Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Odlgalište otpada u Jasenašu - za i protiv

Svinjogojske farme daju više negativnih emisija u atmosferu nego Centar za gospodarenje otpadom

        05.06.2009.         4722 pogleda
Svinjogojske farme daju više negativnih emisija u atmosferu nego Centar za gospodarenje otpadom

VIROVITICA - U okviru «Virovitičkih dana okoliša», manifestacije koju tradicionalno, u povodu Svjetskog dana čovjekove okoline, organizira Ekološko društvo Virovitica, održana je javna tribina o lokaciji budućeg regionalnog Centra za gospodarenje otpadom Virovitičko-podravske županije.  Iako je prostornim planom Virovitice i Virovitičko-podravske županije kao mjesto gradnje već definirano virovitičko prigradsko naselje Jasenaš, a u Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za taj projekt izdvojeno 6 milijuna kuna, koplja oko lokacije se još uvijek žestoko ukrštavaju. S jedne strane je lokalna vlast koja ima podršku mjerodavnih institucija, a s druge mještani Jasenaša, Ekološka udruga Jasen, nekoliko pojedinaca i dvije stranke - SDP i HSPD.

Ekološko društvo koje već dvadeset godina, više ili manje uspješno, predstavlja korektiv virovitičkih ekoloških (ne)prilika nema stava o ovom pitanju. «Stanovnici Jasenaša nam prigovaraju da ne činimo ništa da spriječimo gradnju Centra za gospodarenje otpadom. Organizirali smo ovu javnu tribinu kako bi svatko rekao što želi, a mi ćemo poštivati mišljenje struke», rekla je u uvodu članica Ekološkog društva, Katica Kovačević.

Jedan od najžešćih protivnika lokacije u Jasenašu, član Ekološkog društva i predsjednik HSPD-a,  mr Siniša Prpić, istako je kako nema logike graditi Centar za gospodarenje otpadom uz zaštićeni krajolik, na vodotocima i izvorima pitke vode, na nadmorskoj visini od 250 metara i tektonskom području kojem prijete potresi do 7 stupnjeva Merkalijeve ljestvice. «Riječ o šumskoj površini od 20 hektara na kojem treba porušiti najmanje 4 do 5 tisuća stabala u srednjedobnoj starosti», samo je jedan od argumenata mr Prpića.

Vesna Hercigonja iz udruge «Jasen» predložila da je da se stručne studije, prije konačnog odabira naprave za najmanje dvije lokacije kako bi se mogućnost pogreške sve na minimum. Pročelnik Ureda za europske integracije Virovitičko-podravske županije mr Anton Mihoković naglasio je kako izrada studija o utjecaju na okoliš i idejnih projekata te na kraju gradnja takvih centara mora zadovoljiti vrlo zahtjevne standarde Europske unije. «To rede neovisna i verificirana tijela koja ne podliježu nikakvim političkim ili drugim pritiscima i čiji se rezultati uvažavaju. Proces od ideje do realizacije traje deset godina, a dokumentacija na kraju može pokazati da lokacija ne zadovoljava uvjetima», kazao je mr Mihoković.

On je naglasio da se nove tehnologije zbrinjavanja i gospodarenje otpada stalno usavršavaju  tako da je emisija štetnih tvari u atmosferu svedena na zanemariv postotak. «Jedno istraživanje je pokazalo da više negativnih emisija u atmosferu daje gospodarstvo koje  ima tor s dvadesetak svinja nego jedan takav centar za gospodarenje otpadom», objasnio je Mihoković.

Direktor Flore i Centra za gospodarenje otpadom, Željko Iharoš, ponovio je da su prve analize pokazale da je Jasenaš najprihvatljivija lokacija, ali da će se konačna odluka donijeti nakon detaljnih istraživanja. Uz povoljnu lokaciji nekoliko je razloga zašto se gradnja predlaže u okolice Virovitice. «Vrijednost investicije je 20 milijuna eura, a takva ulaganja u Virovitici još nisu zabilježena. Otvorit će se najmanje 50 novih radnih mjesta, a cijena zbrinjavanja otpada po kućanstvu biti će desetak puta manja nego da otpad vozimo stotinjak kilometara dalje», rekao je Iharoš.

