Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Priroda društva

Sveti Otac Franjo (Asiški)

  Davor Suhan/Moja Rijeka           15.03.2013.         2012 pogleda
Sveti Otac Franjo (Asiški)

Možete li si zamisliti jedan sasvim mogući pastoralni duhovni scenarij po kojem Sveti Otac papa za vrijeme nekog svog budućeg posjeta Hrvatskoj odlazi do nove zgrade HBK, penje se na krov i počinje bacati crjepove na zemlju, u znak protesta protiv raskošne gradnje?

Prije nego što odbijete bilo kakvu mogućnost takvog događaja, stanite na trenutak i dobro razmislite: Ako je Sveti Otac odlučio za vrijeme svojeg pontifikata nositi ime svetoga Franje, onda je sasvim realno za očekivati da pođe i njegovim stopama.

Ja na primjer očekujem upravo to, smatrajući tako nešto poželjnim svjetovnim činom sa veoma jakom duhovnom porukom. Uostalom, već sam izbor imena dovoljno govori da je u trenutku donošenja ove odluke imao veoma jasnu viziju kakva bi trebala izgledati Kristova Crkva  - skromna i ponizna - upravo onakva kako ju je prije osamsto godina zamišljao mladi Asiški kada se u svom buntovničkom zanosu popeo na krov novog samostana u Bolonji i počeo bacati crjepove na zemlju,  kako bi ukazao na to da na građevinskom tržištu onog vremena postoje jeftiniji materijali i skromnija arhitektonska rješenja.

Inače moram priznati da sam u prvi tren bio veoma zatečen ovakvim izborom. Prije bih očekivao da se na balkonu bazilike Svetog Petra pojavio papa Inocent-i-neki, nego Franjo-prvi. Vjerujem da je i samim kardinalima pao mrak na oči kada im je saopćio svoju odluku, jer pospremanje katoličke Crkve u duhu svetoga Franje Asiškog zadnje je što bi mogli poželjeti.

Nosi li papino ime  upravo takvu poruku možemo samo nagađati, ali potpuno je sigurno da je to jedini ispravan put kojim Crkva treba ići i da ono sugerira takvu namjeru.   

Hoće li Franjo uspjeti u tome, pokazat će vrijeme. Početak je dosta dobar. Prve radne dane pokazuje kršćansku skromnost. Za sada odbija limuzinu i zlatni križ... Ali za nas je daleko važnije ako odbije primati 380 milijuna kuna iz našeg državnog proračuna.

Sada je možda najbolji termin da se o tome sa njim ozbiljno porazgovara. "U ovim trenucima veoma je  uzbuđen i potresen. To je za njega poseban čin, treba se podvrći volji Božjoj i prihvatiti ono što Bog od njega očekuje" - kaže kardinal Bozanić.

Jedini je problem što premijer Milanović ne vjeruje u Boga pa je pitanje hoće li išta pokrenuti prije nego se papa ohladi. No, dobro, mislim da ni tada nije kasno, jer meni se čini da čovjek doista ima namjeru pomagati siromašnima. To je i njegova najveća vrlina koju za sada ističu svi mediji, mada postoje i oni koji mu pronalaze mane. I o tome se, naravno piše. Ima ih raznih vrsta, a sve su uglavnom političke prirode pa takve kritike treba uzeti sa velikom rezervom.  

Evo,  upravo čitam jednu takvu gdje ga se napada po čisto nacionalnoj osnovi, spočitavajući mu porijeklo zemlje iz koje dolazi: 

"Argentinska crkva je jedna i od najosporavanijih u Južnoj Americi, kako zbog svoje pasivnosti, tako i suučesništva u periodu vojne diktature od 1976. do 1983. Kako navode brojni svjetski mediji, nacional-katolicizam bio je dominantna ideologija oružanih snaga koje su mogle računati na blagoslov i podršku te crkve."

Da budem iskren, ja tome ne bih uopće puno pridavao neki veliku pažnju. Novinari bi tako isto pisali i da je kojim slučajem papa Hrvat, samo bi promijenili ime kontinenta i sporne godine,  jer i mi smo isto u svojoj burnoj povijesti imali oružane snage kojima je nacional-katolicizam bio je dominantna ideologija i koje su također mogle računati na blagoslov i podršku te crkve.

I-šta-sad? Treba li se čovjek zato odreći Crkve  ili je dovoljno pomiriti se sa svojom braćom antifašistima?

Svi koji imalo poznaju Sveto pismo znaju da je važnije ovo drugo, a biskup Jorge Bergoglio ako se je kojim slučajem imao razloga sa nekime pomiri onda je to sigurno učinio prije nego li je izabran za papu.

Ostavimo se dakle njegove  prošlosti.  Pažnju treba usmjeriti na sadašnjost, pouzdajući se u zagovor  svetoga Franje Asiškog da pomogne svome novo-krštenom imenjaku skupiti dovoljno snage i hrabrosti potrebne da slijedi njegov put  - barem toliko da se može bez ikakvog straha penjati po krovovima.

