanja krvi u suradnji s transfuzijskim službama te je prikupljeno 145.125 doza krvi (od ukupno 183.905), čime su bile zadovoljene potrebe zdravstva za krvi i krvnim

 Dan darivatelja krvi u Hrvatskoj obilježava se 25. listopada kada je 1953. godine u organizaciji Crvenog križa u Sisku održana prva akcija dobrovoljnog davanja krvi. Hrvatski Crveni križ pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana darivatelji krvi svake godine.

 Svim darivateljima krvi upućujemo iskrene čestitke povodom Svjetskog dana darivatelja krvi i zahvaljujemo na darovanoj krvi, čime ste pomogli liječenju i spašavanju ljudskih života u Hrvatskoj.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Humanitarna akcija