Prpić, međutim, ustraje na tome da se ponovno razmotri lokacija Dabovice kraj Suhopolja ili neko sasvim drugo područje, primjerice, nekadašnji vojno gospodarstvo Šištat kraj Virovitice te da o svemu, na kraju, odluče građani - referendumom.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

kota 211
10.6.2009. 19:26
Pazi Mika što pišeš, jer bi mogli "da te biju". Nešto tu jako "smrdi" oko lokacije u Jasenašu. Nameće se pitanje zašto se toliko inzistira samo na ovoj lokaciji?! Možda "lova u mutnom"??
mika
10.6.2009. 11:29
Ja predlažem još jednu lokaciju koja je blizo a ne šteti gradu. To je polje s lijeve ili desne strane naselj POŽARI.
xxll
10.6.2009. 8:08
Pseća hrana skuplja od teletine

Prema riječima uzgajivača junadi, hrvatske proizvođače uvoz uništava niskim cijenama, a samo je u prvih pet mjeseci iz Nizozemske uvezeno 1800 tona teletine.

Dok na benzinskoj postaji ne možete kupiti ni KONZERVU ZA PSE jeftiniju od 34 kune, trgovački lanci već i kilogram TELETINE prodaju ispod te cijene.

Prema riječima Tonija Raiča, predsjednika Udruge za tov i uzgoj junadi Baby Beef, u Hrvatsku je samo iz Nizozemske u prvih pet mjeseci ove godine uvezeno 1800 TONA TELETINE što je puta više nego u prvih pet mjeseci lani.

"Količine koje i dalje dospijevaju preplavljuju domaće tržište, posebice u TURIZMU gdje bilježimo i prve otkaze dogovorena preuzimanja i klanja domaće junadi", tvrdi Raič koji već mjesecima pokušava alarmirati ministarstvo kako bi se domaća proizvodnja zaštitila od NELOJALNOG uvoza. Za sada mu nitko nije odgovorio, piše Večernji.

Pojašnjava kako je najveći problem u tome što po cijeni po kojoj se sporno meso uvozi u Hrvatskoj domaći proizvođači ne mogu nabaviti ni živu stoku, a kamoli je prodati mesnicama.

Uvoz je, prema Raičevim riječima, realiziran za 2,16 eura po kilogramu, a i u najpovoljnijoj varijanti stvarna cijena NIZOZEMACA ne može biti ispod 4,50 eura. Stoga smatra da je razlika SUBVENCIONIRANA ili pokrivena na NEKI DRUGI način.

Tim cijenama na ruku ide i Pravilnik o klasifikaciji usklađen s europskom kategorizacijom mesa. U njemu stoji da se junetina od 8 do 12 mjeseci smatra teletinom.

"Na taj način, ovo je meso uvezeno po dvostruko nižoj carini. Stoga tražimo hitnu i konkretnu intervenciju, a inače bi se moglo dogoditi da na urušenu tržištu junećeg mesa država ponovno mora intervenirati interventnim otkupom", ustvrio je Raič za Večernji list.
"ZNA SE" TKO NAS JE DOVEO TO TAKVOGA STANJA????????
DO KUDA SMO DOŠLI????
DA JE BOLJE IMATI U GRADU REGIONALNO ODLAGALIŠTE OTPADA NEGO SVINJOGOJSKU FARMU.
DOBAR POTICAJ ZA GOSPODARSTVO I ZAPOSLENOST!