Kolumna Priroda društva Davora Suha, portal Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Loco
18.3.2013. 17:41
@Mikeš 09 , Potpuno se slažem sa krajem komentara, odoh poslušati Sinišin videolink.
pozz.
siniša prpić
18.3.2013. 16:17
Aleluja !!
youtube.com/watch?v=7T4BUzzUJNg
Mikeš09
18.3.2013. 13:59
Dragi Loco ajd si objasni ovu novinarsku rečenicu...``nacional- katolicizam je bio - dominantna - ideologija i koje su također mogle - računati na - blagoslov- i podršku crkve`` ...naravno da ne treba saginjati glavu ni pred kime i imati svoje mišljenje ali od crkve mene ne zanimaju ni dvorovi ni limuzine niti sva materijalna blaga...u crkvi mi je najvažnija ona duhovna strana a sve drugo je ovozemaljsko i prolazno... Poz
Davor
17.3.2013. 21:51
Dečki, hvala na pohvalama i na kritikama. Inače, što se tiče pristranosti i li nepristranosti (na što se često svode primjedbe u komentarima) mislim da je to pogrešan pristup. Kolumna je forma u kojoj autor izražava svoj SUBJEKTIVNI stav, i to je valjda svima jasno. Za publiku je jedino važno da je taj stav ISKREN, a ne kojoj strani autor teksta “pripada” i za koga “navija”. Jer smisao kolumne je pobuditi razmišljanje, potaknuti dijalog, inicirati polemiku… Stoga komentari imaju jednaku težinu, i sastavni su dio iste priče. Rijetko odgovaram na njih, jer najčešće nemam vremena, ali ih sve uvijek rado pročitam. Ako su na razini dijaloga, ili strasne polemike, uvijek znaju biti interesantni, a poznato je da ih publika čita sa jednakim zanimanjem kao i samu kolumnu. Zato, kada već komentirate, dajte uvijek od sebe najbolje što imate…Ako se slažete – u redu, ako pak mislite da griješim – prosvijetlite me. To je neki uzajamni odnos autora i publike koji bi ovoj vrsti novinarske forme trebao dati smisao. Sve ostalo je irelevantno. :)

@siniša, BIG LIKE za Johnny Casha…veoma sam pristran kada je on u pitanju :))
(Davor Suhan)
siniša prpić
17.3.2013. 19:13
Davoru, s poštovanjem.....
www.youtube.com/watch?v=3aF9AJm0RFc
Loco
17.3.2013. 17:53
@Mikeš 09, glede ovog tko bi dobio rat (ateisti,ne hrvati) nemam riječi. Hrvat sam od glave do pete, primio sve sakramente, ali ništa ne razumijem. Mene tako nitko nije učio. Da li svaki obrazovan, učen čovjek ( da je pritom i vjernik) ne može imati svoje mišljenje i stav,već sagnute glave sve poteze klera prihvaćati? Ipak smo u 21.stoljeću.
Loco
17.3.2013. 17:34
@Mikeš09, Pristranost je očita. Svatko ima pravo na svoje mišljenje i stav, ali ovo "suhoparni novinarčiću" je dosta prizemno. Sredstva za rad (papiri,kompjuter) po meni nisu isto što i luksuz erste klase. Samo bih još dodao da je i za pelješki most bilo tako sve ad. acta, ali može ili "mora" nekad i drugačije.
Mikeš09
17.3.2013. 9:57
Možete li zamisliti novinara koji u svojoj kolumni ravnopravno i sa jednakim argumentiranjem bez pristranosti napiše normalan tekst ...i da svome gazdi savjetuje da se odrekne novaca od oglašavanja i u redakciji počne bacati sve papire i kompjutere kroz prozor...
Mikeš09
17.3.2013. 9:53
Pa po ovom novinaru vjerojatno bi dobili rat da su se za domovinu borili ateisti, nehrvati i ostali blagoslovljeni iz centralnog komiteta...
380 milijuna kuna je regulirano zakonom i zna se zašto...suhoparni novinarčiću...
Sulejman veliki
17.3.2013. 8:31
Kad malo bolje promislimo, stavimo sve na papir i s odmakom vremena znanstveno analiziramo možemo kazati da se u Hrvatskoj vodio građanski rat.
Ili je bar tako počeo.
Činjenica je i da je bilo agresije - napad s terotorija drugih država.
Ali, nisam siguran, možda mi je promaklo - jeli proglašeno stanje? Onako službeno?
bać joza
17.3.2013. 7:45
Milanović: U Hrvatskoj se vodio građanski rat? Moramo paziti što govorimo!

