Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  O dizajnu

Svemirski dizajn

  Krunoslav Kovač           21.12.2022.         2391 pogleda
Svemirski dizajn

Termin „Svemirski dizajn“ asocira na super moderan, inovativan, neočekivan, produkt dizajn, interijer... U nastavku serijala o dizajnu, stvarno ćemo obraditi Svemirski dizajn.

Space Perspective turistički je program razgledanja svemira s visine od 30 km, jedini je ugljično neutralni put do svemira. On za let ne koristi rakete na fosilna goriva već se pokreće stoljećima poznatom tehnikom: najjednostavnijim, najsigurnijim, najrobusnijim sredstvom – balonom. Turisti lete u inovativno dizajniranoj kapsuli ovješenoj o balon. On se koristi od lansiranja do slijetanja, a padobran se može koristiti kao pričuva za sigurno slijetanje. Tvrtka Space Perspective planira revoluciju u svemirskom putovanju, a tisuće virtualnih testova, simulacija i analiza s vrhunskom tehnologijom rezultiralo je pionirskim dizajnom kapsule.

Elegantni sferni oblik kapsule omogućuje panoramski pogled od 360 stupnjeva pomoću najvećih do sada patentiranih prozora na nekoj letjelici. Interijer kapsule, Space Lounge, vrhunski je dizajniran do posljednjeg detalja te putnicima osigurava maksimalan komfor tijekom šestosatnog boravka u svemiru. Lagani održivi materijali unutrašnjosti kapsule smanjuju odsjaj u prozorima. Središte kapsule omogućuje slobodno kretanje i fotografiranje svemira. Dizajnirane fotelje, ukrasi, podne lampe, biljke lavande, ružmarina, prilagodljiva atmosferska rasvjeta osiguravaju svemirskim turistima ugodan boravak tijekom uživanja u dramatičnim prizorima planeta Zemlje i zvijezda. Tijekom šestosatnog leta do najveće visine od 30 kilometara posluživat će se hrana i piće. Komercijalni letovi počinju koncem 2023. godine, a do sada je prodano 1000 karata po cijeni od 125 tisuća dolara. Ako ste možda zainteresirani za let u svemir sa Space Perspective, rezervacije se primaju na: www.spaceperspective.com

“Teško je procijeniti važnost ovoga otkrića u dizajnu. Space Perspective postavlja nove standarde u svemirskom turizmu“. Taber MacCallum, osnivač, izvršni direktor i glavni tehnološki direktor.

Faust Vrančić - Homo Volans

Možemo reći da projekt održivog leta u svemir Space Perspective dijelom počiva na stoljetnim patentima padobrana i balona. Naš najveći inovator, konstruktor i izumitelj Faust Vrančić patentirao je i izradio prvi padobran za letećeg čovjeka Homo Volans, 1595. godine.

Balon braće Montgolifier

Baloni, nebeske leteće lopte lete nebom prvi puta 1850. tih godina. Prvi balon koji se vinuo u zrak izradila su Francuska braća Montgolifier.

Space Perspective

Space Perspective

Space Perspective

Space Perspective

Space Perspective

Space Perspective

Space Perspective

Space Perspective

 

Krunoslav Kovač rođen je u Virovitici. Od 1974. do 1988. bio je zaposlen u VTC projektu kao odgovorni projektant te je u tom periodu bio autor više javnih i privatnih građevina. Od 1989. do 2007. radi kao dizajner i rukovoditelj Razvoja novih proizvoda u vodećoj hrvatskoj tvrtci za proizvodnju namještaja Tvin. 2007. godine osniva Ured ovlaštenog arhitekta. Više puta izlaže na poznatim sajmovima IMM i Orgatec u Kölnu te na sajmovima u Birminghamu, Stockholmu, Milanu, Beogradu i Ljubljani, na izložbama Centra za dizajn HGK-a, na Zagreb Design Weeku i Ambienti u Zagrebu. Član je više strukovnih udruženja te dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

www.ie-centar.hr/krunoslavkovac

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije O dizajnu