xxll
9.6.2009. 14:32
KIRIN
"Laičko proglašavanje neke druge lokacije boljom, dok istodobno stanovnici u blizine te lokacije potpisuju peticiju protiv, nameće pitanje: ako za svaku predloženu lokaciju provedemo referendum i svi odbiju smeće pred svojim pragom, što ćemo učiniti: sličiti na Napulj ili krajeve trećih zemalja na početku demokracije, izvoziti smeće u Mađarsku ili izgraditi odlagalište na Marsu."
A KAKO JE ONDA FLORA POSTALA NACIONALNI KONCESIONAR ZA E-OTPAD KOJEG SE NA GODINU SAKUPI U HRVATSKOJ OKO 45000 TONA.
ALI GA KIRO BLEBEĆE, PA NUKLEARNI OTPAD SE VOZI IZ FRANCUSKE U NJEMAČKU BEZ RAZLIKE KOLIKO KOŠTA PRIJEVOZ.
ZDRAVLJE NEMA CIJENU, PA NE MORAMO MI POSTATI JAKUŠEVAC HRVATSKE??????
zenga2008
9.6.2009. 12:49
Antun Mihohović je mjerodavan raspravljati o ovoj temi otprilike kao i kumica s placa..bude li on vodio taj projekt od toga nista biti nece, budite bez brige...definitivno o izboru lokacije treba odluciti struka, a politika ce reci da li je struka u pravu ili ne...sreca pa će se na tom projektu otvoriti samo 50 radnih mjesta..na zadnjem projektu vinskih cesta kojeg je gospodin Mihoković radio trebalo je otvoriti 400 radnih mjesta..ovih 50 će valjda lakse rijesiti...
xxll
9.6.2009. 11:44
NEVEZANO ZA OVU TEMU ALI VEZANO ZA KARAKTER HRVATA PA IZMEĐU OSTALIH I ČLANOVA UDRUGE KAO I GRADSKE UORAVE:

Bruno Bušić
Ante Bruno Bušić (Vinjani Donji, kod Imotskog, 6. listopada 1939 - Pariz, 16. listopada 1978.), hrvatski domoljub, disident, književnik, povijesni istraživač, karizmatični prognanik 1970-ih godina i politički vođa hrvatske emigracije.

I SADA ONO NAJVAŽNIJE!
Politička stajališta
U jednom od svojih tekstova iz 1975. Bruno Bušić je napisao:

„ ... Da smo složni i čestiti davno bismo imali državu. A bit će nje, rodit će se slobodna Hrvatska kad padne Berlinski zid i kad se budu rušila komunistička krvava carstva kao kule od karata. Nema ni jedne države da je nastala bez krvavih gaća. Vjerojatno ćemo se i mi morati pobiti za slobodu sa Srbima, a možda i sa Turcima. Teret rata morat ćemo podnijeti svi podjednako ...

... No kad se oslobodimo srpskog ropstva i stvorimo državu, vidit ćete kako tek naši kradu. Svak nas je stoljećima krao i potkradao, a najteže će i najgore biti kad nas naši budu krali te prodavali svjetskim jebivjetrima i makro lopovima. Navalit će na nas kao velike ptice grabljivice. Tada će biti najveće i nerješivo pitanje - kako nas tada spasiti od nas samih?“

"...Naravno da sistem stare Jugoslavije nije bio dobar, ali isto tako ni današnji sistem ne valja iako je nešto bolji. Za vrijeme stare Jugoslavije bilo je dosta gladnih, žednih, bosih, golih, ali ima ih i danas iako u manjem broju. Međutim, svaki dan raste broj nezaposlenih.

Stara Jugoslavija je zato dopuštala veću slobodu mišljenja, dok je sada novi sistem skučio slobodno izricanje misli i ugušuje svaku klicu narodnosti. Narodna republika Bosna i Hercegovina nije dodijeljena Hrvatskoj iako Hrvatska ima na nju svoja pradavna prava, a to bi morala Srbija svakako priznati. Kako je Srbiji priključena Vojvodina i Kosovsko-Metohijska oblast, tako bi i Hrvatskoj morala biti priključena Bosna i Hercegovina.