Gospodine Milanoviću, Vas kao Hrvata definira, sudeći prema dolje navedenoj Vašoj izjavi, jugoslavenstvo. Kako drugačije shvatiti Vašu izjavu? Pazite li Vi gospodine Milanoviću, slučajni presjedniče slučajne Vlade slučajne države Hrvatske što govorite? Slučajno aludirate da je u Hrvatskoj vođen građanski rat? Vi ste, slučajni predsjedniče slučajne Vlade u slučajnoj državi, slučajno skrenuli s uma?
gvardijan
17.3.2013. 3:54
Nisam ja član tvoje partije, a niti ti nisi moj šef partije, pa da mi zabranjuješ ili sugeriraš što smijem, a što ne smijem govoriti! Vidim da ste jako brzo usvojili metodologiju svog šefa Milanovića i njegovu slavnu uzrečicu ""Ne, ja ne dopuštam ovaj odgovor!!"
nadakon
16.3.2013. 20:56
Gvardijane nismo sad na misi i na propovjedi..
gvardijan
16.3.2013. 19:40
Nalazeći se jednog dana na misi u crkvi Sv. Marije anđeoske, Sv. Franjo je čuo riječi iz Evanđelja po Mateju (10,9-10): "Ne pribavljajte sebi u pojase ni zlatna, ni srebrna, ni bakrena novca; ni putne torbe, ni dviju haljina, ni obuće, ni štapa, jer radnik zaslužuje uzdržavanje!". Čuvši te rijeći, bio je tako snažno zahvačen ljubavlju prema siromaštvu da je uskliknuo: "To je što tražim, to je što svim srcem želim!"

Stoga je u franjevačkom načinu života siromaštvo u odnosu na druge vrednote povlastica ili privilegij. Sveti Franjo je toliko volio siromaštvo da ga je personizirao. Za Sv. Franju je siromaštvo, kako nam svjedoče njegovi Spisi i ostali rani zapisi, gospodarica koju poštuje, kojoj služi, kojoj pjeva i kojoj drži vjernost. Siromaštvo je zapravo Kristova zaručnica, dakle, zaručnica onoga koji Franji i njegovim učenicima znači sve, pa je stoga i Franji gospodarica.

Sv. Franjo je razumio da se kršćansko siromaštvo ne sastoji u neposjedovanju imetka nego u slobodi od toga imetka. U našim životima postoji uvijek neka trajna napetost između svijeta i Boga. Imetak je onaj dio kojim nas svijet privlači k sebi. Da bismo se oslobodili ovog robovanja posjedu, moramo posjedovati kao da ne posjedujemo.
Sulejman veliki
16.3.2013. 19:21
Možda sada i Bać Joza promijeni retoriku.
Znam, sporo ide. Godine ostavljaju traga, al ja nekako vjerujem da u svakom čoveku čuči neki mali dobrica.
mastermind
16.3.2013. 19:15
Novi Papa mi je baš simpatičan, i baš je ono što Božji čovjek treba biti, skroman, ponizan i dobar..
Loco
16.3.2013. 18:04
Tekst je odličan. Nadam se da će papa Franjo uspjeti održati taj svoj stav među "visokim" klerom.
Za sada su mu čini se,na prvom mjestu ljudske vrijednosti. Daj bože da takav i ostane i prizemlji
neke već pre visoko uzdignute velikodostojnike,koji se baš ničim ne mogu uspoređivati s papom Franjom.
Davore, svaka čast na Franjo - crijepovi!
slavujj
16.3.2013. 11:00
Vrlo dobar tekst koji zaslužuje pohvale,prvenstveno što potiče promišljanje ,više o tome što nam donosi nadolazeće vrijeme,barem ja tako razmišljam o tekstu da su očekivanja od ovog izbora za promjene u svim društvenim sferama koje će biti potaknute promjenama u okviru Crkve,ali će se proširiti cijelim društvom , da će se pokušati vratiti neke izgubljene vrijednosti, a tu prvenstveno mislim da je čovjek najveća vrijednost,vredniji od bilo čega matrijalnoga.
Ako su takve vrijednosti prevladale i kod kardinala koji su birali Svetog oca onda je za očekivati da neće biti usamljen u svojim nastojanjima.Bog mu podario dobro zdravlje i dosta godina služenja.
nadakon
16.3.2013. 9:41
Hvala tebi bać joza i tebi siniša na odgovoru..moj mentalni sklop zaista ne shvaća ovu izjavu..
siniša prpić
16.3.2013. 8:01
Na žalost, ne shvačaš.
bać joza
16.3.2013. 0:44
Ne shvaćaš ti to!
nadakon
15.3.2013. 23:10
Siniša ajde onda iskomentiraj njegove riječi-svi oni koji se ne mole bogu mole se đavlu-..zar je i ovo lijepa izjava ili ja to ne shvaćam..
tolstoj2012
15.3.2013. 23:04
Pamtim kratki posjet Asiziju kao najljepši duhovni doživljaj. Vjerujem da će novi papa unijeti upravo duh svetoga Franje u sve pore svoga djelovanja i tako donijeti toliko potrebni entuzijazam u život pomalo uspavane ljepotice crkve. Čestitke autoru članka!
siniša prpić
15.3.2013. 21:40
Hvala Ti Davore na dobrim i iskrenim željama. Nisam slučajno poželio novom papi svako dobro, baš ispod Tvoje kolumne. Pozdrav !! I još jednom Ti hvala na nadahnutom tekstu.


Još iz kategorije Priroda društva