Banner
Beroš: Epidemiološka situacija dobra, no okupljanja mogu pogoršati stanje
DHMZ: Pretežno sunčano i vruće, popodne mogući pljuskovi
Više turista nego cijele 2020., iznos fiskaliziranih računa bolji od 2019.
Sudarila se dva teretna vlaka kod Križevaca, ozlijeđen strojovođa
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Komentar

Svi ugovori o prodaji državnih tvrtki moraju postati javni

  Miodrag Šajatović/Lider           16.02.2010.         1529 pogleda
Svi ugovori o prodaji državnih tvrtki moraju postati javni

Rcesija pokazuje 'tko se išao kupati bez gaća'. Ta ilustrativna tvrdnja glasovitoga svjetskog investitora Warrena Buffeta mogla bi se primijeniti i na aferu Podravka. Dio menadžmenta, uz vrlo izvjesno pokroviteljstvo dijela najviših dužnosnika u vladi Ive Sanadera, pokušao je preuzeti vlasništvo nad koprivničkom prehrambenom industrijom. Da nije došlo do recesije i pada cijena dionica Podravke, vjerojatno se ne bi vidjelo da se u posao krenulo 'bez gaća', odnosno bez kapitala. Često primijenjen scenarij kupnje tvrtke njezinim novcem dogodio bi se još jednom. Naravno, takav se postupak ne može odobriti, ali može se razumjeti. 'Tako su radili i drugi i ništa im se nije dogodilo, pa zašto bismo mi bili naivci koji neće iskoristiti priliku?' vjerojatno su se pitali menadžeri koji su završili u Remetincu i njihovi politički pokrovitelji koji zasad još nisu upoznali svakodnevnicu u zagrebačkom istražnom zatvoru.

Nova dimenzija Podravke Nakon što je otkriveno da je Zdravko Šestak, predsjednik Uprave Podravke, potpisao ugovor s mađarskom OTP bankom, uz novac što ga je osigurao Mol, kojim se dobio kredit od 34 milijuna kuna (za kupnju 'gaća' u neuspjelom pokušaju preuzimanja Podravke), i preuzeo obvezu da kredit vrati dionicama Ine, preselilo je aferu Podravka u sasvim drugu dimenziju.
To više nije samo diletantsko-zakasnjeli scenarij preuzimanja jedne prehrambene tvrtke. Sudski je postupak jedna razina na kojoj se stvari moraju voditi. U ovom broju Lidera donosimo tekst koji pokazuje da će do osuda teško doći jer Uskok još nema dovoljno čvrstih dokaza. Druga je razina politička. Poruka da se čak ni u balkanskoj politici ne smije prijeći određena granica već je poslana uklanjanjem Ive Sanadera i Damira Polančeca iz politike.

Bit će, međutim, jadno ostane li sve na tome. Za javnost može biti kakva-takva satisfakcija to što će nekoliko osoba završiti sa zatvorskim kaznama. Ali, ne sredi li se bitno politička i pravna praksa u Hrvatskoj - bit će to Pirova pobjeda.Premijerki Jadranki Kosor mora biti jasno da stol ne može stajati na dvije noge - pristupanju EU i borbi protiv korupcije. Oranje mora biti mnogo dublje.
Primjera radi, potreban je konzistentan skup pravila o upravljanju državnom imovinom, odnosno zajedničkim bogatstvom građana Hrvatske. To bi, među ostalim, značilo i obvezu da svi ugovori vezani uz privatizaciju tvrtki kakva je Ina budu javni. Pa bi Polančec i njegovi mentori dobro promislili hoće li Molu potpisati da s manjinskim udjelom ima većinska upravljačka prava.
Drugo, pokazuje se da bi ministri možda ipak morali ostati u nadzornim odborima državnih tvrtki ili ondje gdje država ima veći vlasnički paket. Samo bi odmah morali potpisati da se neće moći izvlačiti Kalmetinom obranom 'nisam znao'. Dolaskom na čelo nekoga nadzornog odbora ministri bi preuzeli obvezu da zaista budu nadzornici. I da za propuste, kao što to zakon i predviđa - odgovaraju i vlastitom imovinom.

Mutna voda Afera Podravka-Mol-Ina samo je mali otkriveni dio onoga što se događalo posljednjih godina, dok je voda još bila visoka i mutna. Vrlo je vjerojatno da će mnogi mutni poslovi ostati neotkriveni. Sad je, međutim, važno utvrditi pravila koja će u budućnosti smanjiti opseg svakovrsne korupcije kojom se od poreznih obveznika na razne načine izvuklo mnogo milijardi kuna. Pri čemu treba prestati razmišljati kratkovidno, u stilu 'novac je završio u nečijem džepu'. Nije završio. Ti koji su 'mažnjavali' milijarde dio su ukradenog stavili na svoje račune u inozemstvu, ali mnogo se upravo tih recesijskih mjeseci vjerojatno pojavljuje u obliku kapitala kojim se jeftino kupuju nekretnine ili tvrtke koje su njihovi vlasnici pošteno i kvalitetno vodili, ali zbog lopovluka na visokoj razini i državnog toleriranja neplaćanja sada su bačeni na koljena. A kao spasitelji sada se pojavljuju oni zbog kojih su i propali.

Čak ni to ne bi bilo dokraja katastrofalno kad bi oni koji sada preuzimaju mnoge tvrtke imali kapacitet da ih zdravo vode. Problem je u tome što znaju 'maznuti'  tuđu lovu, a ne znaju poslovati u poštenoj tržišnoj utakmici. Zato će polupodzemlje nastojati da se mutna voda ne pročisti. Popusti li vlada Jadranke Kosor takvim pritiscima, izostane li odlučna akcija na uvođenju tvrdih pravila plaćanja, pa i po cijenu privremeno većeg pada BDP-a, bit će to znak da je jedna politika izgubila na političkoj pozornici, ali nastavlja pobjeđivati iza kulisa.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

ivan2
28.2.2010. 0:28
Možda budu javni kada ne bude H...............
anakonda
21.2.2010. 17:06
Svakako, samo gdje smo još od toga kada jaca i sama prizna da je iznenađena količinom korupcije u RH. ona to izvaljuje kao da je došla iz japana, kine... i sada se čudi???
ne treba nama šerijetski načina već djelovanje pravne države kao npr. u SAD, japan, švedska...ili npr. kina. Pogledajte kako to rješavaju kinezi:
U Kini usmrtili sedam mafijaških šefova
NA SJEVERU KINE u četvrtak su usmrtili sedam mafijaških šefova koje su osudili na smrt zbog ubojstava, krijumčarenja, ucjena i drugih kriminalnih radnji. Ovo je najveći primjer borbe protiv organiziranog kriminala u tom dijelu države u posljednjih 60 godina.

ili
Pogubljena dvojica Kineza zbog umiješanosti u slučaj otrovnog mlijeka u prahu

a zašto ove kinezi nisu uzeli hrvatske odvjetnike poput nobila, hodaka..........
karlo01
17.2.2010. 14:39
Ni jedna jedina kuna se ne bude vratila u državnu blagajnu,zato mi ovo više liči na mazanje očiju napaćenom narodu.Sanader i Polanćec su lijepo zbrinuli i svoje unuke.Kada bi išli u Zatvor na jedno dvadeset godina bili bi primjer za druge da se ne upuštaju u takove rabote.Ja osobno bi prema njima primijenio Šerijatski zakon,pogledajte stopu nasilja i privrednog kriminala u tim zemljama gdje je na snazi!


Još iz kategorije Komentar