ZANIMLJIVO?


xxll
9.6.2009. 11:22
Ali sramota je i za gradsko rukovodstvo i gradonačelnika što za realizaciju svojih suludih projekata koriste navedenu Udrugu.
To bi Vam isto došlo kao da pljačkaši banke koriste osiguranje banke da ih čuva dok ovi ne opljačkaju lovu.
Kakva je to Ekološka udruga koja daje sugalsnost za rušenje zaštićenih stabala u centru grada kao i za gradnju regionalnog odlagališta otpada?????
Zatim je riječ o šumskoj površini od 20 hektara na kojem treba porušiti najmanje 4 do 5 tisuća stabala u srednjedobnoj starosti.
Što taj ekocid može opravdati?
Survive
9.6.2009. 7:35
Ekološko društvo je postalo filijala gradske vlasti i bilo bi najbolje da ga FLORA uključi kao izdvojenu jedinicu. Sramota je za Viroviticu da nema neovisnu udrugu za zaštitu prirode, a račun ćemo plaćati svi u budućnosti. Akontacije na naplatu su počele već stizati u obliku nekontrolirane sječe stabala i elektroničkog otpada. Što je slijedeće?
xxll
8.6.2009. 13:48
Po tome ispada da je presudno:
1. otvAranje 50 novih radnih mjesta
2. investicija u Virovitici od preko 150 mil.kuna
3. jeftiniji prijevoz, ako odlagalište bude izgrađeno u Jasenašu
4. Dabrovnica otpada zbog protivljenja mještana koji su nadležnim tijelima već uputili peticije protiv odlagališta ????
.......
A što je s peticijama građana Virovitice, Lukavca i dr. lokacija...?????
Zašto se TO ISTO ODLAGALIŠTE NE IZGRADI U POŽARIMA AKO JE TO TAKO EKOLOŠKI PRIHVATLJIVO, odnosno manje zagađuje okoliš od svinjogojske farme??????
ŽALOSNO JE DA SE EKOLOŠKO DRUŠTVO KORISTI ZA PROVOĐENJE INTERESA KIRINA I ZNA SE.
"Da li je moguće da 4-5 tisuća porušenih stabala može ostaviti ravnodušnim sadašnju i bivšu predsjednicu "EKOLOŠKOG DRUŠTVA vIROVITICA" (gđa. Županić i gđa. Kovaćević)?!! Ili je u ovoj državi sve bazirano na strahu, poslušnosti, prijetnjama i "love bez koje se nemože"??
ZAŠTO SE NIJE ORGANIZIRALA JAVNA TRIBINA S EKOLOZIMA, STRUČNJACIMA IZ OSTATKA HRVATSKE (NEOVISNI O HDZ-U) I S IZRAĐENIM STUDIJAMA UTJECAJA NA OKOLIŠ ZA SVE 3 LOKACIJE, JER OVAKO ISPADA DA ZBOG PETICIJE STAOVNIKA OTPADA DABROVNICA - LUKAVAC NITKO I NE SPOMINJE, A KIRIN INZISTIRA DA TO BUDE JASENAŠ ZBOG BLIZINE ISTOGA CENTRU VIROVITICE.
ZAŠTO ONDA RASPRAVA, AKO SE UNAPRIJED ZNA LOKACIJA????
TO POTVRĐUJE I IZJAVA:
- Dabrovnica otpada zbog protivljenja mještana koji su nadležnim tijelima već uputili peticije protiv odlagališta,
- Studiju o točnoj lokaciji napravit će struka, a ne politika. OTVORENO KAŽEM da ću se ZALAGATI da odlagalište ostane na području Grada, kako građani ne bi morali skupo plaćati odvoz smeća u druge gradove - SDP-u poručuje Kirin (SAM SEBE DEMANTIRA U JEDNOJ REČENICI????
- Lako je pametovati, ali raditi i slušati struku to je malo teže.
OVO ZADNJE JE STVARNO REČENO ISKRENO.

xxll
8.6.2009. 8:25
Odlgalište otpada u Jasenašu - za i protiv
Ivica Kirin: imat ćemo svoje vlastito odlagalište na području grada
- Dabrovnica otpada zbog protivljenja mještana koji su nadležnim tijelima već uputili peticije protiv odlagališta - istaknuo je gradonačelnik Ivica Kirin.

