Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Aktualnosti

Svečano je obilježena dvadeseta obljetnica osnutka HVIDR-e Republike Hrvatske

        29.02.2012.         3508 pogleda
Svečano je obilježena dvadeseta obljetnica osnutka  HVIDR-e Republike Hrvatske

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica, u nazočnosti predsjednika HVIDR-e RH Josipa Đakića, župana Virovitičko-podravske županije Tomislava Tolušića, gradonačelnika Orahovice Josipa Nemeca, zamjenice gradonačelnika Grada Virovitice Željke Grahovac, načelnika Općine Voćin Predraga Filića, gvardijana župe sv. Roka fra Marka Malovića, predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata te brojnih drugih uvaženih gostiju svečano je obilježena 20-ta obljetnica osnutka HVIDR-e RH u organizaciji Zajednice udruga HVIDR-a Virovitičko-podravske županije.

Tom prigodom predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić zahvalio se je svim članovima HVIDR-e, kojih ima 35.000, na svemu što su do sada učinili za svoju domovinu te izrazio i žaljenje što postoje oni koji smatraju da je privilegij bio poginuti za domovinu ili ostati bez dijelova svoga tijela. Upoznao je prisutne i s činjenicom da je knjiga „Zločin za koji još nitko nije odgovarao" u izdanju HVIDR-e Virovitičko-podravske županije uručena glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću te svim mjerodavnima kako bi se što prije priveli pravdi svi oni koji su počinili zločine na području Virovitičko-podravske županije, a za koje još nitko nije odgovarao. Obraćanje je završio s nadom i uvjerenjem da će naši slavni generali koji se trenutno nalaze u Haagu uskoro biti oslobođeni.

Prisutnima se je obratio i župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić koji je posebno pohvalio rad udruge koja je u ovih 20 godina najviše doprinijela za ostvarivanje minimalnih standarda ljudi koji su branili i oslobodili našu zemlju, ali i naglasio da se HVIDR-a pretvorila u stožernu udrugu u obrani digniteta Domovinskog rata, te pohvali rad Županijske HVIDR-a.

Na svečanosti je istaknuto i da su među inicijatorima osnutka udruge bili i brojni članovi sa područja ove županije kao i da je prvi ogranak HVIDR-e u Republici Hrvatskoj osnovan upravo u Virovitici 16. svibnja 1992. godine, zatim u srpnju u Slatini a početkom studenog 1992. godine osnovana je udruga u Orahovici o čemu je govorio jedan od osnivača Zvonko Gorički.

Nabrojani su i brojni projekti i aktivnosti koje je županijska HVIDR-a odradila u proteklih godinu dana od organizacija skupova potpore Tihomiru Purdi i Veljku Mariću, molitve za generale u svetištu Gospe Voćinske u Voćinu, partnerstva u provedbi projekta Ministarstva unutarnjih poslova RH i UNDP-a „Manje oružja-manje tragedije", organizacije fotografiranja 7 ratnih vojnih invalida za projekt „DANI POSLIJE II", „Športske igre Četekovac 2011" prvi put igre branitelja u Četekovcu, pozivnog turnira u streljaštvu poluautomatskom puškom, pokrenut je projekt Hrvatska zastava moj ponos, vožnje zahvale biciklima od Orahovice do Tenje, od Orahovice do Knina i od Voćina do Vukovara, predstavljanje knjiga o general pukovniku Mladenu Markač, organizacija i sudjelovanja na brojnim sportskim susretima a posebno sudjelovanje na 17. SŠNIDOR-a Zadar 2011 i najbolji uspjeh HVIDR-a športaša do sada osvajanjem 7. mjesta, pa do izdavanja knjige „Zločin za koji još nitko nije odgovarao" i organizacije 3. hodočašća hrvatskih branitelja u Voćinu.

Na svečanosti, Županijska HVIDR-a je dodijelila zahvalnice zaslužnima za rad udruge a koje je uručio predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić. Nagrađeni su msgr. dr. Antun Škvorčević biskup Požeške biskupije, Josip Nemec gradonačelnik grada Orahovica, satnik Miroslavu Kelava (posthumno) član predsjedništva ZŽZ Udruga HVIDR-a Republike Hrvatske a zahvalnicu je primila njegova kćer, Udruge HVIDR-a Slatina, HVIDR-a Orahovica i HVIDR-a Virovitica, Mirko Boić direktoru Hrvatski duhani d.d., Zdravko Dijaković, dožupan Virovitičko-podravske županije,  Petar Bilen,  članovi biciklističkog kluba „LOOD" Orahovica koji su vozili sve vožnje Alan Grgić, Mario Vida i Tomislav Puhanić, zatim Javor Bogati voditelj odsjeka za poslove obrane Virovitica, prof. Višnja Romaj ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica, Kuglački klub „HVIDR-a" Virovitica, Organizatori obilježavanja obljetnice formiranja prve naoružane postrojbe pričuvnog sastava Policijske postaje Orahovica - 18. listopada 1990. godine, Ivan Butka predsjednik Suda časti Županijske HVIDR-a, Davor Turček član Udruge HVIDR-a Slatina, nisu zaboravljeni niti Dejana Milković medicinska sestra i Željko Medved medicinski tehničar koji su pratili vožnju biciklima te biciklisti koji su vozili pojedine vožnje Davor Samardžić, Milan Šerbedžija, Eugen Vlado Grgić i Damir Tomljenović članovi biciklističkog kluba „LOOD" Orahovica te Zdravko Poljak, hrvatski branitelj iz Pitomače. U ime nagrađenih prigodno se zahvalio gradonačelnik grada Orahovica Josip Nemec.

Na kraju svečanosti predložena je organizacija pješačke hodnje od Voćina do Brusnika mjesta stradanja 12-torice pripadnika 127 brigade HV-a u siječnju 1992. godine, izgradnje spomen križa u mjestu Korita kod Bosanskog Grahova za poginule pripadnike 81 gardijske bojne HV-a Virovitica Damira Županić, Stjepana Gajšek, Ivana Kurjančić, Gorana Juren i Đuru Vrbaslija te vožnja biciklima Voćin - Škabrnja.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

maky_horzic
1.3.2012. 11:08
Jopek nema veze s hrvatskim braniteljima, on je najveća sramota ove udruge.
Ove fotografije zaista govore o razjedinjenosti braniteljskih udruga, da je Jopina organizacija krovna, nebi se obljetnica mogla održati ni u domu garde, a ni na kauflandovom parkingu, no s Đakičem na čelu, veliku večinu istinskih invalida i branitelja je sram stati kraj ovog politikanta i marionete. Zašto Đuka Dečak nije nazočan, jeli moguče da je samo zato što on Jopi nije po čejfu....


Još iz kategorije Aktualnosti