Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Dossier: Tolušić

Svi znamo za Špic papka i Roksa ali tko je Željko Ferenc, Tolušićev suučesnik u muljanju s europskim novcem?

  Goran Gazdek           18.07.2022.         7014 pogleda
Svi znamo za Špic papka i Roksa ali tko je Željko Ferenc, Tolušićev suučesnik  u muljanju s europskim novcem?

O Tomislavu Tolušiću, bivšem virovitičko-podravskom županu i smijenjenom ministru poljoprivrede hrvatska javnost zna manje-više sve. Ali tko je Željko Ferenc koji mu je pomogao u pokušaju subvencijske prevare i tako zloupotrijebio svoj položaja i ovlasti za dva natječaja u vinskom sektoru? Mediji se njime nisu bavili, vjerojatno smatrajući da je sitna riba kojoj ne treba davati posebne pažnje. Međutim upravo takve male bebe - mrvičari, pijuni i marionete održavaju na vlasti ništarije i lopine.

Uhićen je jer se sumnja da je počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti. Konkretno, sumnjiči ga se da je na Tolušićevo traženje, kod odlučivanja po zahtjevu dao pozitivno mišljenje na dostavljeni elaborat, temeljem kojega je Tolušić u ime OPG-a podnio prijavu na natječaj ukupne vrijednosti 2.342.876,33 kune, a koji zahtjev je u daljnjem postupku Agencija za plaćanje u poljoprivredi odbila - slijedom saznanja o postojanju već zasađenih nasada vinove loze na lokacijama čestica te drugih uočenih nepravilnosti i nejasnoća u dostavljenom projektu. Policijskim rječnikom rečeno - kao službena osoba iskoristio svoj položaj i time drugome pribavio korist.

Na fotografiji uhićenja i sprovođenja Ferenca vidimo u okruženju policajaca s lisičinama na rukama, odjevenog u tamnu majicu na kojoj dominira, a što bi drugo nego veliki hrvatski grb na mjestu malo iznad srca.

Ferenc je zaposlen kao viši stručni savjetnik u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede, bivšoj Savjetodavnoj službi. Specijalnost mu je integrirana proizvodnja, kontinentalno voćarstvo i kulture kratkih ophodnji.

Ponekad drži stručna predavanja poput onog u Špišić Bukovici na Izložbi voća i povrća u kolovozi 2009. godine (Skladištenje i čuvanje voća) ili na tečajevima o održivoj uporabi pesticida, a kao sudac na županijskim i državnim natjecanjima orača ocjenjivao je ravninu, ujednačenost, slaganje i nalijeganje brazdi.

Dobrovoljni je darovatelj krvi, ovoga lipnja krvi je dao stoti put. Čestitamo mu na tome.

U Adu pokraj Virovitice doselio je ranih devedesetih iz Slankamena u Vojvodini zamjenom kuće s jednom obitelji srpske nacionalnosti. Vrlo brzo učlanio se u HDZ što mu je kasnije donijelo određene privilegije – posao u državnoj službi i 80 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta.

Kolege ga opisuju kao iznimnog stručnjaka u svojim sektorima, vrijednog mirnog i tihog čovjeka. Pretpostavljaju da se pomaganjem Tomislavu Tolušiću nije posebno okoristio. Vjerojatno se ovdje, kao i kod većine sitneži radi o „sitnoj“ usluzi – stranačkom zadatku i vraćanju duga. Drugi pak smatraju da je to učinio pod pritiskom jer Tolušić je ovdje još uvijek moćan i teško mu je reći "ne" što potvrđuje i činjenica da općine, gradovi i javne poduzeća u županiji kupuju njegovo vino. Ali ta trgovina je za neku drugu priču, i bit će zanimljvo vidjeti koliko se javnog novca slilo u Tolušićev džep. 

Zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela određen mu je jednomjesečni pritvor. Dovoljno vremena da u zatvorskoj ćeliji razmisli je li mu je ta muljaža sada, par godina prije mirovine, bila potrebna.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier: Tolušić