- Studiju o točnoj lokaciji napravit će struka, a ne politika. OTVORENO KAŽEM da ću se ZALAGATI da odlagalište ostane na području Grada, kako građani ne bi morali skupo plaćati odvoz smeća u druge gradove - SDP-u poručuje Kirin. (Marija Lovrenc)

I kao šlag na kraju - pozivaju se upomoć saborski zastupnici iz redova samo jedne stranke -SDP-a. Ti odabranici pokušavaju nesuvislo objašnjavati priče i tračeve, tumače da su oni jedini spasitelji tog lijepog kraja, ali i čitave nam lijepe Virovitice, jer su tako i nakon poplava bojeći se valjda Boga, optužili odmah gradsku vlast da je kriva za poplave, ali ne računajući pritom u svemu tome i svoj doprinos tijekom šest teških godina za naš kraj.
Molimo bih sve naše Virovitičane, a posebno stanovnike Strossmayerove ulice da ispričaju tog gospodi kako je odlagalište izgledalo prije nekoliko godina i kako je bilo ugodno uz njega živjeti kad su oni upravljali gradom puni brige za okoliš, a kako izgleda dana. Ova «nesavjesna vlast» je zajedno s državom uložila 42 milijuna kuna u sanaciju gradskog odlagališta, koje ćemo po sili zakona morati zatvoriti nakon sanacije, a ako ne budemo imali novu lokaciju, morat ćemo otpad izvoziti u druge krajeve, ako ga prihvate. Ali, cijena tada neće biti kao sada u prosjeku 50 kuna, nego i do 10 puta veća po domaćinstvu.
Također ih moram javno informirati da je predstudija o potencijalnim lokacijama na području županije predvidjela tri potencijalne lokacije i to: Jasenaš Virovitica, Dabrovica Suhopolje i Lukavac Slatina, tako da lokacija Jasenaš nije ničija izmišljotina ili skrivena namjera, nego dobra gospodarska investija koja će uz to otvoriti 50 novih radnih mjesta. Postavlja se pitanje isplati li se odbaciti investiciju vrijednu stotinu milijuna kuna i nabiti obveze svim našim građanima, udariti na njihov standard i postati ovisnici o volji drugih?!. Nažalost, neki nikada neće shvatiti, bez obzira na svoje obrazovanje, koji su to uvjeti koji se moraju ispoštivati da bi se uopće počeo graditi jedan takav moderni centar za gospodarenje otpadom i za to dobile sve potrebne dozvole.
Laičko proglašavanje neke druge lokacije boljom, dok istodobno stanovnici u blizine te lokacije potpisuju peticiju protiv, nameće pitanje: ako za svaku predloženu lokaciju provedemo referendum i svi odbiju smeće pred svojim pragom, što ćemo učiniti: sličiti na Napulj ili krajeve trećih zemalja na početku demokracije, izvoziti smeće u Mađarsku ili izgraditi odlagalište na Marsu. Lako je pametovati, ali raditi i slušati struku to je malo teže. Jedino je ipak sigurno - imat ćemo svoje vlastito odlagalište na području grada jer smo kao najveći i najrazvijeniji grad ujedno i najveći proizvođači smeća u županiji, a mi koji smo preuzeli odgovornost za vođenje grada moramo odgovorno promišljati o budućnosti našeg grada i ne smijemo dopustiti greške zbog kojih bi nam skupo «uživanje u tzv. netaknutoj prirodi» brzo prisjelo. Ta odgovornost sigurno nije na gore prozvanima iz oporbe, jer narod je na ovim i prošlim izborima povjerenje dao ovoj opciji.
