Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Obrtništvo

Svečanom akademijom obilježen Dan obrtnika

        30.06.2012.         2122 pogleda
Svečanom akademijom obilježen Dan obrtnika

Svečanom Akademijom jučer je u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore koja ove godine proslavlja 160 godina organiziranog obrtništva u Hrvatskoj.  Na Akademiji je najzaslužnijim obrtnicima dodijeljeno najviše priznanje HOK-a, statua 'Zlatne ruke' s poveljom za životno djelo i izniman dugogodišnji doprinos razvoju obrta i obrtničkih institucija te paleta 'Zlatne ruke' s pisanim priznanjem. Dodijeljena je i Povelja pojedincima i institucijama u zemlji i inozemstvu koji su dali izniman doprinos razvoju obrta i obrtničkih institucija.

Obrtnicima i gostima obratio se predsjednik Ivo Josipović kazavši kako vjeruje u europsku budućnost Hrvatske te kako će u njoj i za obrtnike biti puno novih prilika koje će oni znati iskoristiti. „Vremena mijenjaju i kao što su se promijenila u znanosti, obrazovanju, politici isto se tako mijenjaju i u obrtništvu. Razvijaju se novi obrti, nove vještine, nova znanja, neki su obrti vezani za visoke tehnologije i stoga je važno istaći potrebu stalnog obrazovanja i usavršavanja", rekao je Josipović dodavši kako hrvatski obrazovni sustav treba promjene kojima će se stvoriti puno veće mogućnosti i za obrtnike.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras istaknuo je pozitivne trendove u obrtništvu napomenuvši kako se više obrta otvara nego zatvara. „Od početka godine otvoreno je 4.743 obrta, a u porastu je i broj zaposlenih pa je tako od početka godine otvoreno 6.342 nova radna mjesta u obrtništvu", rekao je Maras i dodao kako će u resornom ministarstvu obrtnici imati partnera, a u hrvatskoj Vladi najveću potporu.

Napomenuo je kako su u pripremi zakon o obrtu te zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, a poticajne mjere odnose se na poticaje za mikro-poduzetnike, porezne poticaje, poticaje za opravdane troškove novih radnih mjesta povezanih s investicijskim projektom, poticajne mjere za radno-intenzivne investicijske projekte itd.

„Za program Ministarstva poduzetništva i obrta Poduzetnički impuls stiglo gotovo 11 tisuća prijava što govori da ima ideja i inicijativa", rekao je Maras.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec istaknuo je važnost partnerstva HOK-a i Vlade, važnost strukovnog obrazovanja, a naglasio je i kako obrtnike treba potaknuti, educirati te pripremati za poslovanje na tržištu EU. Poručio je i kako obrtnici ne traže povlastice već pravo na rad, pravo na naplatu svojih poslova te da onaj tko ih prevari snosi kaznu odmah, a ne za nekoliko godina, kada obrtnik propadne.

Svečanoj akademiji su bili nazočni predstavnici HOK-a Područne komore Virovitica te obrtnici koji su ove godine stekli zvanje majstora.  

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Obrtništvo