Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Aktualnosti

Svjedočanstvo žrtve koja je oprostila: Ne mrzim, ne osuđujem, ne generaliziram …

  Vlatko Jelenčić           07.11.2015.         3521 pogleda
Svjedočanstvo žrtve koja je oprostila: Ne mrzim, ne osuđujem, ne generaliziram …

Promocija knjige „260 dana“ logoraša srpskih logora Marijana Gubine održana je pred prepunom dvoranom Pučkog otvorenog učilišta (PUO) u Slatini u četvrtak 5. studenog. Ova promocija bila je izvrsna prilika da se većini publike koja su bili učenici slatinskih osnovnih i srednjih škola predstavi mirotvorni i praštajući pristup žrtve koja je tijekom svog zatočeništva u Dalju kao 10-to godišnji dječak prošla strahovite fizičke i psihičke torture.

Boreći se da ga mržnja ne zatruje i uništi život ovaj hrabri mladi čovjek i otac dvoje djece rekao je: „Mi koji smo preživjeli, svakodnevno se odupiremo teretu zatočeništva, koji nosimo na našim leđima i prečesto i pretiho čujemo kako je jedan naš podlegao posljedicama istog. Zbog njih, zbog nas, zbog naše djece i budućih naraštaja, moramo ustrajati da ih se ne zaboravi. Nama preživjelima, ostala su sjećanja i sloboda, sloboda da biramo svoj vlasti put. Ja, logoraš, izabrao sam put na kojem opraštam, ne osuđujem, ne mrzim, šaljem poruku mira i molim se za njih. Vas molim, da se trudite činiti isto.”

Također, Marijan ne generalizira i ne osuđuje cijeli srpski narod za zla koja su počinjena, jer se je, kako kaže, preko 10.000 srpskih građana RH borilo na hrvatskoj strani tijekom Domovinskog rata. Želeći dalje širiti svoj pozitivni duh praštanja i mirotvorstva Marijan je danas angažiran u brojnim humanitarnim i socijalnim udrugama. Prije promocije posjetio je Spomen-sobu Domovinskog rata u slatinskom Zavičajnom muzeju koju s posebnim pijetetom uređuje Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Slatine i Orahovice.

Promociju su prije autora svojim prilozima obogatili Ana Knežević ravnateljica Gradske knjižnice i Mladen Graovac, profesor povijesti i ravnatelj SŠ Industrijsko-obrtničke. Ana je dala sažeti ali emocijama bogati osvrt na knjigu „260 dana“, a Mladen je kronološki predstavio početak, tijek i kraj srpske pobune uz pomoć JNA na području Hrvatske, ali i našeg slatinskog kraja. S puno obzira promociju je nadahnuto vodila Helena Hegediš, direktorica TZ Slatina , naglašavajući koliko ju je svjedočanstvo opisano u knjizi potreslo i ostavilo traga.

 

Komentari

Za korisnike Facebooka



Za korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.



Još iz kategorije Aktualnosti