Ponekad, kao u šahu, morate žrtvovati KONJA (TKO JE PO KIRINJU KONJ?) da biste dobili kraljicu (A TKO JE KRALJICA). Jer vidite bolje i dalje od drugih, npr. Neke Nade ili Siniše - tamo gdje oni vide «oaze mira» i ekološku poljoprivredu, većinom staračkih domaćinstvima i NOVOKOMPONIRANIH POREZNIH oslobođenja, željnih ljubitelja prirode, mi vidimo razvoj kroz izgradnju škole, ambulante, kanalizacije, plinovoda, otvaranje novih radnih mjesta - jednom riječju bolji život ne samo za stanovnike Jasenaša nego i za cijeli grad.
ETO, ZAŠTO SE NA TRIBINI NIJE RASPRAVLJALO O STAVOVIMA GRADONAČELNIKA KIRINA?????
ZNA SE???
xxll
8.6.2009. 8:16
Koliko je ozbiljna ova situacija najbolje govori podatak da je na SDP-om skupu upozoreno da FLORA UZ BLAGOSLOV GRADA (KIRINA) NEODGOVORNO ODLAŽE E-OTPAD U ZONU III, TOČNO PREKO PUTA AUTOSALONA FIŠER.
DA SE JE TO DOGODILO JEDNOJ AUSTRIJI, NJEMAČKOJ, FRANCUSKOJ...DANS BI DIREKTOR FLORE IGRAO BELU U ZATVORU S GRADONAČELNIKOM. ZAMISLITE DA U JEDNOJ AUSTRIJI NETKO NEODOVORAN DEPONIRA SAMO OBIČAN GRAĐEVINSKI OTPAD OD 100-INJAK TONA U PODUZETNIČKU ZONU???
NEZAMISLIVO, ZAR NE????
PREMA TOME NITKO OZBILJAN NE SHVAĆA OVU JAVNU TRIBINU, A POSEBNO ZBOG ONE ČUVENE IZJAVE GRADONAČELNIKA KIRINA:
"LAKO JE RADITI ALI TEŠKO JE SLUŠATI STURKU"
kota 211
7.6.2009. 16:06
mišo111, što ima u metropoli?? Ili na Marsu?? Silni ste Vi neki momci (i djevojke) iz Sdp-a! Pa kad je to Hdz-u bilo stalo do struke?! Možda 2001? Opće je poznata stvar da se je I. Kirin 2001. oštro protivio prijedlogu tadašnje koalicijske vlasti Sdp-a, Hns-a, Hsls-a, Hss-a da odlagalište bude u Jasenašu i inzistirao na Dabrovici. Kasnije je uslijedilo sve ostalo....
mišo111
7.6.2009. 15:34
Pa svima je jasno što misli SDP-e. Prvenstveno treba pustiti struku da temeljem PGP županije da svoje mišljenje o sve tri lokacije, zatim da se odrede cijene odvoza za lokacije koje zadovolje, a onda je lako izabrati najpovoljniju. SDP-e je dok je bio na vlasti inicirao Dabrovicu kao jednu od lokacija i zato je ministarstvo obrane tu lokaciju poklonilo općini Suhopolje u vlasništvo. To je ujedno na neki način i središte županije. Pitomači, Špišić bukovici, Lukaču i Virovitici je otprilike jednaka udaljenost Jasenaš i Dabrovica, a svima ostalima je Dabrovica bliža. Zato pustimo struku, a nakon nje će vjerojatno logičan odgovor biti Dabrovica.
kota 211
7.6.2009. 11:57
Za Beograd (Jasenaš)...., za Beograd (Jasenaš)....!!!! Još samo nedostaju "ludi" A.Berćek i P.Vujsić. I par svinja iz "tora nekog gospodarstva (gazdinstva)", kako kaže Tona Mihoković. Pa tamo smo već bili....,zar ne?! Bože čuvaj Hrvatsku i to jako!
guru
7.6.2009. 11:52
Iz ovog članka nije mi jasno što o tom problemu misli SDP.
Ne navode se ljudi koji su učestvovali u raspravi ni njihovi stavovi.
