Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Domovinski rat & branitelji

Svečano obilježena 25. obljetnica oslobođenja Jasenaša, prvog oslobođenog naselja u Domovinskom ratu

  vpz.hr           29.08.2016.         1351 pogleda
Svečano obilježena 25. obljetnica oslobođenja Jasenaša, prvog oslobođenog naselja u Domovinskom ratu

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske podružnice Virovitičko-podravske županije ogranka Virovitica klub „Sokol“ iz Milanovca, obilježena je 25. obljetnica oslobođenja Jasenaša

U Jasenašu, su se već tradicionalno okupili branitelji vojske i policije te ostali uzvanici. Svečanosti su uz same sudionike akcije, između ostalih, nazočili i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, obnašateljica dužnosti župana virovitičko-podravski Sanja Bošnjak, dekanica Visoke škole Virovitica Vesna Bedeković, predsjednica Gradskog vijeća Virovitice Lahorka Weiss, načelnik Policijske postaje Virovitica Zlatko Barčan te brojni predstavnici braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa šireg virovitičkog područja.

Na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima, ispred Mjesnog doma u Jasenašu, predsjednik UDVDR Ogranka Virovitica Sefret Ciriković podsjetio je nazočne da se radilo o združenoj akciji Zbora narodne garde i policije te da je to bila prva uspješna akcija oslobađanja u Domovinskom ratu na hrvatskom tlu.

Riječi zahvale ispred mještana Jaenaša uputio je i predsjednik Vijeća mjesnog odbora Jasenaš Vladimir Glumbić, a prisutnima su se obratili predsjednik Hvidre RH Josip Đakić, obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak, predsjednica Gradskog vijeća Lahorka Weiss. Svi govornici su se složili da je Jasenaš bio prvo oslobođeno naselje u Hrvatskoj u Domovinskom ratu, te istakli važnost akcije u strateškom i moralnom smislu. Oslobođeno je oko10 kilometara teritorija što je u to vrijeme bilo presudno za kasnije oslobođenje karaula, tj. graničnog prijelaza Terezino Polje i virovitičke vojarne koja je oslobođena već 17. rujna 1991. godine. U odlično odvođenoj akciji nije bilo poginulih, ali je bilo ranjenih, od prvog ranjenog Drage Acmana oko 7 sati do ranjavanja pet ljudi u oklopnom vozilu “Mikeš”.

Ova svečanost započela je svetom misom u Crkvi Blaženog Alojzija Stepinca u Milanovcu i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na milanovačkom Spomen obilježju poginulim braniteljima u Domovinskom ratu.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Domovinski rat & branitelji