Ono što je HDZ naumio vjerojatno će i ostvariti ali kroz neko dulje razdoblje.
Probni balon od HDZ-a je baćen a sada će se bar vidjeti tko je za očuvanje okoliša.
guru
7.6.2009. 11:49
Iz ovog članka nije mi jasno što o tom problemu misli SDP.
Ne navode se ljudi koji su učestvovali u raspravi ni njihovi stavovi.
Ono što je HDZ naumio vjerojatno će i ostvariti ali kroz neko dulje razdoblje.
Probni balon od HDZ-a je baćen a sada će se bar vidjeti tko je za očuvanje okoliša.
kota 211
7.6.2009. 10:10
Mastermind je potpuno u pravu. Za razliku od zagrebačke vlasti koja u prirodnim bogastvima vidi svoje prednosti, strategija virovitičke vlasti je da u srcu Bilogore zbrinjava otpad. Ono što još više zabrinjava je da u tu svrhu vrlo perfidno koristi "Ekološko društvo Vtc." , preciznije rečeno, dvije žene i majke kojima njihov posao i posao njihove djece uvelike ovisi o njihovim stavovima prema ovakvim "genijalnim projektima". Zamislite samo kako će procvasti ekološki i lovni turizam našega kraja kad domaći i strani turisti poćnu preticati kolone kamiona sa smećem iz čitave županije (i "mirisom" iz istih) na putu za Jasenaš!?
mastermind
7.6.2009. 9:07
Gradnja odlagališta smeća na Bilogori je isto kao da Zagrepčani naprave odlagalište na Sljemenu!
guru
7.6.2009. 6:36
Hm!!! čudno ugledna novinarka nema stav oko odlagališta odpada? Ja bih Kiru i Tonu Mihokovića poslao u Ameriku .
AMERIKANCI U SVOM SVEMIRSKOM PROGRAMU OD MOKRAĆE PRAVE PITKU VODU!!!
Mi smo bogata nacija kupimo si tu tehnologiju.
kritika
6.6.2009. 14:43
Ne shvatljivo je da netko organizira ovu tribunu i predstavlja se kao ekološka udruga, a da ne pozna najosnovnije, naprimjer prostorni plan županije koji je osnov očuvanja okoliša, a potom i odluke županijske skupštine.
Naime prostornim planom županije predviđene su 3 lokacije i to Lukavac kod Slatine, Dabrovica kod Suhopolja i naravno Jasenaš. Odlukom županijske skupštine iz mandata 2001-2005 godina trebalo je napraviti studiju utjecaja na okoliš za sve 3 lokacije i studiju najpovoljnije cijene odvoza i zbrinjavanja otpada za cijelu županiju, a ne samo Viroviticu, jer se radi o županijskom projektu, te nakon toga odlučiti.
No Kiro rekao Jasenaš i svima se noge osjekle, a mađu njima i g-đi Kovačević, koja je izgleda od straha i g... napunila.
kota 211
6.6.2009. 14:01
Ako je istina da "Svinjogojske farme daju više emisija u atmosferu nego Centar za gospodarenje otpadom", pa što onda lokacija tog "prekrasnog, ekološko-higijenskog Centra" ne bude u nekoj od virovitičkih industrijskih zona?! Smanjit će se troškovi prijevoza na "brdoviti Balkan", u Jasenaš. Da li je moguće da 4-5 tisuća porušenih stabala može ostaviti ravnodušnim sadašnju i bivšu predsjednicu "EKOLOŠKOG DRUŠTVA vIROVITICA" (gđa. Županić i gđa. Kovaćević)?!! Ili je u ovoj državi sve bazirano na strahu, poslušnosti, prijetnjama i "love bez koje se nemože"??


Još iz kategorije Odlgalište otpada u Jasenašu - za i protiv